Europese Commissie: definitie hormoonverstorende stoffen nog voor de zomer

Eurocommissaris van gezondheid Andriukaitis beloofde het Europees Parlement afgelopen dinsdag (2 februari) dat de definitie van hormoonverstorende stoffen nog voor de zomer van 2016 komt. Dit is een half jaar eerder dan eerder beloofd.

Met de versnelling van het proces reageert de Commissie op de uitspraak van het Europese Hof dat de Commissie de EU-wetgeving heeft geschonden door niet op tijd te komen met een definitie (ook wel de criteria genoemd). De definitie had er al moeten zijn op 13 december 2013. Veel leden van het Europees Parlement zijn zeer kritisch over de aanhoudende vertraging en verzochten de Commissie om onmiddellijk te handelen en de ontwerp-criteria, die in 2013 zijn vastgesteld te hanteren.

 

Impact assessment

Deze ontwerp-criteria pleiten voor het hanteren van de definitie van de WHO / IPCS van EDC’s en voor het gebruiken van categorieën op basis van het gewicht van het bewijsmateriaal. Echter, nadat de Commissie de verantwoordelijkheid voor de EDC-criteria intern verschoof van het Directoraat Milieu naar het Directoraat Gezondheid en Consumenten, werd besloten tot een grote ‘impact assessment’ voorafgaand aan verdere stappen. Deze aanvullende onderzoeken onder andere naar de socio-economische gevolgen van de definitie is momenteel aan de gang. De Commissie wil nog steeds deze onderzoeken uitvoeren, maar met een versneld tijdspad.

 

Liever vandaag dan morgen

Wemos is blij met de versnelling van het proces, omdat het van groot belang is dat we snel optreden tegen hormoonverstorende stoffen. Dat zien we liever vandaag dan morgen gebeuren. Maar: het is zeer discutabel dat de Commissie wetenschap en beleid met elkaar vermengt en vasthoudt aan de impact assessment. Hierover was ook het Europese Hof uitgesproken kritisch. De toegevoegde waarde van een effectbeoordeling is in dit stadium nogal twijfelachtig.

 

Lees hier de oproep van Greenpeace, Wemos en de Consumentenbond aan het Nederlandse EU- voorzitterschap om zich in te zetten voor een strenge definitie van hormoonverstorende stoffen zonder daarbij de socio-economische onderzoeken mee te laten wegen.

Tags:

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch