‘EU Commissie moet zich houden aan plannen voor chemicaliën en circulaire economie’

Tien EU-lidstaten hebben in een brief aan de Europese Commissie hun zorgen geuit over het uitstellen van plannen om chemicaliën te beheren, waaronder de non-toxic environment strategie en de strategie voor hormoonverstorende stoffen. Wemos juicht de brief toe.

Ministers uit Finland, Frankrijk, Duitsland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Slowakije en Zweden hebben in de brief hun zorgen geuit. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven eist, samen met haar collega’s, dat de Europese Commissie doorgaat met vier belangrijke wetten op het gebied van chemicaliën en de circulaire economie tot het einde van het huidige mandaat.

 

Een schone omgeving

De brief sluit aan bij de visie van Wemos dat we moeten streven naar een schone en gezonde omgeving – een non-toxic environment – en een strategie om hormoonverstorende stoffen uit te faseren. In een door Kait Bolongaro (POLITICO) verkregen kopie van de brief benadrukken milieuambtenaren dat ze bezorgd zijn over mogelijke vertragingen in de plannen en dat de Commissie mogelijk controversiële voorstellen juist overlaat aan het volgende college.

 

Wemos-pleitbezorger Linda Mans: ‘Wemos heeft meerdere keren, samen met Health and Environment Alliance , de Europese Commissie opgeroepen te komen met concrete en coherente maatregelen om de dagelijkse inname van hormoonverstorende stoffen door burgers terug te dringen. Ik ben verheugd dat de tien lidstaten hier achter staan. Dit geeft aan dat ze de urgentie voelen dat op Europees niveau nú actie nodig is.’

 

Lees hier meer over hormoonverstorende stoffen

 

Recente Nieuws items

16 mei in de rode hoed: farma’s other futures

16-04-2019

Steeds meer medicijnen zijn onbetaalbaar geworden. Is er dan echt geen alternatief? Op donderdag 16 mei organiseren Wemos, Commons Network en de Rode Hoed het debat ‘Farma’s Other Futures’, waar artsen, onderzoekers, politici en experts alternatieven voor het huidige systeem bespreken.

Lees verder

40 jaar inzet voor mondiale gezondheid

19-03-2019

Vandaag is het 40 jaar geleden dat een groep medisch studenten zich verenigde om zich in te zetten voor mondiale gezondheid. Sindsdien is Wemos uitgegroeid tot een internationale lobbyorganisatie die zich volop inzet voor mondiale gezondheid.

Lees verder