Haal chemische stoffen uit TTIP

Wemos en meer dan 65 andere maatschappelijke organisaties hebben vandaag een brief gestuurd naar de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz. In de brief uiten wij onze zorgen over de inclusie van wetgeving rondom chemische stoffen in de voorlopige versie van het vrijhandelsakkoord tussen de EU en VS, TTIP. Wij vinden dat de Europese Commissie de kritische punten uit een resolutie van vorig jaar, waarin een hervorming van het akkoord voorgesteld werd, links heeft laten liggen. Omdat de 14e onderhandelingsronde in Brussel op 11 juli zal plaatsvinden, is de brief TTIP: Private profit versus public health, remove chemicals from the EU-US trade talks vandaag al verstuurd.

In de brief roepen wij voorzitter Schulz op om de Europese Commissie eraan te herinneren dat zij de aanbevelingen van het Europees Parlement in acht moet nemen. In de brief worden ook de bevindingen van een nieuw rapport genoemd. Zo zouden de voorstellen van de Commissie de strenge Europese wetgeving voor chemicaliën en pesticiden kunnen beïnvloeden en afzwakken. Ook zouden de voorstellen het Europese regelgevingssysteem ondermijnen en de Europese rechtspraak niet respecteren.

 

De Europese Commissie heeft nagelaten de aanbeveling van het Europees Parlement te volgen, namelijk de verschillen tussen de Europese en Amerikaanse regelgevingssystemen te respecteren. In de EU gelden strengere regels rondom giftige chemicaliën dan in de VS, en deze regels worden nu bedreigd door TTIP. Zo staat het aantal verboden pesticiden in Europa op 80, terwijl deze in de VS nog gebruikt mogen worden. Verder heeft de Amerikaanse overheid de EU erop aangedrongen om geen vergaande maatregelen te nemen om de volksgezondheid te beschermen tegen de schadelijke gezondheidsrisico’s van hormoonverstorende chemische stoffen (EDC’s).

 

Lees hier de brief aan EP voorzitter Schulz
Lees hier de 2015 TTIP resolutie van het Europees Parlement

Tags: ,

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch