wemos world health day infographic UHC

Gezond zónder financiële tegenslag

Stel je eens voor dat je zou moeten kiezen tussen je dagelijkse maaltijd óf je zorgrekening, omdat je beide niet kunt betalen. In veel lage- en middeninkomenslanden is dit voor velen de realiteit. Wereldgezondheidsdag 2018 – op 7 april – staat in het teken van Universal Health Coverage. Wemos vindt dat er een ambitieus plan moet komen voor Universal Health Coverage, zodat iedereen, overal, toegang heeft tot goede zorg, zonder daardoor in de financiële problemen te komen.

Als onderdeel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen hebben alle landen met elkaar afgesproken dat ze tegen het jaar 2030 Universal Health Coverage willen bereiken. Voor veel lage- en middeninkomenslanden betekent dit dat ze zullen moeten investeren in het versterken van hun gezondheidssystemen. Ook zullen ze de ongelijkheidsverschillen in de bevolking moeten aanpakken als het gaat om de toegang tot essentiële gezondheidsdiensten, zodat iedereen en alle gemeenschappen daadwerkelijk toegang krijgen tot zorg.

 

We moeten andere prioriteiten stellen

Toegang tot zorg zou niet moeten afhangen van het feit of je genoeg geld hebt om daarvoor te betalen. Samen met andere maatschappelijke organisaties pleit Wemos voor meer publieke financiering voor gezondheid en een lagere eigen bijdrage. Dit was ook onze kernboodschap op het UHC Global Forum in Tokyo in december 2017. In onze infographic leggen wij uit hoe wij denken dat Universal Health Coverage gefinancierd zou kunnen worden: namelijk door financiële middelen, afkomstig uit zowel nationale als internationale bronnen, te bundelen (te ‘poolen’).

 

We moeten andere prioriteiten stellen op het gebied van financiering voor gezondheid, als we niet willen dat mensen achterblijven – to leave no one behind. Als we UHC willen bereiken, moeten we ons richten op het gelijkheidsprincipe (equity), solidariteit, en goed bestuur. Op Wereldgezondheidsdag roepen we overheden daarom op om hun verantwoordelijkheid te nemen om voor de juiste condities voor UHC te zorgen om UHC. Ook roepen we de internationale gemeenschap op om haar gedeelde verantwoordelijkheid te nemen om UHC voor iedereen te bereiken.

 

Lees meer over Universal Health Coverage

Onze infographic: ‘Paying for UHC – the need to pool financial resources’

 

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch