Global health cafés: praat mee over mondiale gezondheid

26/10/2017 - Nieuws

Op maandagmiddag 20 november vindt het eerste Global Health Café plaats, een nieuwe reeks bijeenkomsten onder de titel ‘Mondiale gezondheid: naar een grensoverschrijdende aanpak’. Deze reeks wordt georganiseerd door ViceVersa in samenwerking met Wemos en andere maatschappelijke organisaties. Onder leiding van Petra Stienen spreken binnenlandse en buitenlandse gasten over het thema Zorgpersoneel.

In veel lage-inkomenslanden is er nauwelijks gekwalificeerd personeel aanwezig in gezondheidscentra. Er wordt te weinig geïnvesteerd in banen en opleidingen. Mede als gevolg hiervan zoeken afgestudeerde artsen en verpleegkundigen liever hun kansen in hoge-inkomenslanden of in rijkere buurlanden. Wemos pleit al jaren voor verantwoordelijke werving van zorgpersoneel .

Tijdens de laatste World Health Assembly van de WHO is een actieplan aangenomen om deze scheve verdeling op te lossen, waaraan ook Nederland en andere donoren hun fiat hebben gegeven. Ondertussen kunnen lage-inkomenslanden het zich niet veroorloven om bij de pakken neer te zitten en zo mensen toegang tot kwaliteitszorg te ontzeggen. Daarom worden allerlei vaak succesvolle manieren bedacht om zo goed mogelijk zorg te verlenen met het personeel dat aanwezig is.

Tijdens het Global Health Café komen vragen aan bod als:

  • Wat valt er te leren van deze lokale initiatieven en hoe maken we ze duurzaam?
  • Wat zijn de verantwoordelijkheden van lokale en westerse overheden hierin?
  • Welke rol speelt de samenwerking tussen de private, publieke en maatschappelijke zorgsector?
  • Hoe zorg je ervoor dat community health workers meer duurzaam worden en hoe kunnen zij arme mensen meer toegang geven tot gezondheidszorg?

De bijeenkomst vindt van 15.00 tot 17.00 uur plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam.

Over Global Health Cafés

Nederland staat bekend als een van de meest progressieve donoren op het terrein van Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR). Toch is Global Health in de breedte geen prioriteit meer van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Dit terwijl Nederland juist ook op die bredere agenda van mondiale gezondheid wel degelijk veel expertise en een interessant verhaal te vertellen heeft. Ook de ​​duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) onderstrepen de noodzaak van een systemische benadering van de mondiale gezondheid. Toegang tot fatsoenlijke en betaalbare zorg wordt gezien als voorwaarde voor duurzame ontwikkeling. Met de groeiende kloof tussen arm en rijk groeit echter het aantal mensen dat geen toegang heeft tot gezondheidsdiensten. Minstens 400 miljoen mensen hebben wereldwijd geen toegang tot een of meer essentiële gezondheidsdiensten.

De organisaties Amref Flying Doctors, Cordaid, het KIT, KNCV Tuberculosefonds, Wemos en Vice Versa hebben het initiatief genomen voor het project ‘Mondiale gezondheid: naar een grensoverschrijdende aanpak.’ Vier keer per jaar organiseren we een Global Health Café waarin we de trends op het gebied van mondiale gezondheid bespreken en telkens één onderwerp echt uitdiepen. Dat doen we met boeiende en interessante gasten, niet alleen uit Nederland maar juist ook uit het buitenland. Daarnaast komt er een kennisdossier op de website van Vice Versa. Jaarlijks produceert de redactie van Vice Versa artikelen over de trends, achtergronden en actualiteit binnen het beleidsterrein van mondiale gezondheid, en is er ruimte voor blogs van professionals en studenten.

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube