Bisfenol A in populaire levensmiddelen

De uitzending van Radar van vanavond is gewijd aan hormoonverstorende stoffen. Wemos pleit voor een verbod ervan in voedselverpakkingsmaterialen. Wij lieten TNO vijf populaire voedselproducten testen, en wat bleek: in vier van de vijf zit Bisfenol A, ofwel BPA. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen deze stoffen schade aan onze gezondheid toebrengen, blijkt uit onderzoek.

Bisfenol A (BPA) is al meer dan een halve eeuw één van de meest geproduceerde chemicaliën ter wereld. Het gebruik van BPA is de afgelopen decennia enorm toegenomen: het zit onder andere in hard plastic zoals magnetronbestendige bakjes, huishoudelijke apparaten zoals waterkokers, broodtrommels, bestek en drinkbekers. Verder bevatten coatings van blikjes en waterleidingen, kassabonnetjes en veel andere producten BPA.

 

Kwetsbare groepen

Onderzoek toont aan dat BPA zelfs in kleine hoeveelheden schadelijk is voor de gezondheid, in het bijzonder voor kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen en jonge kinderen. Daarom is Wemos van mening dat BPA verbannen moet worden uit onze directe leefomgeving.

 

In de EU is BPA in babyflesjes al verboden sinds 2011. In aanvulling daarop hebben België, Denemarken en Zweden BPA in voedselverpakkingsmaterialen voor kinderen tot drie jaar verboden. Frankrijk is nog een stap verder gegaan en heeft besloten om BPA uit alle voedselverpakkingsmaterialen te halen. In Nederland neemt de overheid vooralsnog geen enkele maatregel om de bevolking te beschermen.

 

Steekproef

Om de consument over de aanwezigheid van BPA in heel gewone producten te informeren, lieten wij TNO vijf populaire voedselproducten op BPA analyseren. Vier van deze vijf producten bleek BPA te bevatten: blik maïs AH Basic (6 mcg per kg), pakje appelsap Goudappel Appelsientje (6 mcg per kilo), blik knakworstjes Unox Knaks (25 mcg per kg) en blik tonijn Princes (13 mcg per kg). Bij normaal gebruik overschrijdt geen van deze producten afzonderlijk de grens van de European Food Safety Authority (EFSA) van 4 microgram per kilo lichaamsgewicht per dag. In het vijfde product, Unox rookworst, werd geen BPA gevonden.

 

De uitkomsten van deze tests baren ons vooral zorgen omdat we uit studies vanuit Zweden, België en Frankrijk weten dat BPA nog in veel meer producten zit. Zo bleek uit studies van de Franse overheid dat BPA ook in soep, babyvoeding, kant-en-klare maaltijden en pasta zit. Een Zweedse studie toont aan dat er ook BPA wordt gebruikt bij het ‘coaten’ van waterleidingen. Het is dus zeer waarschijnlijk dat onze test slechts het topje van de ijsberg laat zien en dat BPA ook in Nederland in veel meer producten zit.

 

Steeds meer bewijs

Dr. Marjorie van Duursen, toxicoloog aan de Universiteit van Utrecht is er duidelijk over dat we reden tot zorg hebben: ‘Er is steeds meer bewijs dat blootstelling aan chemische stoffen zoals BPA in de baarmoeder kan leiden tot gezondheidsproblemen later in het leven. We zijn het aan de toekomstige generatie verschuldigd om hen te beschermen tegen schadelijke stoffen.’

 

Volgens het Wereld Kanker Rapport 2014 staat meer dan 90 % van de mensen in Europa, de VS en Azië bloot aan BPA. Ook noemt de Gezondheidsraad in een recent rapport dat BPA in de urine van Nederlandse zwangere vrouwen wordt gevonden. In datzelfde rapport staat dat BPA kan leiden tot schade aan het zenuwstelsel van kinderen bij blootstelling in de baarmoeder. Het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA) stelt dat BPA toxisch is voor de voortplanting.

 

Maatregelen zijn nodig

Wemos vindt dat dit alles voldoende reden is voor beschermende maatregelen door de Nederlandse overheid. BPA moet verboden worden in voedselverpakkingsmaterialen. Ook is voorlichting aan zwangere vrouwen nodig, zodat zij weten hoe ze blootstelling van hun (ongeboren) kind aan BPA kunnen vermijden.

 

Annelies den Boer, pleitbezorger mondiale gezondheid bij Wemos: ‘Het is van groot belang dat onze overheid maatregelen neemt en blootstelling van de bevolking aan BPA voorkomt. Frankrijk heeft dit al gedaan en verbiedt BPA in bijvoorbeeld voedselverpakkingsmaterialen. Dat is een goede en haalbare maatregel. Nederland kan hier een voorbeeld aan nemen. Wij vinden dat de Nederlandse overheid grote risico’s neemt ten koste van onze gezondheid.’

 

Bekijk de uitzending van Radar

Tags:

Recente Nieuws items

Een avond in De Rode Hoed: farma, zorgen en hoop

17-05-2019

“Een collectieve wurggreep”. Zo benoemde moderator Martijn de Greve het huidige farma-systeem tijdens het debat ‘Farma’s Other Futures’ gisteravond in de Rode Hoed. “Iedereen heeft een probleem met het huidige systeem, maar profiteert er ook op een bepaalde manier van”, zei Carla Hollak (hoogleraar stofwisselingsziekten) even daarvoor. En juist dat maakt het zo lastig om goede alternatieven door te voeren. Ondanks de complexiteit ontstond er een open gesprek met veel ideeën over hoe het beter kan.

Lees verder