40 jaar inzet voor mondiale gezondheid

Vandaag is het 40 jaar geleden dat een groep medisch studenten zich verenigde om zich in te zetten voor mondiale gezondheid. Sindsdien is Wemos uitgegroeid tot een internationale lobbyorganisatie die zich volop inzet voor mondiale gezondheid.

In 1979 hield een groep kritische medisch studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam een reeks lezingen over de vraag in hoeverre tropenartsen in lage- en middeninkomenslanden een structurele oplossing waren voor publieke gezondheidsproblemen. Bij het tweedaagse congres ‘Gezondheid en politiek in ontwikkelingslanden’ aan de Universiteit van Amsterdam werd duidelijk dat er grote belangstelling was voor dit probleem. Kort daarna werd Wemos een officiële stichting met als doel de discussie hierover, en Wemos als organisatie, op de kaart te zetten.

 

In zijn nieuwe blog vertelt Wilbert Bannenberg, één van de oprichters van Wemos, over hoe het allemaal begon: met een twintigtal studenten aan de Van Woustraat in Amsterdam. In de jaren ’80 boekte Wemos succes met de Organon-zaak. De organisatie richtte zich in de jaren ’90 onder andere op gelijke toegang tot zorg en beleidsbeïnvloeding, en lobbyactiviteiten op Europees niveau. Vanaf 2000 zocht Wemos naar samenwerkingen met organisaties in lage- en middeninkomenslanden. En vanaf 2010 herpositioneerde Wemos zich als global health advocate. Het doel was gedurende al die tijd hetzelfde gebleven: het verbeteren van de volksgezondheid.

 

Gezondheid is (nog steeds) politiek

Op 6 september organiseren we een congres waarin de volgende vraag centraal staat: waarom is het werk van Wemos – sinds het startcongres ‘Gezondheid en politiek in ontwikkelingslanden’ – nog steeds relevant? Is gezondheid nog steeds politiek? Met een gevarieerd programma en (inter)nationale sprekers, zullen we antwoorden zoeken op deze en andere actuele vragen over global health.

 

 

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch