Europees Geneesmiddelenagentschap moet kwetsbare proefpersonen beschermen

In een brief aan de directeur van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) uiten drie Europarlementariërs hun zorgen over kwetsbare proefpersonen in lage- en middeninkomenslanden. Ze verzoeken het agentschap om transparanter te zijn over activiteiten rondom het beschermen van proefpersonen en ethisch testen van medicijnen in lage- en middeninkomenslanden. De brief verwijst naar een onderzoeksrapport van Wemos over misstanden bij medicijntesten in Afrikaanse landen dat eerder dit jaar is uitgebracht.

De brief is geschreven om navolging te geven aan het rapport dat in april van afgelopen jaar is aangenomen door het Europees Parlement. De Europarlementariërs vragen aan de EMA om medicijnen die onethisch zijn getest niet toe te laten zijn op de Europese markt. Het agentschap heeft eerder besloten om strengere controles uit te voeren op medicijntesten buiten de EU, om te garanderen dat alleen ethisch geteste medicijnen toegelaten worden tot de Europese markt. Wat echter niet duidelijk is, is hoe de EMA jaarlijks aan het Europees Parlement zal rapporteren over controles in lage- en middeninkomenslanden, en hoe het agentschap meer druk wil zetten op bedrijven die de onderzoeken doen. Met de brief benadrukken de Europarlementariërs het belang van ethiek, transparantie en verantwoording in medicijntesten. Ook Wemos erkent het belang hiervan, en wil niet dat in de EU medicijnen gebruikt worden die schade hebben toegebracht aan proefpersonen.

 

Onethische medicijntesten

Het rapport van Wemos toonde aan dat medicijntesten in Afrika niet altijd volgens ethische richtlijnen uitgevoerd worden, en dat proefpersonen zeer kwetsbaar zijn door blootstelling aan gezondheidsrisico’s en schending van hun rechten. Wemos vindt dat het de taak van EMA is om strenger toezicht te houden op medicijntesten in landen waar proefpersonen kwetsbaar zijn, en dat medicijnen daadwerkelijk volgens ethische richtlijnen getest moeten zijn. Dit is in de wetgeving opgenomen, maar wordt nog niet altijd gehandhaafd.

 

Wemos-pleitbezorger Ella Weggen: ‘Met deze brief geven de Europarlementariërs aan dat zij zich zorgen maken over kwetsbare proefpersonen van medicijnentesten en dat het Europees Parlement er op toe wil zien hoe de EMA misstanden aanpakt.’

 

Lees de brief

Lees meer over wat Wemos doet op het thema medicijnen

 

Foto: Roger Anis

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch