Europese Commissie schuldig aan uitblijven van maatregelen tegen hormoonverstorende stoffen

De Europese Commissie (EC) is vandaag schuldig bevonden door het Europese Hof vanwege het uitblijven van maatregelen tegen hormoonverstorende stoffen (EDCs). Dit is de uitspraak in de rechtszaak die Zweden tegen de EC aanspande. De zaak is uniek omdat het zelden voorkomt dat een land een Europees instituut aanklaagt. Volgens Zweden riskeert de EC de gezondheid van miljoenen Europeanen die elke dag weer worden blootgesteld aan schadelijke hormoonverstorende stoffen.

Zweden ondernam de radicale stap omdat de EC zijn wettelijke deadline voor het opstellen van criteria voor het identificeren van EDCs ruim heeft gemist. Deze deadline was gesteld op eind 2013. De Europese Raad, het hoogste orgaan binnen de Europese Unie (EU) ondersteunde de rechtszaak. Het Europese Parlement en de regeringen van Denemarken, Frankrijk en Nederland staan achter de aanklacht.

 

Wemos is blij dat Nederland zich heeft geschaard achter de rechtszaak tegen de EC. Het is hoog tijd dat de EC maatregelen neemt tegen EDCs. In de tussentijd kan de Nederlandse regering zelf stappen nemen om haar burgers te beschermen tegen schadelijke stoffen. Ze moet het goede voorbeeld van Denemarken volgen en zwangere vrouwen actief voorlichten. Ook zouden schadelijke stoffen zoals BPA uit voedselverpakkingsmaterialen moeten worden geweerd.

 

EDCs beschadigen het zeer gevoelige hormonale systeem van het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat er een link is tussen borst- en prostaatkanker, overgewicht en diabetes. Zelfs kleine hoeveelheden zijn een risico voor ongeboren kinderen en zuigelingen. Volgens wetenschappelijk onderzoek leidt de blootstelling van mensen aan deze stoffen in Europa tot € 157 miljard extra aan gezondheidskosten per jaar.Momenteel voert de EU een impact assessment uit, mede als gevolg van een intensieve lobby van chemische industrie. Bij deze impact assessment wordt onder meer gekeken naar de economische gevolgen van verschillende beleidsopties. Naar verwachting zal dit een verdere vertraging veroorzaken, waardoor maatregelen tegen EDCs nog tot 2017 op zich laten wachten, mogelijk zelfs nog langer.

 

Annelies den Boer, Wemos: ‘Hopelijk maakt deze rechtszaak duidelijk dat gezondheid op de eerste plaats komt en dat het noodzakelijk is dat de Europese Commissie snel maatregelen neemt om de bevolking niet langer bloot te stellen aan schadelijke stoffen.’

Tags:

Recente Persberichten items

Legaal maar fataal

16-04-2018

Op woensdag 25 april 2018 organiseren Wemos en de International Society of Drug Bulletins in De Balie in Amsterdam een bijeenkomst met professor Nicholas Freudenberg over de funeste invloed van het bedrijfsleven op de volksgezondheid. Andere sprekers zijn Wanda de Kanter en Dick Bijl.

Lees verder

Mariëlle Bemelmans nieuwe directeur Wemos

29-03-2017

Vanaf 1 april 2017 is Mariëlle Bemelmans de nieuwe directeur van Wemos. ‘In Mariëlle heeft Wemos een ervaren leider met gedegen inhoudelijke kennis en veel oog voor medewerkers’, zegt Ed Rutters, voorzitter van raad van toezicht.

Lees verder

nl_NLDutch