Help hormoonverstorende stoffen de wereld uit

Er is toenemend bewijs dat bisfenol A, weekmakers en andere hormoonverstorende stoffen de gezondheid bedreigen. Deze stoffen worden onder meer gebruikt in medische hulpmiddelen zoals infusen. In een artikel dat vandaag in Medisch Contact verschijnt, roept Annelies den Boer van Wemos samen haar mede-auteurs artsen op om actief op te treden voor veilige medische hulpmiddelen.

Hormoonverstorende stoffen bedreigen de volksgezondheid en brengen torenhoge kosten met zich mee. Er gebeurt in Nederland nog te weinig om blootstelling aan deze schadelijke stoffen tegen te gaan. Daarom zijn maatregelen van de overheid en de medische beroepsgroep nodig.

 

Tot voor kort bleef actie van de Nederlandse overheid uit, maar hierin lijkt nu verandering te komen. In een rapport dat het RIVM in maart dit jaar publiceerde, wordt duidelijk dat blootstelling aan bisfenol A (BPA) een risico vormt voor het hormoonsysteem en het zich ontwikkelende immuunsysteem. Minister Schippers heeft daarop maatregelen aangekondigd om blootstelling aan BPA terug te dringen vooral voor (ongeboren) baby’s, jonge kinderen en adolescenten.

 

De auteurs juichen deze ontwikkelingen toe, maar merken tegelijk op dat meer actie vereist is. De overheid moet ook maatregelen nemen om blootstelling aan andere hormoonverstorende stoffen tegen te gaan, door toepassing van deze stoffen in medische hulpmiddelen, kinderspeelgoed en verpakkingsmaterialen te verbieden en meer te investeren in wetenschappelijk onderzoek naar veilige alternatieven.

 

Annelies den Boer (pleitbezorger mondiale gezondheid, Wemos), dr. Majorie van Duursen
(toxicoloog, Universiteit Utrecht), dr. Gavin ten Tusscher (kinderarts, Westfriesgasthuis, Hoorn), dr. Paul de Jong (oncoloog; Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein): ‘Help hormoonverstorende stoffen de wereld uit’, Medisch Contact 20/2016

 

Lees hierover ook in de Volkskrant: ‘Specialisten waarschuwen voor ongezond plastic in ziekenhuizen’

Lees hier het bericht over dit onderwerp op de site van Medisch Contact

Tags:

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch