Geef iedereen toegang tot zorg

Wereldwijd hebben miljoenen mensen nog steeds geen toegang tot de kwaliteitszorg die ze nodig hebben, of komen in financiële problemen wanneer ze hier gebruik van maken. Daarom hebben we een ambitieus plan voor universal health coverage nodig.

Vandaag staat in het teken van Universal Health Coverage Day. Het is ook de eerste dag van het 2017 Global Forum in Tokyo. Delegaties, WHO, Wereldbank, UNICEF en ngo’s bespreken er hoe we universal health coverage (UHC) voor iedereen kunnen verwezenlijken. Ook Wemos neemt deel aan het Forum.

 

 

 

 

Wemos-pleitbezorger Barbara Fienieg is panellid en mede-organisator van een side event over het herdefiniëren van financieringsprioriteiten voor UHC en het verlagen van de eigen bijdrage. Barbara: ‘Een gezondheidssysteem dat voor iedereen toegankelijk is, dat niemand buitensluit, vereist serieuze en duurzame investeringen van financiële middelen. Hoe kan een land met een laag inkomen, zoals Malawi, langzaamaan het aantal professionele zorgverleners vergroten waar ze het meest nodig zijn en zodat ze in de goede omstandigheden werken? Hiervoor moeten we publieke middelen bij elkaar bundelen, in een zogeheten pool.’

 

Maureen Luba Milambe (projectcoördinator CEDEP Malawi) is het hiermee eens: ‘We bereiken dit doel niet door alleen maar financiering te geven om meer zorgpersoneel te werven. Donoren moeten stilstaan bij verschillende manieren waarop ze de regering van Malawi kunnen voorbereiden op het opnemen van extra zorgpersoneel in het systeem wanneer donorsteun eenmaal ophoudt.’

 

Een pool voor een plan

Alle landen hebben met elkaar afgesproken om in 2030 universal health coverage te verwezenlijken als onderdeel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Voor veel lage-inkomenslanden zullen de binnenlandse inkomsten echter niet toereikend zijn. De internationale gemeenschap kan en moet daarom ook ingrijpen, maar het probleem hierbij is dat initiatieven die enkel gericht zijn op specifieke ziekten, interventies of groepen uiteindelijk niet zullen leiden tot universele en eerlijke toegang tot gezondheidsdiensten. Voor een gezondheidssysteem moeten we middelen juist bundelen – in een pool – om de plannen voor universal health coverage per land te verwezenlijken. Bekijk ook onze nieuwe infographic:

 

universal health coverage infographic

Maatschappelijke organisaties, waaronder Wemos, hebben een statement gericht aan het Forum ondertekend

Het UHC2030 Global Forum 2017 wordt o.a. georganiseerd door de Japanse regering

 

Recente Nieuws items

Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

24-11-2021

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Lees verder

Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

16-11-2021

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

Lees verder