Doorbraak: Merck deelt intellectueel eigendom en kennis voor Covid-19-pil

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Merck & Co (handelsnaam MSD) heeft vandaag aangekondigd dat het zijn intellectueel eigendom en kennis voor het produceren van zijn pil tegen Covid-19 gaat delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Dit betekent een grote doorbraak voor de toegang tot medische producten tegen Covid-19. Als dit product door de autoriteiten wordt goedgekeurd, kan de MPP sublicenties verlenen aan andere farmaceutische bedrijven, zodat ook zij de virusremmer kunnen produceren. Hierdoor krijgen 105 lage- en middeninkomenslanden versneld toegang tot dit middel.

Pandemie stoppen

Vanaf het begin van de pandemie pleit Wemos met andere maatschappelijke organisaties voor het tijdelijk opheffen van intellectuele eigendomsrechten en het delen van kennis en technologie voor het maken van producten tegen Covid-19. Op deze manier kunnen er genoeg middelen worden geproduceerd voor een betaalbare prijs voor alle landen. Dit is van groot belang om de pandemie te kunnen stoppen.

Voorbeeld stellen 

Tot vandaag hebben farmaceuten hun intellectueel eigendom en kennis voor Covid-19-producten grotendeels voor zichzelf gehouden. Daardoor kampen met name lage- en middeninkomenslanden nog altijd met een schrijnend tekort aan vaccins. Merck is nu het eerste bedrijf dat zijn intellectueel eigendom en kennis wil delen in de MPP. Het vergroot daarmee de toegang tot zijn virusremmer molnupiravir en stelt een voorbeeld aan andere farmaceuten die vaccins, medicijnen of testmiddelen tegen Covid-19 ontwikkelen.

Gigantische stap 

Tom Buis, expert mondiale gezondheid bij Wemos: “Levensreddende middelen zijn er niet om enorme winsten te maken, maar om levens te redden. We zitten nog steeds in een wereldwijde gezondheidscrisis. Om de desastreuze gevolgen daarvan te stoppen, moet iedereen ter wereld toegang krijgen tot producten tegen Covid-19. Dat Merck zijn intellectueel eigendom en kennis gaat delen, is een gigantische stap in de goede richting.”

Merck zal andere bedrijven die hun virusremmer dankzij de deal met de MPP produceren pas om vergoedingen vragen als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaart dat de pandemie voorbij is.

Meer informatie in het persbericht van de MPP (Engels): https://medicinespatentpool.org/news-publications-post/mpp-msd-new-licence-announcement-molnupiravir/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Rapport over migratie en mobiliteit van zorgpersoneel in Duitsland

21-09-2022

Het zorgpersoneelsbeleid in Duitsland en de buitenlandse werving van zorgpersoneel hebben een aanzienlijke invloed op haar buurlanden. Tegelijkertijd zijn er grote uitdagingen binnen het verpleegkundig beroep, zoals erbarmelijke arbeidsomstandigheden, en is er een groeiende vraag naar steeds meer zorgmedewerkers – met name verpleegkundigen – uit het buitenland. In een nieuw rapport voor ons partnerschap Pillars of Health geven we aanbevelingen aan de Duitse regering, het Duitse maatschappelijk middenveld en de Europese Unie voor een duurzamer antwoord op de zorgcrisis in Duitsland.

Lees verder

Video AHEAD-webinar over zorgwoestijnen

20-09-2022

Op 16 september organiseerden Wemos en onze partners in het project Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) een webinar over de verschillende ‘gedaantes’ van zorgwoestijnen (medical deserts) in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De opname hiervan is nu beschikbaar op ons YouTube-kanaal.

Lees verder