Debat over Nederlands Global Health-beleid

Op vrijdagmiddag 9 september organiseren Vice Versa, het KIT, de IOB, Wemos en Cordaid een debat over het Nederlandse beleid op het gebied van Global Health. Dit naar aanleiding van het rapport ‘Voorkomen is beter dan genezen’ dat de inspectiedienst IOB naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De evaluatie gaat over de Nederlandse steun aan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO tussen 2011 en 2015. Omdat het om een recente periode gaat, is dit ook een evaluatie die het beleid van de huidige Nederlandse regering onder de loep neemt. De IOB concludeert onder andere dat Nederland te weinig oog had voor de slechte staat van gezondheidssystemen in ontwikkelingslanden en de mogelijke gevolgen daarvan voor de mondiale volksgezondheid.

 

De IOB-evaluatie is een mooie steun in de rug voor het standpunt van Wemos over positie van de WHO. De WHO moet sterker worden en heeft daarom actieve ondersteuning nodig, ook financieel. De evaluatie benadrukt ook het nut en de noodzaak van een Global Health Strategy voor Nederland, waarvoor Wemos pleit.

 

Samen met de samenstellers van het rapport en andere experts gaan we in gesprek en debat over de resultaten van de evaluatie en trekken we lessen voor het beleid.

 

Het debat vindt plaats van 16.00 tot 17.30 in de ‘Subtropen’ van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Aansluitend een borrel. De inloop is vanaf 15.30. Meld je aan via info@viceversaonline.nl

 

Lees meer over het debat ‘Voorkomen is beter dan genezen’

 

Lees ook onze blog over het IOB-rapport

 

Lees ook de column van onze beleidsonderzoeker Corinne Hinlopen over de Nederlandse global health strategie op ViceVersa

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch