Coronavaccins testen in Afrika? NPO Radio 1 vraagt het Wemos

In het NPO Radio 1 programma ‘Wat het daglicht niet verdragen kan’, van zondag 19 april, wordt aan Wemos’ Global Health Advocate Ella Weggen de vraag gesteld of het testen van een coronavaccin in Afrika een goed idee is.

Aanleiding van de radio-uitzending is de uitspraak van de vooraanstaande Franse arts Jean-Paul Mira, die zich op de Franse televisie afvroeg of het niet beter zou zijn om in Afrika onderzoek te doen naar een coronavaccin. Aangezien daar geen maskers, geen behandelingen en geen reanimatie zouden zijn, is het volgens de arts een goede proeftuin om de werking van het vaccin te zien. De arts kreeg veel kritiek na de tv-uitzending en trok zijn woorden terug.

Radio 1 presentator Stephan Komduur vraagt Ella Weggen naar de reden van deze uitspraak en waarom Afrika vaak wordt gezien als proeftuin voor medicijntesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Onderzoek: Moderna maakt hoge winsten met belastinggeld en ontwijkt belasting

13-07-2021

Moderna, producent van Covid-19-vaccins, ontwijkt belastingen op de winst die het verdient met miljarden aan belastinggeld. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO in samenwerking met Wemos. Eerst ontvangt het bedrijf overheidssubsidies voor de ontwikkeling van zijn vaccin, vervolgens verkoopt het de vaccins aan overheden tegen hoge prijzen, en uiteindelijk sluist het de winst grotendeels weg naar belastingparadijzen. Wemos en SOMO roepen overheden op om voorwaarden te verbinden aan publieke investeringen in de ontwikkeling van vaccins en medicijnen, om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van deze producten te waarborgen.

Lees verder