Annelies bij 1000 dagen plastic

Elisa Veini & Pearl Heinemans

 

Wemos-pleitbezorger Annelies den Boer was afgelopen vrijdag de eerste gast van programmamaker Bahram Sadeghi bij zijn online programma over plastic afval. Letterlijk tussen afval vertelde Annelies waarom sommige plastic voorwerpen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Annelies: ‘Waar wij ons met name zorgen over maken is dat als je in de baarmoeder of op jonge leeftijd blootgesteld wordt aan hormoonverstorende stoffen, je hormoonsysteem in de war kan raken. Volgens wetenschappers en de WHO kan dat leiden tot veel gezondheidsproblemen later in het leven, zoals een verhoogd risico op kanker, een afwijking in de hersenontwikkeling, of een verhoogd risico op obesitas.’

 

In 1000 dagen plastic bestudeert programmamaker Sadeghi in opdracht van de Volkskrant plastic vanuit verschillende invalshoeken. Voor de video-opname werd Annelies uitgenodigd naar de Van Gendthallen in Amsterdam, waar Sadeghi zijn verzameling van plastic afval van de afgelopen drie jaar heeft uitgestald.

 

Annelies over de opnames: ‘Dit was een ontzettend leuke gelegenheid om ons verhaal over hormoonverstorende stoffen op een heel andere manier te vertellen. Als je tussen al dat plastic afval staat, begrijp je pas echt hoe enorm het probleem van plastic afval is. De schadelijke stoffen die in het wegwerpplastic zitten, zijn een deel van dat probleem.’

 

Wemos pleit daarom voor overheidsmaatregelen tegen hormoonverstorende stoffen. Lees meer hierover

 

Bekijk de video van Annelies bij 1000 dagen plastic:

image1

Tags:

Recente Blog items

‘Blended finance’ in de gezondheidszorg: draagt het bij tot billijke toegang tot gezondheidsdiensten?

31-01-2023

Door Marco Angelo  (global health advocate bij Wemos)

 

De laatste jaren groeit de belangstelling voor het inzetten van ‘blended finance’ om de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren. Blended finance is een financiële constructie waarbij publieke middelen worden gecombineerd met particuliere investeringen om meer middelen voor duurzame ontwikkelingsprogramma’s te genereren. Het aantrekken van particuliere investeerders in ontwikkelingsfinanciering kan echter leiden tot onrechtvaardige resultaten. In dit artikel belichten we de gevolgen van blended finance voor gezondheidszorg en benadrukken we het belang van het waarborgen van eerlijke toegang.

 

Lees verder

Drie manieren om duurzame financiering voor gezondheidsbescherming te realiseren

01-06-2022

Door Mariëlle Bemelmans (directeur bij Wemos) en Myria Koutsoumpa (global health advocate bij Wemos)

Bij Wemos vinden we dat systeemverandering een effectievere manier is om health equity (eerlijke toegang tot zorg voor iedereen) te bereiken dan het aanpakken van de individuele elementen van gezondheidssystemen. We waren dan ook verheugd met de uitnodiging van de Belgische ontwikkelingsorganisatie Enabel – die zich richt op (onder andere) het versterken van gezondheidssystemen – om te spreken op de ‘International conference on social health protection’ in Niamey, Niger (10-13 mei). We deelden onze visie over duurzame financiering voor gezondheid en sociale bescherming met vertegenwoordigers uit tien Afrikaanse landen, bi- en multilaterale instellingen, academische instellingen en maatschappelijke organisaties.

Lees verder
nl_NLDutch