EU criteria hormoonverstorende stoffen schieten tekort

De criteria van de Europese Commissie voor het identificeren van hormoonverstorende stoffen schieten ernstig tekort en brengen de gezondheid van Europese burgers onnodig in gevaar. In een brief gericht aan Europarlementariërs roept Wemos met twee andere organisaties hen dan ook op om deze criteria te verwerpen. Vandaag heeft de Commissie ENVI van het Europees Parlement tegen deze criteria gestemd.

Wemos en de twee mede-ondertekenaars van de brief – Health and Environment Alliance (HEAL) en Women Engage for a Common Future (WECF International) – waarschuwen voor de tekortkomingen van de criteria van de Europese Commissie. Zo eisen ze een onrealistisch zware bewijslast om hormoonverstorende stoffen te identificeren. Dit maakt het uitfaseren van deze stoffen moeilijk, waardoor de volksgezondheid gevaar loopt. Een andere ernstige tekortkoming is de uitzondering van bepaalde pesticiden en biociden die juist ontworpen zijn om het hormonale systeem te ontregelen. Hierdoor blijven ze beschikbaar op de markt en kunnen ze schade toebrengen aan de volksgezondheid.

 

Wetenschappelijke principes

Wemos, HEAL en WECF International zijn niet de enige organisaties die pleiten voor sterke criteria. Zo zijn de Europese consumentenorganisatie BEUC, de Endocrine Society en het Center for International Environmental Law (CIEL) ook bezorgd over de gevolgen van de criteria voor onze gezondheid.

 

Met sterke criteria bedoelen wij criteria die gebaseerd zijn op wetenschappelijke endocrinologische principes. De huidige criteria voldoen hier niet aan. Wemos juicht het toe dat de Commissie ENVI erkent dat deze criteria onze gezondheid onvoldoende beschermen. Maar dit is nog niet de laatste stap: op 3 oktober brengen alle Europarlementariërs hun definitieve stem uit.

 

Lees de brief

Lees meer over wat Wemos doet op het thema schadelijke stoffen

 

Tags:

Recente Nieuws items

Lancering EU Health Workforce Projects Cluster: hoe kunnen we zorgwoestijnen aanpakken?

15-09-2021

Tijdens de webinar ‘How to effectively manage medical deserts, task shifting and retention policies?’ op 20 september lanceert het EU Health Policy Forum het netwerk Health Workforce Projects Cluster. Eén van de vijf projecten binnen dit cluster is het EU-project Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD), waarvan Wemos penvoerder is. Tijdens de webinar zal Corinne Hinlopen (Wemos) AHEAD introduceren en uitleggen hoe de partners het zorgpersoneelstekort in geïsoleerde of afgelegen gebieden – ook wel ‘zorgwoestijnen’ genoemd – willen aanpakken.

Lees verder

Onderzoek: Moderna maakt hoge winsten met belastinggeld en ontwijkt belasting

13-07-2021

Moderna, producent van Covid-19-vaccins, ontwijkt belastingen op de winst die het verdient met miljarden aan belastinggeld. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO in samenwerking met Wemos. Eerst ontvangt het bedrijf overheidssubsidies voor de ontwikkeling van zijn vaccin, vervolgens verkoopt het de vaccins aan overheden tegen hoge prijzen, en uiteindelijk sluist het de winst grotendeels weg naar belastingparadijzen. Wemos en SOMO roepen overheden op om voorwaarden te verbinden aan publieke investeringen in de ontwikkeling van vaccins en medicijnen, om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van deze producten te waarborgen.

Lees verder