Het Grote Buitenlanddebat

Corona heeft laten zien dat mondiale gezondheid grote impact heeft op de rest van wereld. In aanloop naar de verkiezingen gaan diverse politici tijdens het Grote Buitenlanddebat (24 februari, 17:30 uur) in gesprek over de toekomst van Nederland in de wereld. Onder leiding van Sophie Derkzen (Bureau Buitenland, VPRO) en onder druk van de schaakklok debatteren zij over drie actuele thema’s, waaronder mondiale gezondheid. Het debat wordt live uitgezonden vanuit Nieuwspoort en is te zien via www.hetgrotebuitenlanddebat.nl

UPDATE: het debat is terug te zien op de website van Nieuwspoort en onderaan deze pagina.

Tweede Kamerleden Anne Kuik (CDA), Renske Leijten (SP), Christine Teunissen (Partij voor de Dieren), Tom van der Lee (GroenLinks), Kirsten van den Hul (Partij van de Arbeid), Marielle Paul (VVD), Stieneke de Graaf (ChristenUnie) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) gaan de uitdaging aan.

Vier rondes

De politici gaan in debat in over deze thema’s:

Ronde 1 – Mondiale Gezondheid

Corona heeft laten zien dat mondiale gezondheid grote impact heeft: we zien nu hoe verweven onze gezondheid is met de rest van de wereld. Moet het anders? Wat is onze visie op mondiale gezondheid? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen recht heeft op gezondheid en welzijn?

Debaters: Anne Kuik (CDA) en Renske Leijten (SP)

Ronde 2 – Klimaat, Landbouw & Natuur

Van de opwarming van de aarde tot het in rap tempo verdwijnen van soorten: de effecten van ons landbouw-, natuur- en klimaatbeleid zie je zowel in binnen als buitenland. De sociale effecten zie je terug in de benarde positie van boeren hier en in ontwikkelingslanden. Hoe zorgen we voor slim beleid dat eerlijk en effectief is? Waar stoppen we de komende jaren ons geld in? Welke lessen zijn er te trekken?

Debaters: Christine Teunissen (Partij voor de Dieren) en Tom van der Lee (GroenLinks)

Ronde 3 – Handel & zaken doen

Ons ondernemerschap en de export van onze kennis brengt ons in alle uithoeken van de wereld. We sluiten handelsverdragen en laten producten maken over de grens. Wat is daarvan de impact? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen daar beter van wordt? Op zoek naar echte welzijnsgroei voor ons allemaal. 

Debaters: Kirsten van den Hul (Partij van de Arbeid) en Marielle Paul (VVD)

Ronde 4 – Internationale samenwerking

Internationale solidariteit is niet alleen iets dat voorkomt uit een moreel besef, maar het dient ook het eigen belang. Het is een voortdurende strijd tussen de koopman en de dominee. Corona geeft wellicht een nieuw perspectief op de toekomst van ontwikkelingssamenwerking?

Debaters: Stieneke de Graaf (ChristenUnie) en Sjoerd Sjoerdsma (D66)

Promotiefilm van het ‘Grote Buitenlanddebat’

Volg het Grote Buitenlanddebat
 
– 24 februari om 17:30 uur
– Livestream vanuit Nieuwspoort, Den Haag, via www.hetgrotebuitenlanddebat.nl of via de livestream op onze website hieronder.

Livestream van het ‘Grote Buitenlanddebat’ op 24 februari

Het debat is mede mogelijk gemaakt door de Dutch Global Health Alliance, bestaande uit Aidsfonds, Amref Flying Doctors, Cordaid, KIT Royal Tropical Institute, KNCV Tuberculosis Foundation en Wemos. Samen willen wij het bewustzijn in Nederland vergroten over het belang van goede gezondheidszorg voor iedereen – waar ook ter wereld. We pleiten bij de Nederlandse overheid voor beleid dat bijdraagt aan sterkere gezondheidssystemen wereldwijd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Covid-19 vaccine

Opheffen patenten belangrijke stap in goede richting

06-05-2021

Wemos is zeer verheugd over de steun van de Amerikaanse regering aan het voorstel aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de patenten op Covid-19-vaccins tijdelijk op te heffen. Het is nu aan Nederland en de Europese Unie (EU) om dit voorbeeld te volgen. Door de patenten tijdelijk vrij te geven, krijgen alle farmaceutische bedrijven het recht om ook vaccins te maken. Dit kan een doorbraak betekenen voor de wereldwijde toegang tot deze vaccins.

Lees verder

Webinar & rapport 19 april: Hoe coördineren Global Fund, GFF en Gavi hun inzet voor sterke gezondheidssystemen?

08-04-2021

Op 19 april presenteren Wemos en Cordaid – twee leden van de Dutch Global Health Alliance – tijdens een gezamenlijk en interactief webinar de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen van ons gezamenlijk rapport over coördinatie tussen de ‘3G’s’ op het gebied van gezondheidssysteemversterking. De 3G’s zijn de Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (Global Fund), the Global Alliance for Vaccines and Immunizations (Gavi) en de Global Financing Facility (GFF). Zij zijn de drie grootste mondiale gezondheidsinitiatieven die fondsen werven en toewijzen om de gezondheidssystemen in lage- en middeninkomenslanden te versterken.

Lees verder