Bezoek aan gezondheidswerkers in Oeganda

Om een goede start aan het Health Systems Advocacy Partnership te geven, bezoeken Wemos-directeur Anke Tijtsma en Corinne Hinlopen, beleidsonderzoeker mondiale gezondheid bij Wemos, deze week Oeganda. Zij mailen hun eerste impressies.

We hebben tijdens ons veldbezoek in Oeganda diverse klinieken bezocht samen met onze strategische partner Amref. Wat ons het meest opviel was de uitspraak van het hoofd van een District Health Team in Midden-Oeganda dat het erg frustrerend is dat er veel te weinig personeel is op alle locaties in het district. Het gevolg: overwerkt personeel. Voor sommige gezondheidswerkers is het personeelstekort zelfs een reden om uit de zorg te stappen.

 

Ook hoorden we een aantal dokters zeggen dat ze een public health studie willen gaan doen: ‘Dan ben je in ieder geval bezig met preventie en niet met alleen het behandelen van zieke mensen’.

 

Het is voor veel artsen, verpleegkundigen en vroedvrouwen een groot probleem dat er altijd een tekort is aan de meest basale geneesmiddelen. Het is zeer frustrerend om mensen op het spreekuur te krijgen, en dan geen medicatie te kunnen voorschrijven. Een vroedvrouw laat weten dat ze het heel naar vindt als ze geen oxytocine tijdens of na de bevalling kan geven aan vrouwen die dat nodig zouden hebben.

 

De realiteit in Afrika heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. Er is in veel Afrikaanse landen een groot tekort aan personeel en basismedicatie. Daar hopen we in het nieuwe strategische partnerschap extra aandacht voor te vragen. In Nederland en Oeganda, maar ook bij de WHO. Want het mondiale niveau mag niet vergeten worden. Gloria van het Oegandese Amref-kantoor zegt het treffend: ‘Er komt een moment waarop je de dingen wilt veranderen.’

 

Lees meer over Health Systems Advocacy Partnership

Recente Nieuws items

Vijf jaar Global Financing Facility: tijd voor verandering?

10-08-2020

Hoe staat het nu met ​​de Global Financing Facility en haar ambities en doelstellingen, vijf jaar na implementatie in verschillende landen? In hun artikel in het tijdschrift Sexual and Reproductive Health Matters Journal kijken Lisa Seidelmann (voormalig global health advocate Wemos), Myria Koutsoumpa (Wemos), Frederik Federspiel (London School of Hygiene and Tropical Medicine, The People’s Fund for Global Health and Development) en Mit Philips (Artsen Zonder Grenzen) naar de activiteiten en het bestuur van de GFF van de afgelopen jaren. Is het tijd voor verandering?

Lees verder

Nieuwe Oxfam Novib publicatie: verhalen over het beïnvloeden van netwerken

15-07-2020

Een nieuwe publicatie van Oxfam Novib bevat een verzameling van verhalen over het beïnvloeden van netwerken op meerdere thematische gebieden. ‘Beating the Drum: Stories of Influencing Networks’ richt zich onder andere op lessen over partnerschappen, en hoe de betrokken partijen hier hun voordeel uit kunnen halen. Wemos heeft bijgedragen aan de publicatie met een casus over ons werk op de Global Financing Facility (GFF).

Lees verder