Ethische medicijntesten: controle moet strenger

De ethische controle van medicijntesten in lage- en middeninkomenslanden moet strenger. Dit stellen pleitbezorger Ella Weggen (Wemos) en onderzoeker Irene Schipper (SOMO) in hun opiniestuk op Joop.

Het artikel is een reactie op de antwoorden van staatssecretaris Van Rijn (VWS) op Kamervragen van de SP en de PvdA over misstanden en intimidatie van proefpersonen bij medicijntesten in lage- en middeninkomenslanden. De partijen stelden beide deze vragen naar aanleiding van een Volkskrant-artikel over intimidatie van een proefpersoon na publicatie van ons onderzoek over medicijntesten in Egypte. Van Rijn zegt in zijn antwoorden onder andere dat ethiek een nationale aangelegenheid is.

 

Wettelijke eisen voor ethisch testen

Volgens Ella Weggen en Irene Schipper gaat de staatsecretaris voorbij aan een internationale verantwoordelijkheid en aan Europese wetgeving. De Europese wetgeving voor medicijntesten bevat namelijk zowel wetenschappelijke als ethische richtlijnen, zoals de Verklaring van Helsinki: medicijnen die buiten de Europese Unie getest zijn, moeten hieraan voldoen voordat ze op de Europese markt toegelaten worden. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), dat verantwoordelijk is voor de naleving van deze richtlijnen, blijkt echter niet streng genoeg te controleren op onethisch uitgevoerde testen. Zo worden bijwerkingen van medicijnen niet goed geregistreerd.

 

Het Europees Parlement eiste daarom onlangs meer inzicht in de activiteiten van EMA op dit gebied. Dit is dan ook de boodschap van Wemos en SOMO: er moet beter toezicht komen op medicijntesten, waarbij er in het geval van onethische praktijken de EMA de medicijnen weigert toe te laten op de Europese markt.

 

Lees hier het volledige opiniestuk

Lees hier (meer over) het Volkskrant-artikel over intimidatie van een proefpersoon in Egypte

Lees meer over wat Wemos doet op het thema Medicijnen

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch