40 jaar inzet voor mondiale gezondheid

Vandaag is het 40 jaar geleden dat een groep medisch studenten zich verenigde om zich in te zetten voor mondiale gezondheid. Sindsdien is Wemos uitgegroeid tot een internationale lobbyorganisatie die zich volop inzet voor mondiale gezondheid.

In 1979 hield een groep kritische medisch studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam een reeks lezingen over de vraag in hoeverre tropenartsen in lage- en middeninkomenslanden een structurele oplossing waren voor publieke gezondheidsproblemen. Bij het tweedaagse congres ‘Gezondheid en politiek in ontwikkelingslanden’ aan de Universiteit van Amsterdam werd duidelijk dat er grote belangstelling was voor dit probleem. Kort daarna werd Wemos een officiële stichting met als doel de discussie hierover, en Wemos als organisatie, op de kaart te zetten.

 

In zijn nieuwe blog vertelt Wilbert Bannenberg, één van de oprichters van Wemos, over hoe het allemaal begon: met een twintigtal studenten aan de Van Woustraat in Amsterdam. In de jaren ’80 boekte Wemos succes met de Organon-zaak. De organisatie richtte zich in de jaren ’90 onder andere op gelijke toegang tot zorg en beleidsbeïnvloeding, en lobbyactiviteiten op Europees niveau. Vanaf 2000 zocht Wemos naar samenwerkingen met organisaties in lage- en middeninkomenslanden. En vanaf 2010 herpositioneerde Wemos zich als global health advocate. Het doel was gedurende al die tijd hetzelfde gebleven: het verbeteren van de volksgezondheid.

 

Gezondheid is (nog steeds) politiek

Op 6 september organiseren we een congres waarin de volgende vraag centraal staat: waarom is het werk van Wemos – sinds het startcongres ‘Gezondheid en politiek in ontwikkelingslanden’ – nog steeds relevant? Is gezondheid nog steeds politiek? Met een gevarieerd programma en (inter)nationale sprekers, zullen we antwoorden zoeken op deze en andere actuele vragen over global health.

 

 

Recente Nieuws items

2019: een veelbewogen jaar!

28-05-2020

Met grote trots presenteren we ons jaaroverzicht 2019. Het was ook het jaar van ons 40-jarig jubileum, waarin we terugblikten op onze geschiedenis en successen als organisatie van de afgelopen vier decennia. Benieuwd naar de hoogtepunten van onze programma’s, onze media-momenten, nieuwe samenwerkingen en de feestelijke dag van ons jubileumcongres? Neem dan gauw een kijkje in ons interactieve jaaroverzicht!

Lees verder

Urgente oproep van 143 organisaties aan grote gezondheidsdonoren: meer steun aan zorgpersoneel nodig om COVID-19 te bestrijden

24-04-2020

Samen met 143 maatschappelijke organisaties roepen we de belangrijkste financiers van mondiale gezondheid op om prioriteit te geven aan de werving van zorgpersoneel in armere delen van de wereld. In een brief vragen we de financiers zich te committeren aan langetermijninvesteringen in zorgpersoneel. Op korte termijn zal dit huidige tekorten in de COVID-19-aanpak verhelpen, en op lange termijn zorgen voor sterke, veerkrachtige gezondheidssystemen die eerder en beter op bedreigingen van de volksgezondheid kunnen reageren. Bovendien brengt het universele gezondheidszorg – waarbij iedereen verzekerd is van toegang tot gezondheidszorg – dichterbij.

Lees verder