Bezoek aan gezondheidswerkers in Oeganda

Om een goede start aan het Health Systems Advocacy Partnership te geven, bezoeken Wemos-directeur Anke Tijtsma en Corinne Hinlopen, beleidsonderzoeker mondiale gezondheid bij Wemos, deze week Oeganda. Zij mailen hun eerste impressies.

We hebben tijdens ons veldbezoek in Oeganda diverse klinieken bezocht samen met onze strategische partner Amref. Wat ons het meest opviel was de uitspraak van het hoofd van een District Health Team in Midden-Oeganda dat het erg frustrerend is dat er veel te weinig personeel is op alle locaties in het district. Het gevolg: overwerkt personeel. Voor sommige gezondheidswerkers is het personeelstekort zelfs een reden om uit de zorg te stappen.

 

Ook hoorden we een aantal dokters zeggen dat ze een public health studie willen gaan doen: ‘Dan ben je in ieder geval bezig met preventie en niet met alleen het behandelen van zieke mensen’.

 

Het is voor veel artsen, verpleegkundigen en vroedvrouwen een groot probleem dat er altijd een tekort is aan de meest basale geneesmiddelen. Het is zeer frustrerend om mensen op het spreekuur te krijgen, en dan geen medicatie te kunnen voorschrijven. Een vroedvrouw laat weten dat ze het heel naar vindt als ze geen oxytocine tijdens of na de bevalling kan geven aan vrouwen die dat nodig zouden hebben.

 

De realiteit in Afrika heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. Er is in veel Afrikaanse landen een groot tekort aan personeel en basismedicatie. Daar hopen we in het nieuwe strategische partnerschap extra aandacht voor te vragen. In Nederland en Oeganda, maar ook bij de WHO. Want het mondiale niveau mag niet vergeten worden. Gloria van het Oegandese Amref-kantoor zegt het treffend: ‘Er komt een moment waarop je de dingen wilt veranderen.’

 

Lees meer over Health Systems Advocacy Partnership

Recente Nieuws items

Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

24-11-2021

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Lees verder

Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

16-11-2021

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

Lees verder