40 JAAR INZET VOOR GEZONDHEID WERELDWIJD

Op 6 september 2019 organiseren we het congres ‘Global health: everybody’s concern, everybody’s business’.

We zullen dan stilstaan bij de vraag waarom het werk van Wemos – sinds het startcongres ‘Gezondheid en politiek in ontwikkelingslanden’ in 1981 – nog steeds relevant is. Is gezondheid nog steeds politiek? Met een gevarieerd programma en (inter)nationale sprekers, zullen we antwoorden zoeken op deze en andere actuele vragen over global health.

 

Congres

Meer informatie over het programma volgt.

 

Gezondheid is (nog steeds) politiek

Op 19 maart 1979 is het 40 jaar geleden dat een groep medisch studenten zich verenigde om zich in te zetten voor mondiale gezondheid. Sindsdien is Wemos uitgegroeid tot een internationale lobbyorganisatie die zich volop inzet voor mondiale gezondheid.

 

In 1979 hield een groep kritische medisch studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam een reeks lezingen over de vraag in hoeverre het uitzenden van artsen naar lage- en middeninkomenslanden een structurele oplossing was voor publieke gezondheidsproblemen. Bij het tweedaagse congres ‘Gezondheid en politiek in ontwikkelingslanden’ aan de Universiteit van Amsterdam werd duidelijk dat er grote belangstelling was voor dit probleem. Wemos werd een officiële stichting om de discussie hierover, en Wemos als organisatie, op de kaart te zetten.

 

Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie over het congres, verhalen en blogs over de geschiedenis van Wemos!

 

Blog

Wilbert Bannenberg  – ’19 maart 1979 – Het begin van Wemos’

Joost van der Meer (interview) – ‘De Gouden Gier ’83: En de winnaar is…’

nl_NLDutch