Geen verbod op BPA in voedselverpakkingsmaterialen

Er komt voorlopig geen Europees verbod op de hormoonverstorende stof Bisfenol A (BPA) in voedselverpakkingsmaterialen. Wemos betreurt het dat de Europese burger zo blootgesteld blijft aan deze schadelijke stof.

Het Europees Parlement heeft ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om slechts de migratielimiet van BPA in voedselverpakkingsmaterialen te verlagen. De uitslag is tegenstrijdig met het standpunt van het Europees Parlement in 2016, toen Europarlementariërs een volledig verbod op BPA in voedselverpakkingsmaterialen wél steunden.

 

Wemos-pleitbezorger Renée de Jong: ‘In 2016 wilde het Europees Parlement nog een verbod op BPA in voedselcontactmaterialen. Nu stemmen zij echter in met slechts een vermindering van het BPA-gehalte. Zeer teleurstellend – omdat BPA ook bij een lage dosis schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Het is niet uit te leggen dat in 2018 nog steeds bewezen hormoonverstorende stoffen in voedselverpakkingsmaterialen mogen zitten.’

 

BPA ‘lekt’ vanuit verpakkingen in eten en drank

BPA staat geregistreerd als zeer zorgwekkende stof op de lijst van het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen vanwege haar effecten op gezondheid. Het heeft een hormoonverstorende werking en kan onder andere vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Stoffen in verpakkingsmaterialen kunnen lekken – ‘migreren’ – in ons voedsel en drank.

 

De beslissing om de migratielimiet van BPA in voedselverpakkingsmaterialen te verlagen is niet vergaand genoeg om de gezondheid van de Europese burger te beschermen. Wemos vindt dat alleen een volledig verbod voldoende is om onze gezondheid te beschermen. Daarnaast moeten we breder kijken dan alleen BPA en voedselcontactmaterialen, omdat ook andere stoffen hormoonverstorend kunnen werken, zoals DEHP in medische hulpmiddelen.

 

Lees meer over ons werk op het thema Schadelijke stiffen

 

Recente Nieuws items

Lancering EU Health Workforce Projects Cluster: hoe kunnen we zorgwoestijnen aanpakken?

15-09-2021

Tijdens de webinar ‘How to effectively manage medical deserts, task shifting and retention policies?’ op 20 september lanceert het EU Health Policy Forum het netwerk Health Workforce Projects Cluster. Eén van de vijf projecten binnen dit cluster is het EU-project Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD), waarvan Wemos penvoerder is. Tijdens de webinar zal Corinne Hinlopen (Wemos) AHEAD introduceren en uitleggen hoe de partners het zorgpersoneelstekort in geïsoleerde of afgelegen gebieden – ook wel ‘zorgwoestijnen’ genoemd – willen aanpakken.

Lees verder

Onderzoek: Moderna maakt hoge winsten met belastinggeld en ontwijkt belasting

13-07-2021

Moderna, producent van Covid-19-vaccins, ontwijkt belastingen op de winst die het verdient met miljarden aan belastinggeld. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO in samenwerking met Wemos. Eerst ontvangt het bedrijf overheidssubsidies voor de ontwikkeling van zijn vaccin, vervolgens verkoopt het de vaccins aan overheden tegen hoge prijzen, en uiteindelijk sluist het de winst grotendeels weg naar belastingparadijzen. Wemos en SOMO roepen overheden op om voorwaarden te verbinden aan publieke investeringen in de ontwikkeling van vaccins en medicijnen, om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van deze producten te waarborgen.

Lees verder