Doorbraak: Merck deelt intellectueel eigendom en kennis voor Covid-19-pil

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Merck & Co (handelsnaam MSD) heeft vandaag aangekondigd dat het zijn intellectueel eigendom en kennis voor het produceren van zijn pil tegen Covid-19 gaat delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Dit betekent een grote doorbraak voor de toegang tot medische producten tegen Covid-19. Als dit product door de autoriteiten wordt goedgekeurd, kan de MPP sublicenties verlenen aan andere farmaceutische bedrijven, zodat ook zij de virusremmer kunnen produceren. Hierdoor krijgen 105 lage- en middeninkomenslanden versneld toegang tot dit middel.

Pandemie stoppen

Vanaf het begin van de pandemie pleit Wemos met andere maatschappelijke organisaties voor het tijdelijk opheffen van intellectuele eigendomsrechten en het delen van kennis en technologie voor het maken van producten tegen Covid-19. Op deze manier kunnen er genoeg middelen worden geproduceerd voor een betaalbare prijs voor alle landen. Dit is van groot belang om de pandemie te kunnen stoppen.

Voorbeeld stellen 

Tot vandaag hebben farmaceuten hun intellectueel eigendom en kennis voor Covid-19-producten grotendeels voor zichzelf gehouden. Daardoor kampen met name lage- en middeninkomenslanden nog altijd met een schrijnend tekort aan vaccins. Merck is nu het eerste bedrijf dat zijn intellectueel eigendom en kennis wil delen in de MPP. Het vergroot daarmee de toegang tot zijn virusremmer molnupiravir en stelt een voorbeeld aan andere farmaceuten die vaccins, medicijnen of testmiddelen tegen Covid-19 ontwikkelen.

Gigantische stap 

Tom Buis, expert mondiale gezondheid bij Wemos: “Levensreddende middelen zijn er niet om enorme winsten te maken, maar om levens te redden. We zitten nog steeds in een wereldwijde gezondheidscrisis. Om de desastreuze gevolgen daarvan te stoppen, moet iedereen ter wereld toegang krijgen tot producten tegen Covid-19. Dat Merck zijn intellectueel eigendom en kennis gaat delen, is een gigantische stap in de goede richting.”

Merck zal andere bedrijven die hun virusremmer dankzij de deal met de MPP produceren pas om vergoedingen vragen als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaart dat de pandemie voorbij is.

Meer informatie in het persbericht van de MPP (Engels): https://medicinespatentpool.org/news-publications-post/mpp-msd-new-licence-announcement-molnupiravir/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

24-11-2021

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Lees verder

Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

16-11-2021

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

Lees verder