Geen toelating voor glyfosaat

Wemos, Greenpeace, Foodwatch en Milieudefensie roepen staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken op om zich te verzetten tegen de hernieuwde toelating van het omstreden landbouwgif glyfosaat. Volgende week beslist de Europese Unie over het verlengen van de toelating. Wemos vindt dat de Europese Unie het voorzorgsbeginsel in acht moet nemen en de gezondheid van haar burgers voorop moet stellen, en deze hormoonverstorende stof niet mag toelaten.

Glyfosaat is de werkzame stof in zeer veel gebruikte gewasbeschermingsmiddelen. Afgelopen zomer deed het kankeronderzoeksinstituut (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie een groot onderzoek naar de stof en stelde dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is voor de mens – de op één na hoogste risicocategorie die het instituut hanteert.

 

Onderzoek door de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) kwam tot de tegenovergestelde conclusie. Het verschil in conclusies ligt daaraan dat de EFSA haar beoordeling heeft mede gebaseerd op onderzoeken en analyses die zijn uitgevoerd of gesponsord door belanghebbende bedrijven.

 

De Europese Unie heeft belanghebbende bedrijven de gelegenheid gegeven om voor augustus meer duidelijkheid te verschaffen over de vermeende hormoonverstorende effecten van glyfosaat. Een stemming over de goedkeuring van glyfosaat staat echter volgende week al op de agenda. Dit vinden wij nogal vreemd.

 

In zowel de Tweede Kamer als het Europees Parlement wordt vanmiddag gesproken over de hernieuwde toelating van glyfosaat. Foodwatch, Greenpeace, Milieudefensie en Wemos eisen in een open brief van staatssecretaris Van Dam dat hij zich vandaag in Den Haag en volgende week in Brussel namens de Nederlandse regering verzet tegen hernieuwde goedkeuring van het bestrijdingsmiddel.

 

Lees de brief aan staatssecretaris Van Dam

Tags:

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch