EU criteria hormoonverstorende stoffen schieten tekort

De criteria van de Europese Commissie voor het identificeren van hormoonverstorende stoffen schieten ernstig tekort en brengen de gezondheid van Europese burgers onnodig in gevaar. In een brief gericht aan Europarlementariërs roept Wemos met twee andere organisaties hen dan ook op om deze criteria te verwerpen. Vandaag heeft de Commissie ENVI van het Europees Parlement tegen deze criteria gestemd.

Wemos en de twee mede-ondertekenaars van de brief – Health and Environment Alliance (HEAL) en Women Engage for a Common Future (WECF International) – waarschuwen voor de tekortkomingen van de criteria van de Europese Commissie. Zo eisen ze een onrealistisch zware bewijslast om hormoonverstorende stoffen te identificeren. Dit maakt het uitfaseren van deze stoffen moeilijk, waardoor de volksgezondheid gevaar loopt. Een andere ernstige tekortkoming is de uitzondering van bepaalde pesticiden en biociden die juist ontworpen zijn om het hormonale systeem te ontregelen. Hierdoor blijven ze beschikbaar op de markt en kunnen ze schade toebrengen aan de volksgezondheid.

 

Wetenschappelijke principes

Wemos, HEAL en WECF International zijn niet de enige organisaties die pleiten voor sterke criteria. Zo zijn de Europese consumentenorganisatie BEUC, de Endocrine Society en het Center for International Environmental Law (CIEL) ook bezorgd over de gevolgen van de criteria voor onze gezondheid.

 

Met sterke criteria bedoelen wij criteria die gebaseerd zijn op wetenschappelijke endocrinologische principes. De huidige criteria voldoen hier niet aan. Wemos juicht het toe dat de Commissie ENVI erkent dat deze criteria onze gezondheid onvoldoende beschermen. Maar dit is nog niet de laatste stap: op 3 oktober brengen alle Europarlementariërs hun definitieve stem uit.

 

Lees de brief

Lees meer over wat Wemos doet op het thema schadelijke stoffen

 

Tags:

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch