Europees Parlement wijst criteria hormoonverstorende stoffen af

Het Europees Parlement heeft de voorgestelde criteria voor het identificeren van hormoonverstorende stoffen van de Europese Commissie afgewezen. De criteria zouden onze gezondheid onvoldoende beschermen tegen schade door deze stoffen. Dit betekent dat de Europese Commissie terug naar de tekentafel moet. Wemos juicht de uitslag toe en ziet het als een stap in de goede richting als het gaat om het beschermen van onze gezondheid en milieu.

Vorige week hebben we een brief naar Europarlementariërs gestuurd, met de oproep om tegen de voorgestelde criteria te stemmen. Aan het voorstel van de Europese Commissie zaten namelijk veel haken en ogen, zoals een onrealistisch zware bewijslast om hormoonverstorende stoffen te identificeren, en de uitzondering van bepaalde pesticiden en biociden die juist ontworpen zijn om het hormonale systeem te ontregelen. Deze criteria zouden de volksgezondheid schade toebrengen. In onze gezamenlijke brief aan Europarlementariërs, samen met de organisaties Health and Environment Alliance (HEAL) en Women Engage for a Common Future (WECF International), pleitten we juist voor sterke criteria.

 

Nieuwe kans

Nu het Europees Parlement de criteria heeft afgewezen, krijgt de Europese Commissie een nieuwe kans om onze gezondheid voorop te stellen bij het ontwerpen van een nieuw voorstel. Wemos zal dan ook druk blijven uitoefenen om ervoor te zorgen dat hormoonverstorende stoffen met de juiste – sterke – criteria geïdentificeerd worden. Wemos-pleitbezorger Annelies den Boer: ‘Het Europees Parlement neemt de wetenschap en de gezondheid van de Europese burger serieus. Daar is Wemos heel blij mee. Om de gezondheid van de Nederlandse burger te beschermen zijn betere criteria nodig.’

 

Lees hier onze brief aan Europarlementariërs

Lees een eerder bericht over de stemming in het EP

Wat zijn hormoonverstorende stoffen? Waarom willen wij sterkere criteria? Lees onze factsheet

Lees het persbericht van HEAL

 

Tags:

Recente Nieuws items

Lancering EU Health Workforce Projects Cluster: hoe kunnen we zorgwoestijnen aanpakken?

15-09-2021

Tijdens de webinar ‘How to effectively manage medical deserts, task shifting and retention policies?’ op 20 september lanceert het EU Health Policy Forum het netwerk Health Workforce Projects Cluster. Eén van de vijf projecten binnen dit cluster is het EU-project Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD), waarvan Wemos penvoerder is. Tijdens de webinar zal Corinne Hinlopen (Wemos) AHEAD introduceren en uitleggen hoe de partners het zorgpersoneelstekort in geïsoleerde of afgelegen gebieden – ook wel ‘zorgwoestijnen’ genoemd – willen aanpakken.

Lees verder

Onderzoek: Moderna maakt hoge winsten met belastinggeld en ontwijkt belasting

13-07-2021

Moderna, producent van Covid-19-vaccins, ontwijkt belastingen op de winst die het verdient met miljarden aan belastinggeld. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO in samenwerking met Wemos. Eerst ontvangt het bedrijf overheidssubsidies voor de ontwikkeling van zijn vaccin, vervolgens verkoopt het de vaccins aan overheden tegen hoge prijzen, en uiteindelijk sluist het de winst grotendeels weg naar belastingparadijzen. Wemos en SOMO roepen overheden op om voorwaarden te verbinden aan publieke investeringen in de ontwikkeling van vaccins en medicijnen, om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van deze producten te waarborgen.

Lees verder