Geen verbod op BPA in voedselverpakkingsmaterialen

12/1/2018 - Nieuws

Er komt voorlopig geen Europees verbod op de hormoonverstorende stof Bisfenol A (BPA) in voedselverpakkingsmaterialen. Wemos betreurt het dat de Europese burger zo blootgesteld blijft aan deze schadelijke stof.

Het Europees Parlement heeft ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om slechts de migratielimiet van BPA in voedselverpakkingsmaterialen te verlagen. De uitslag is tegenstrijdig met het standpunt van het Europees Parlement in 2016, toen Europarlementariërs een volledig verbod op BPA in voedselverpakkingsmaterialen wél steunden.

Wemos-pleitbezorger Renée de Jong: ‘In 2016 wilde het Europees Parlement nog een verbod op BPA in voedselcontactmaterialen. Nu stemmen zij echter in met slechts een vermindering van het BPA-gehalte. Zeer teleurstellend – omdat BPA ook bij een lage dosis schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Het is niet uit te leggen dat in 2018 nog steeds bewezen hormoonverstorende stoffen in voedselverpakkingsmaterialen mogen zitten.’

BPA ‘lekt’ vanuit verpakkingen in eten en drank

BPA staat geregistreerd als zeer zorgwekkende stof op de lijst van het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen vanwege haar effecten op gezondheid. Het heeft een hormoonverstorende werking en kan onder andere vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Stoffen in verpakkingsmaterialen kunnen lekken – ‘migreren’ – in ons voedsel en drank.

De beslissing om de migratielimiet van BPA in voedselverpakkingsmaterialen te verlagen is niet vergaand genoeg om de gezondheid van de Europese burger te beschermen. Wemos vindt dat alleen een volledig verbod voldoende is om onze gezondheid te beschermen. Daarnaast moeten we breder kijken dan alleen BPA en voedselcontactmaterialen, omdat ook andere stoffen hormoonverstorend kunnen werken, zoals DEHP in medische hulpmiddelen.

Lees meer over ons werk op het thema Schadelijke stoffen

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube