Geneesmiddel vijfhonderd maal duurder

Stichting Farma ter Verantwoording wil dat de Autoriteit Consument & Markt optreedt tegen de farmaceut Leadiant Biosciences Ltd. De farmaceut brengt het geneesmiddel chenodeoxylzuur (CDCA) op de markt voor een prijs dat vijfhonderd maal duurder is dan voorheen. Wemos vindt dit onacceptabel.

Het geneesmiddel chenodeoxylzuur (CDCA) is een medicijn voor de behandeling van de zeldzame stofwisselingsziekte cerebrotendinous xanthomatosis (CTX). Dit medicijn kost € 153.300,- per behandeling per jaar. Hetzelfde medicijn (voor een andere toediening) was voorheen vijfhonderd keer goedkoper. “Wij vinden de handelswijze van Leadiant maatschappelijk onbetamelijk’, zegt Wilbert Bannenberg, voorzitter van de Stichting Farma ter Verantwoording. “Leadiant maakt misbruik van haar economische machtspositie. De Stichting zal daarom een handhavingsverzoek doen bij de Autoriteit Consument en Markt die tegen deze misstanden kan en zou moeten optreden.”

 

Wemos-pleitbezorger Ella Weggen is lid van de Raad van Advies van Farma ter Verantwoording. De Stichting pakt farmaceuten aan die een te hoge prijs vragen voor hun medicijnen. Lees hier meer.

 

Lees meer over ons werk over medicijnen

Recente Nieuws items

2019: een veelbewogen jaar!

28-05-2020

Met grote trots presenteren we ons jaaroverzicht 2019. Het was ook het jaar van ons 40-jarig jubileum, waarin we terugblikten op onze geschiedenis en successen als organisatie van de afgelopen vier decennia. Benieuwd naar de hoogtepunten van onze programma’s, onze media-momenten, nieuwe samenwerkingen en de feestelijke dag van ons jubileumcongres? Neem dan gauw een kijkje in ons interactieve jaaroverzicht!

Lees verder