‘Focus op gezondheidssystemen in Internationale Gezondheidsregeling’

De implementatie van de Internationale Gezondheidsregeling moet meer gericht zijn op het versterken van gezondheidssystemen. Dit is de kernboodschap van het statement dat Wemos-pleitbezorger Renée de Jong gaf namens Medicus Mundi International en People’s Health Movement op de 70e World Health Assembly (WHA) in Genève.

In het statement uitten Medicus Mundi International (MMI) en People’s Health Movement (PHM) hun zorgen over de nadruk op global health security in de implementatie van de Internationale Gezondheidsregeling (International Health Regulations). Dit is een internationaal raamwerk dat legaal bindend is en waaraan landen zich hebben gecommitteerd om publieke gezondheidscrisissen aan te pakken.

 

Mondiale collectieve goederen

De organisaties zijn bezorgd omdat in de IGR de nadruk vooral ligt op toezichthouding en het voorkomen van verspreiding van uitbraken uit lage- en middeninkomenslanden naar hoge-inkomenslanden. De regeling zou juist meer gericht moeten zijn op capaciteitsversterking van gezondheidssystemen in lage- en middeninkomenslanden.

 

 ‘In plaats van een beperkte nadruk op toezichthouding, zou de implementatie van de IHR moeten samengaan met capaciteitsversterkende maatregelen voor gezondheidssystemen in lage- en middeninkomenslanden. Fragiele gezondheidssystemen zouden niet verder ondermijnd moeten worden door ze te verplichten zich aan complexe voorwaarden te houden bij de implementatie van de IHR. De IHR moeten beschouwd worden als mondiale collectieve goederen. Steun aan lage- en middeninkomenslanden, zoals financiële steun en technologieoverdracht, moet een onderdeel zijn van hun implementatie, gericht op capaciteitsopbouw van gezondheidssystemen.’

 

De World Health Assembly vindt jaarlijks plaats. Bij deze 70e editie werd de nieuwe WHO directeur-generaal benoemd.

 

Lees het volledige statement

Lees meer over Wemos en Health Systems Advocacy Partnership

Lees een blog van Fran Quigly (Indiana University McKinney School of Law) over kritiek van WHO Watchers op het WHO budget tijdens WHA70

Volg de WHA via Global Health Watch

Tags: , , ,

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch