Bezoek aan gezondheidswerkers in Oeganda

Om een goede start aan het Health Systems Advocacy Partnership te geven, bezoeken Wemos-directeur Anke Tijtsma en Corinne Hinlopen, beleidsonderzoeker mondiale gezondheid bij Wemos, deze week Oeganda. Zij mailen hun eerste impressies.

We hebben tijdens ons veldbezoek in Oeganda diverse klinieken bezocht samen met onze strategische partner Amref. Wat ons het meest opviel was de uitspraak van het hoofd van een District Health Team in Midden-Oeganda dat het erg frustrerend is dat er veel te weinig personeel is op alle locaties in het district. Het gevolg: overwerkt personeel. Voor sommige gezondheidswerkers is het personeelstekort zelfs een reden om uit de zorg te stappen.

 

Ook hoorden we een aantal dokters zeggen dat ze een public health studie willen gaan doen: ‘Dan ben je in ieder geval bezig met preventie en niet met alleen het behandelen van zieke mensen’.

 

Het is voor veel artsen, verpleegkundigen en vroedvrouwen een groot probleem dat er altijd een tekort is aan de meest basale geneesmiddelen. Het is zeer frustrerend om mensen op het spreekuur te krijgen, en dan geen medicatie te kunnen voorschrijven. Een vroedvrouw laat weten dat ze het heel naar vindt als ze geen oxytocine tijdens of na de bevalling kan geven aan vrouwen die dat nodig zouden hebben.

 

De realiteit in Afrika heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. Er is in veel Afrikaanse landen een groot tekort aan personeel en basismedicatie. Daar hopen we in het nieuwe strategische partnerschap extra aandacht voor te vragen. In Nederland en Oeganda, maar ook bij de WHO. Want het mondiale niveau mag niet vergeten worden. Gloria van het Oegandese Amref-kantoor zegt het treffend: ‘Er komt een moment waarop je de dingen wilt veranderen.’

 

Lees meer over Health Systems Advocacy Partnership

Recente Nieuws items

Vrije Doos aangeboden aan Nederlandse Kamerleden

12-05-2021

In de Tweede Kamer werden de woordvoerders Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vanochtend verrast met een ‘Vrije Doos’. Een groep maatschappelijke organisaties, waaronder Wemos, vraagt hiermee aandacht voor het brede terrein van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) in lage- en middeninkomenslanden.

Lees verder
Covid-19 vaccine

Opheffen patenten belangrijke stap in goede richting

06-05-2021

Wemos is zeer verheugd over de steun van de Amerikaanse regering aan het voorstel aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de patenten op Covid-19-vaccins tijdelijk op te heffen. Het is nu aan Nederland en de Europese Unie (EU) om dit voorbeeld te volgen. Door de patenten tijdelijk vrij te geven, krijgen alle farmaceutische bedrijven het recht om ook vaccins te maken. Dit kan een doorbraak betekenen voor de wereldwijde toegang tot deze vaccins.

Lees verder