Doorbraak: Merck deelt intellectueel eigendom en kennis voor Covid-19-pil

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Merck & Co (handelsnaam MSD) heeft vandaag aangekondigd dat het zijn intellectueel eigendom en kennis voor het produceren van zijn pil tegen Covid-19 gaat delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Dit betekent een grote doorbraak voor de toegang tot medische producten tegen Covid-19. Als dit product door de autoriteiten wordt goedgekeurd, kan de MPP sublicenties verlenen aan andere farmaceutische bedrijven, zodat ook zij de virusremmer kunnen produceren. Hierdoor krijgen 105 lage- en middeninkomenslanden versneld toegang tot dit middel.

Pandemie stoppen

Vanaf het begin van de pandemie pleit Wemos met andere maatschappelijke organisaties voor het tijdelijk opheffen van intellectuele eigendomsrechten en het delen van kennis en technologie voor het maken van producten tegen Covid-19. Op deze manier kunnen er genoeg middelen worden geproduceerd voor een betaalbare prijs voor alle landen. Dit is van groot belang om de pandemie te kunnen stoppen.

Voorbeeld stellen 

Tot vandaag hebben farmaceuten hun intellectueel eigendom en kennis voor Covid-19-producten grotendeels voor zichzelf gehouden. Daardoor kampen met name lage- en middeninkomenslanden nog altijd met een schrijnend tekort aan vaccins. Merck is nu het eerste bedrijf dat zijn intellectueel eigendom en kennis wil delen in de MPP. Het vergroot daarmee de toegang tot zijn virusremmer molnupiravir en stelt een voorbeeld aan andere farmaceuten die vaccins, medicijnen of testmiddelen tegen Covid-19 ontwikkelen.

Gigantische stap 

Tom Buis, expert mondiale gezondheid bij Wemos: “Levensreddende middelen zijn er niet om enorme winsten te maken, maar om levens te redden. We zitten nog steeds in een wereldwijde gezondheidscrisis. Om de desastreuze gevolgen daarvan te stoppen, moet iedereen ter wereld toegang krijgen tot producten tegen Covid-19. Dat Merck zijn intellectueel eigendom en kennis gaat delen, is een gigantische stap in de goede richting.”

Merck zal andere bedrijven die hun virusremmer dankzij de deal met de MPP produceren pas om vergoedingen vragen als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaart dat de pandemie voorbij is.

Meer informatie in het persbericht van de MPP (Engels): https://medicinespatentpool.org/news-publications-post/mpp-msd-new-licence-announcement-molnupiravir/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch