Gezamenlijke roep om toegang tot medicijnen te verbeteren

In aanloop naar het Algemeen Overleg Geneesmiddelenbeleid op donderdag 21 juni hebben acht organisaties in Nederland gezamenlijk een brief naar Kamerleden gestuurd om het belang van toegang tot betaalbare medicijnen duidelijk te maken.

De brief is geschreven door Wemos, Universities Allied for Essential Medicines (UAEM), Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), Commons Network, Aidsfond, Dokters van de Wereld, Health Action International (HAI) en International Society of Drug Bulletins (ISDB), aan de Kamerleden van Commissie VWS in de Tweede Kamer.

 

Met deze brief willen we de Kamerleden informeren en mogelijke oplossingen aandragen die in Nederland en wereldwijd een verschil kunnen maken om medicijnen betaalbaar te maken en houden.

 

De belangrijkste verzoeken zijn:

  1. Stel voorwaarden aan de toegankelijkheid van medicijnen die met behulp van publiek geld ontwikkeld zijn
  2. Onderzoek de mogelijkheid om dwanglicenties en het mededingingsrecht toe te passen op de farmaceutische markt
  3. Dwing transparantie af over de ontwikkelkosten van medicijnen

 

 

Meer informatie en de brief zelf vindt u hier

 

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch