Europees Hof: Commissie laks met hormoonverstorende stoffen

De Europese Commissie (EC) is vandaag schuldig bevonden door het Europese Hof vanwege het uitblijven van maatregelen tegen hormoonverstorende stoffen (EDCs). Dit is de uitspraak in de rechtszaak die Zweden tegen de EC aanspande. De zaak is uniek omdat het zelden voorkomt dat een land een Europees instituut aanklaagt.

Volgens Zweden riskeert de EC de gezondheid van miljoenen Europeanen die elke dag weer worden blootgesteld aan schadelijke hormoonverstorende stoffen. Zweden ondernam de radicale stap omdat de EC zijn wettelijke deadline voor het opstellen van criteria voor het identificeren van EDCs ruim heeft gemist. Deze deadline was gesteld op eind 2013. De Europese Raad, het hoogste orgaan binnen de Europese Unie (EU) ondersteunde de rechtszaak. Het Europese Parlement en de regeringen van Denemarken, Frankrijk en Nederland staan achter de aanklacht.

 

Gezondheid komt op de eerste plaats

Wemos is blij dat Nederland zich heeft geschaard achter de rechtszaak tegen de EC. Annelies den Boer van Wemos: ‘Hopelijk maakt deze rechtszaak duidelijk dat gezondheid op de eerste plaats komt en dat het noodzakelijk is dat de Europese Commissie snel maatregelen neemt om de bevolking niet langer bloot te stellen aan schadelijke stoffen.’

 

Het is hoog tijd dat de EC maatregelen neemt tegen EDCs. In de tussentijd kan de Nederlandse regering zelf stappen nemen om haar burgers te beschermen tegen schadelijke stoffen. Ze moet het goede voorbeeld van Denemarken volgen en zwangere vrouwen actief voorlichten. Ook zouden schadelijke stoffen zoals BPA uit voedselverpakkingsmaterialen moeten worden geweerd.

 

Ook kleine hoeveelheden een risico

EDCs beschadigen het zeer gevoelige hormonale systeem van het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat er een link is tussen EDCs en borst- en prostaatkanker, overgewicht en diabetes. Zelfs kleine hoeveelheden zijn een risico voor ongeboren kinderen en zuigelingen. Volgens wetenschappelijk onderzoek leidt de blootstelling van mensen aan deze stoffen in Europa tot € 157 miljard extra aan gezondheidskosten per jaar.

 

Momenteel voert de EU een impact assessment uit, mede als gevolg van een intensieve lobby van chemische industrie. Bij deze impact assessment wordt onder meer gekeken naar de economische gevolgen van verschillende beleidsopties. Naar verwachting zal dit een verdere vertraging veroorzaken, waardoor maatregelen tegen EDCs nog tot 2017 op zich laten wachten, mogelijk zelfs nog langer.

 

Lees wat Wemos doet op het thema schadelijke stoffen

Tags:

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch