Bezoek aan gezondheidswerkers in Oeganda

Om een goede start aan het Health Systems Advocacy Partnership te geven, bezoeken Wemos-directeur Anke Tijtsma en Corinne Hinlopen, beleidsonderzoeker mondiale gezondheid bij Wemos, deze week Oeganda. Zij mailen hun eerste impressies.

We hebben tijdens ons veldbezoek in Oeganda diverse klinieken bezocht samen met onze strategische partner Amref. Wat ons het meest opviel was de uitspraak van het hoofd van een District Health Team in Midden-Oeganda dat het erg frustrerend is dat er veel te weinig personeel is op alle locaties in het district. Het gevolg: overwerkt personeel. Voor sommige gezondheidswerkers is het personeelstekort zelfs een reden om uit de zorg te stappen.

 

Ook hoorden we een aantal dokters zeggen dat ze een public health studie willen gaan doen: ‘Dan ben je in ieder geval bezig met preventie en niet met alleen het behandelen van zieke mensen’.

 

Het is voor veel artsen, verpleegkundigen en vroedvrouwen een groot probleem dat er altijd een tekort is aan de meest basale geneesmiddelen. Het is zeer frustrerend om mensen op het spreekuur te krijgen, en dan geen medicatie te kunnen voorschrijven. Een vroedvrouw laat weten dat ze het heel naar vindt als ze geen oxytocine tijdens of na de bevalling kan geven aan vrouwen die dat nodig zouden hebben.

 

De realiteit in Afrika heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. Er is in veel Afrikaanse landen een groot tekort aan personeel en basismedicatie. Daar hopen we in het nieuwe strategische partnerschap extra aandacht voor te vragen. In Nederland en Oeganda, maar ook bij de WHO. Want het mondiale niveau mag niet vergeten worden. Gloria van het Oegandese Amref-kantoor zegt het treffend: ‘Er komt een moment waarop je de dingen wilt veranderen.’

 

Lees meer over Health Systems Advocacy Partnership

Recente Nieuws items

Rapport over migratie en mobiliteit van zorgpersoneel in Duitsland

21-09-2022

Het zorgpersoneelsbeleid in Duitsland en de buitenlandse werving van zorgpersoneel hebben een aanzienlijke invloed op haar buurlanden. Tegelijkertijd zijn er grote uitdagingen binnen het verpleegkundig beroep, zoals erbarmelijke arbeidsomstandigheden, en is er een groeiende vraag naar steeds meer zorgmedewerkers – met name verpleegkundigen – uit het buitenland. In een nieuw rapport voor ons partnerschap Pillars of Health geven we aanbevelingen aan de Duitse regering, het Duitse maatschappelijk middenveld en de Europese Unie voor een duurzamer antwoord op de zorgcrisis in Duitsland.

Lees verder

Video AHEAD-webinar over zorgwoestijnen

20-09-2022

Op 16 september organiseerden Wemos en onze partners in het project Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) een webinar over de verschillende ‘gedaantes’ van zorgwoestijnen (medical deserts) in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De opname hiervan is nu beschikbaar op ons YouTube-kanaal.

Lees verder