Vandaag komen de gezondheidsministers van de G20 bijeen in Berlijn. De komende twee dagen zullen ze mondiale gezondheidskwesties, zoals antibioticaresistentie, gezondheidssystemen en crisismanagement bespreken. Op 15 mei heeft het Duitse Platform voor Mondiale Gezondheid daarom een internationaal symposium gehouden. Wemos-pleitbezorger Linda Mans was voorzitter van een van de paneldebatten.
Kwesties zoals hoe crisissen in ontwikkelingslanden, zoals uitbraken, beter voorkomen kunnen worden, en struikelblokken in de health security-agenda kwamen aan bod. Zo stelde Anne Roemer-Mahler (docent University of Sussex) dat bij een crisis de nadruk gelegd wordt op snelle levensreddende acties. Echter, er wordt dan niet stilgestaan bij onderliggende ongelijkheid.
Sociale bescherming
Odile Frank (voorzitter Forum for Health) benadrukte dat de implementatie van social protection floors noodzakelijk is voor het versterken van gezondheidsdiensten in een geglobaliseerde wereld. Politieke wil, goed bestuur, kenniskapitaal en geld zijn hiervoor onmisbaar. ‘Juist het niet hebben van sociale bescherming is onbetaalbaar’, aldus Frank. Nog een andere spreker, Rachel Hammonds (Universiteit Antwerpen), pleitte voor bindende vereveningsmechanismen in plaats van donor-gestuurde goede doelen.
Lange-termijn benadering
Volgens het Duitse Platform voor Mondiale Gezondheid moet er meer nadruk gelegd worden op sociale en politieke gezondheidsvoorwaarden. Wemos-pleitbezorger Linda Mans stelde dat, ondanks dat universal health coverage hoog in het vaandel staat, in het debat over mondiale gezondheid principes zoals sociale rechtvaardigheid niet ter sprake komen. Vandaar dat ze ook pleitte voor een lange-termijn benadering. ‘Om mondiale gezondheidscrisissen en –uitbraken bij de bron aan te pakken, hebben we een interdisciplinaire, lange-termijn benadering nodig. De sprekers in mijn paneldiscussie hebben inzicht gegeven in mogelijke oplossingen.’
Op de G20-gezondheidsbijeenkomst zullen gezondheidsministers zich buigen over de versterking van resilient gezondheidssystemen. Wemos hoopt dat de ministers ook de economische, sociale en politieke voorwaarden van gezondheid op de agenda zullen zetten.
Lees het persbericht (Duits) van het Duitse Platform voor Mondiale Gezondheid
Lees meer over G20 Health
Lees wat Wemos doet op het gebied van gezondheidssystemen