Geef iedereen toegang tot zorg

Wereldwijd hebben miljoenen mensen nog steeds geen toegang tot de kwaliteitszorg die ze nodig hebben, of komen in financiële problemen wanneer ze hier gebruik van maken. Daarom hebben we een ambitieus plan voor universal health coverage nodig.

Vandaag staat in het teken van Universal Health Coverage Day. Het is ook de eerste dag van het 2017 Global Forum in Tokyo. Delegaties, WHO, Wereldbank, UNICEF en ngo’s bespreken er hoe we universal health coverage (UHC) voor iedereen kunnen verwezenlijken. Ook Wemos neemt deel aan het Forum.

 

 

 

 

Wemos-pleitbezorger Barbara Fienieg is panellid en mede-organisator van een side event over het herdefiniëren van financieringsprioriteiten voor UHC en het verlagen van de eigen bijdrage. Barbara: ‘Een gezondheidssysteem dat voor iedereen toegankelijk is, dat niemand buitensluit, vereist serieuze en duurzame investeringen van financiële middelen. Hoe kan een land met een laag inkomen, zoals Malawi, langzaamaan het aantal professionele zorgverleners vergroten waar ze het meest nodig zijn en zodat ze in de goede omstandigheden werken? Hiervoor moeten we publieke middelen bij elkaar bundelen, in een zogeheten pool.’

 

Maureen Luba Milambe (projectcoördinator CEDEP Malawi) is het hiermee eens: ‘We bereiken dit doel niet door alleen maar financiering te geven om meer zorgpersoneel te werven. Donoren moeten stilstaan bij verschillende manieren waarop ze de regering van Malawi kunnen voorbereiden op het opnemen van extra zorgpersoneel in het systeem wanneer donorsteun eenmaal ophoudt.’

 

Een pool voor een plan

Alle landen hebben met elkaar afgesproken om in 2030 universal health coverage te verwezenlijken als onderdeel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Voor veel lage-inkomenslanden zullen de binnenlandse inkomsten echter niet toereikend zijn. De internationale gemeenschap kan en moet daarom ook ingrijpen, maar het probleem hierbij is dat initiatieven die enkel gericht zijn op specifieke ziekten, interventies of groepen uiteindelijk niet zullen leiden tot universele en eerlijke toegang tot gezondheidsdiensten. Voor een gezondheidssysteem moeten we middelen juist bundelen – in een pool – om de plannen voor universal health coverage per land te verwezenlijken. Bekijk ook onze nieuwe infographic:

 

universal health coverage infographic

Maatschappelijke organisaties, waaronder Wemos, hebben een statement gericht aan het Forum ondertekend

Het UHC2030 Global Forum 2017 wordt o.a. georganiseerd door de Japanse regering

 

Recente Nieuws items

Rapport over migratie en mobiliteit van zorgpersoneel in Duitsland

21-09-2022

Het zorgpersoneelsbeleid in Duitsland en de buitenlandse werving van zorgpersoneel hebben een aanzienlijke invloed op haar buurlanden. Tegelijkertijd zijn er grote uitdagingen binnen het verpleegkundig beroep, zoals erbarmelijke arbeidsomstandigheden, en is er een groeiende vraag naar steeds meer zorgmedewerkers – met name verpleegkundigen – uit het buitenland. In een nieuw rapport voor ons partnerschap Pillars of Health geven we aanbevelingen aan de Duitse regering, het Duitse maatschappelijk middenveld en de Europese Unie voor een duurzamer antwoord op de zorgcrisis in Duitsland.

Lees verder

Video AHEAD-webinar over zorgwoestijnen

20-09-2022

Op 16 september organiseerden Wemos en onze partners in het project Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) een webinar over de verschillende ‘gedaantes’ van zorgwoestijnen (medical deserts) in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De opname hiervan is nu beschikbaar op ons YouTube-kanaal.

Lees verder