Schadelijke stoffen

In 2012 concludeerde de Wereldgezondheidsorganisatie dat hormoonverstorende stoffen (EDC’s) een bedreiging vormen voor de wereldgezondheid. Met het programma Schadelijke stoffen wilden wij bewustwording over dit onderwerp vergroten en pleitten wij voor betere bescherming van de gezondheid van Nederlandse en Europese burgers door deze stoffen uit ons dagelijks leven en leefomgeving te bannen.

Gedurende de looptijd van het programma (2013-2018) werkte Wemos samen met nationale en Europese beleidsmakers en politici, en pleitte voor progressieve maatregelen ter bescherming van de volksgezondheid. In een verontrustend rapport over de invloed van chemicaliën op onze hormoonhuishouding waarschuwden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en United Nations Environment Programme (UNEP) voor de gezondheidsrisico’s van blootstelling aan hormoonverstorende stoffen. Onderzoek toont namelijk aan dat blootstelling aan deze stoffen in verband staat met hormoongerelateerde aandoeningen, zoals vruchtbaarheidsproblemen en bepaalde vormen van kanker.

Nationaal plan

Blootstelling aan deze schadelijke stoffen benadrukt het belang van wereldwijde actie en beschermende maatregelen op nationaal, Europees en internationaal niveau. Landen zoals Denemarken, Zweden en Frankrijk hebben al een nationaal plan ingevoerd om hun burgers te beschermen tegen blootstelling aan hormoonverstorende stoffen. Gedurende het programma hebben we de ontwikkeling van de criteria voor hormoonverstorende stoffen en de ontwikkeling van een Europese strategie weten te beïnvloeden.

Resultaten van ons werk voor een EDC-free leefomgeving

Wemos werkte sinds 2013 op dit thema. Sindsdien hebben we met het programma de volgende resultaten behaald:

  • We hebben de urgentie van de problematiek rondom EDC’s op de Nederlandse politieke agenda gezet
  • In september 2018 hebben we een voorstel voor een nationaal plan voor EDC’s gepubliceerd en dit als petitie ingediend bij Tweede Kamerleden.
  • Dankzij onze lobby heeft de Nederlandse overheid in 2017 twee resoluties aangenomen: een over voorlichting over hormoonverstorende stoffen voor zwangere vrouwen, en een over een verbod op Bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen.
  • We hebben nauw samengewerkt met Europees Parlementsleden door via evenementen hen te informeren en ertoe te zetten meer beschermende maatregelen te nemen. Dankzij onze samenwerking met het Europese netwerk HEAL (Health and Environment Alliance), heeft het Europees Parlement in 2017 met succes bezwaar gemaakt tegen de criteria van de Europese Commissie voor het identificeren van deze stoffen.
  • Samen met twee artsen en een toxicoloog deden we een oproep in het medisch vakblad Medisch Contact richting artsen in Nederland om veilige medische instrumenten – dus zonder EDC’s – te gebruiken.
  • We publiceerden in het Nederlandse tijdschrift OneWorld een reeks over mondiale gezondheidsvraagstukken, waarbij we vragen van lezers beantwoordden en de bewustwording hierover vergrootten bij een breder publiek. Een editie ging over EDC’s.
  • In 2016 hebben we factsheet over EDC’s gepubliceerd. Samen met de organisaties Women Engage for a Common Future (WECF) en Pesticide Action Network hebben we een rapport uitgebracht waarin we beleidsaanbevelingen deden.

 

In de media: EDC’s op tv en radio

Ons werk op het gebied van schadelijke, hormoonverstorende stoffen is veelvuldig in de media verschenen. Zo hebben we de problematiek rondom EDC’s onder de aandacht van het algemene publiek gebracht.

Radar

In 2016 waren we tweemaal te zien in het programma Radar. Een aflevering ging over de onderzoeksresultaten van onze studie met TNO over hormoonverstorende stoffen in verpakkingsmaterialen. We lieten voedselcontactmaterialen testen op de aanwezigheid van BPA. In de uitzending in november 2016 we de urine van vier Kamerleden hierop testen. Annelies den Boer vroeg de Kamerleden in de uitzending om hun reacties op de uitslag: allen bleken namelijk deze stoffen in hun lichaam te hebben.

Radio EenVandaag

Annelies den Boer was eind september 2016 te gast bij Radio EenVandaag. Er is steeds meer bewijs dat hormoonverstorende stoffen een rol spelen in de toenemende onvruchtbaarheid en geslachtsafwijkingen bij mannen. In het radio-interview stelt Annelies dat Nederland andere landen die al maatregelen hebben genomen als voorbeeld moet nemen. Ook pleit ze in het interview voor een verbod op BPA.

Medisch Contact

Medisch Contact publiceerde een artikel over hormoonverstorende stoffen in medische hulpmiddelen. Wemos werkte hiervoor samen met dr. Majorie van Duursen, dr. Gavin ten Tusscher en dr. Paul de Jong.

1000 Dagen Plastic

In het online programma van Bahram Sadeghi in opdracht van de Volkskrant over de gevaren van plastic (20 september 2016), vertelt Annelies den Boer van Wemos over hormoonverstorende stoffen. Zie de video hieronder.

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube