Europees Parlement wijst criteria hormoonverstorende stoffen af

Het Europees Parlement heeft de voorgestelde criteria voor het identificeren van hormoonverstorende stoffen van de Europese Commissie afgewezen. De criteria zouden onze gezondheid onvoldoende beschermen tegen schade door deze stoffen. Dit betekent dat de Europese Commissie terug naar de tekentafel moet. Wemos juicht de uitslag toe en ziet het als een stap in de goede richting als het gaat om het beschermen van onze gezondheid en milieu.

Vorige week hebben we een brief naar Europarlementariërs gestuurd, met de oproep om tegen de voorgestelde criteria te stemmen. Aan het voorstel van de Europese Commissie zaten namelijk veel haken en ogen, zoals een onrealistisch zware bewijslast om hormoonverstorende stoffen te identificeren, en de uitzondering van bepaalde pesticiden en biociden die juist ontworpen zijn om het hormonale systeem te ontregelen. Deze criteria zouden de volksgezondheid schade toebrengen. In onze gezamenlijke brief aan Europarlementariërs, samen met de organisaties Health and Environment Alliance (HEAL) en Women Engage for a Common Future (WECF International), pleitten we juist voor sterke criteria.

 

Nieuwe kans

Nu het Europees Parlement de criteria heeft afgewezen, krijgt de Europese Commissie een nieuwe kans om onze gezondheid voorop te stellen bij het ontwerpen van een nieuw voorstel. Wemos zal dan ook druk blijven uitoefenen om ervoor te zorgen dat hormoonverstorende stoffen met de juiste – sterke – criteria geïdentificeerd worden. Wemos-pleitbezorger Annelies den Boer: ‘Het Europees Parlement neemt de wetenschap en de gezondheid van de Europese burger serieus. Daar is Wemos heel blij mee. Om de gezondheid van de Nederlandse burger te beschermen zijn betere criteria nodig.’

 

Lees hier onze brief aan Europarlementariërs

Lees een eerder bericht over de stemming in het EP

Wat zijn hormoonverstorende stoffen? Waarom willen wij sterkere criteria? Lees onze factsheet

Lees het persbericht van HEAL

 

Tags:

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch