Geneesmiddel vijfhonderd maal duurder

Stichting Farma ter Verantwoording wil dat de Autoriteit Consument & Markt optreedt tegen de farmaceut Leadiant Biosciences Ltd. De farmaceut brengt het geneesmiddel chenodeoxylzuur (CDCA) op de markt voor een prijs dat vijfhonderd maal duurder is dan voorheen. Wemos vindt dit onacceptabel.

Het geneesmiddel chenodeoxylzuur (CDCA) is een medicijn voor de behandeling van de zeldzame stofwisselingsziekte cerebrotendinous xanthomatosis (CTX). Dit medicijn kost € 153.300,- per behandeling per jaar. Hetzelfde medicijn (voor een andere toediening) was voorheen vijfhonderd keer goedkoper. “Wij vinden de handelswijze van Leadiant maatschappelijk onbetamelijk’, zegt Wilbert Bannenberg, voorzitter van de Stichting Farma ter Verantwoording. “Leadiant maakt misbruik van haar economische machtspositie. De Stichting zal daarom een handhavingsverzoek doen bij de Autoriteit Consument en Markt die tegen deze misstanden kan en zou moeten optreden.”

 

Wemos-pleitbezorger Ella Weggen is lid van de Raad van Advies van Farma ter Verantwoording. De Stichting pakt farmaceuten aan die een te hoge prijs vragen voor hun medicijnen. Lees hier meer.

 

Lees meer over ons werk over medicijnen

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch