Annelies bij 1000 dagen plastic

Elisa Veini & Pearl Heinemans

 

Wemos-pleitbezorger Annelies den Boer was afgelopen vrijdag de eerste gast van programmamaker Bahram Sadeghi bij zijn online programma over plastic afval. Letterlijk tussen afval vertelde Annelies waarom sommige plastic voorwerpen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Annelies: ‘Waar wij ons met name zorgen over maken is dat als je in de baarmoeder of op jonge leeftijd blootgesteld wordt aan hormoonverstorende stoffen, je hormoonsysteem in de war kan raken. Volgens wetenschappers en de WHO kan dat leiden tot veel gezondheidsproblemen later in het leven, zoals een verhoogd risico op kanker, een afwijking in de hersenontwikkeling, of een verhoogd risico op obesitas.’

 

In 1000 dagen plastic bestudeert programmamaker Sadeghi in opdracht van de Volkskrant plastic vanuit verschillende invalshoeken. Voor de video-opname werd Annelies uitgenodigd naar de Van Gendthallen in Amsterdam, waar Sadeghi zijn verzameling van plastic afval van de afgelopen drie jaar heeft uitgestald.

 

Annelies over de opnames: ‘Dit was een ontzettend leuke gelegenheid om ons verhaal over hormoonverstorende stoffen op een heel andere manier te vertellen. Als je tussen al dat plastic afval staat, begrijp je pas echt hoe enorm het probleem van plastic afval is. De schadelijke stoffen die in het wegwerpplastic zitten, zijn een deel van dat probleem.’

 

Wemos pleit daarom voor overheidsmaatregelen tegen hormoonverstorende stoffen. Lees meer hierover

 

Bekijk de video van Annelies bij 1000 dagen plastic:

image1

Tags:

Recente Blog items

Waarom de gedragscode VIG gezondheid niet voorop stelt

30-07-2020

Robin Veenman (voormalig onderzoeksstagiaire bij Wemos en Farma ter Verantwoording en masterstudente Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam)

Begin dit jaar publiceerde de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), de Nederlandse belangenvereniging van de farmaceutische industrie, haar nieuwe gedragscode. Maar ondanks dat hoge medicijnprijzen een actueel en urgent maatschappelijk probleem zijn, bevat de gedragscode geen enkele vermelding van het prijsbeleid van de farmaceutische industrie. Voor mijn onderzoek bij Wemos en Farma ter Verantwoording kwam ik tot de conclusie dat de gedragscode dan ook een symptoom is van een neoliberaal systeem binnen deze industrie, waarin winstmaximalisatie – en niet de volksgezondheid – voorop staat.

Lees verder

Gezondheidszorg: een vitaal beroep

03-04-2020

Human resources for Health-team

Het is opvallend wat een crisis zoals de COVID-19-uitbraak teweeg kan brengen. Vijf jaar geleden zagen we dat vanwege bezuinigingen de financiering voor langdurige zorg, thuiszorg en jeugdzorg in Nederland ernstig beperkt werd. Veel zorgorganisaties gingen failliet en 80.000 zorgverleners verloren hun baan. En toen de economie eenmaal weer begon te bloeien en werd er budget vrijgemaakt om het aantal zorgmedewerkers uit te breiden.

Lees verder