Hierover wordt deze week in Genève gesproken

Renée de Jong

 

Deze week komt in Genève de Executive Board (EB) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bijeen. Hier wordt de koers van gezondheidsbeleid op mondiaal niveau bepaald. Dit is voor iedereen belangrijk omdat het over grensoverschrijdende gezondheidsproblemen gaat. Voorafgaand aan de EB sprak Wemos met andere maatschappelijke organisaties over de belangrijkste onderwerpen.

De EB buigt zich bijvoorbeeld over hoe we samen uitbraken van infectieziekten aanpakken, maar ook over de hoge prijzen van medicijnen, of over de resistentie van bacteriën tegen antibiotica. Daarnaast wordt dit jaar ook de nieuwe Director-General voor de WHO verkozen.

 

Geen commerciële belangen

Omdat wij ons zorgen maken over de WHO, houden we nauw in de gaten wat er deze week besproken wordt. Het budget van de WHO staat al jaren onder druk en de organisatie is steeds afhankelijker van geoormerkte bijdragen en van filantropische instellingen. Deze bepalen daarmee in toenemende mate de WHO-agenda. Het vorig jaar aangenomen Framework of Engagement with Non-State Actors (FENSA) zet de deur verder open voor invloed van filantropische instellingen en het bedrijfsleven. Naast maatschappelijke organisaties mogen ook deze nu officiële relaties aanknopen met de WHO en aanwezig zijn bij de bestuurlijke bijeenkomsten. Wij vinden echter dat er geen plaats is voor organisaties met commerciële belangen binnen een organisatie met als mandaat om het recht op gezondheid na te streven.

 

Begrip zorgt voor diepgaande discussies

Gelukkig zijn wij niet de enigen die ons hier druk over maken. De Geneva Global Health Hub (G2H2) organiseerde ter voorbereiding een bijeenkomst waaraan veertig aanwezigen deelnamen. De G2H2 brengt organisaties bijeen om de lobby voor een democratischer bestuur van mondiale gezondheid te versterken.

 

Wie er deelnemen is belangrijk, want juist die toelichting van problemen uit verschillende delen van de wereld kan extra begrip geven. Dit leidde tot diepgaande global health-discussies over bijvoorbeeld hoe we solidariteit wereldwijd kunnen laten toenemen, of wat de invloed van klimaatverandering op gezondheid is.

 

Recht op gezondheid

Het is waardevol om samen te brainstormen met een gevarieerde groep van organisaties die – zoals Wemos – opkomen voor het recht op gezondheid. Tijdens de bijeenkomst bespraken wij de gevolgen van de toenemende privatisering van gezondheidszorg. Hoe kunnen we voorkomen dat commerciële belangen belangrijker worden dan het publieke gezondheidsbelang, en toegang tot zorg voor iedereen garanderen? Hoe krijgen we de ‘sociale determinanten van gezondheid’ weer hoger op de beleidsagenda?

 

Volg #EB140

Wil je op de hoogte blijven van wat er besproken wordt tijdens de EB? Wemos volgt de EB en plaatst in de loop van de week updates op Twitter. Volg: @Wemos, @G2H2_geneva en #EB140. Het is ook mogelijk om thuis de livestream van de EB te volgen.

Recente Blog items

‘Blended finance’ in de gezondheidszorg: draagt het bij tot billijke toegang tot gezondheidsdiensten?

31-01-2023

Door Marco Angelo  (global health advocate bij Wemos)

 

De laatste jaren groeit de belangstelling voor het inzetten van ‘blended finance’ om de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren. Blended finance is een financiële constructie waarbij publieke middelen worden gecombineerd met particuliere investeringen om meer middelen voor duurzame ontwikkelingsprogramma’s te genereren. Het aantrekken van particuliere investeerders in ontwikkelingsfinanciering kan echter leiden tot onrechtvaardige resultaten. In dit artikel belichten we de gevolgen van blended finance voor gezondheidszorg en benadrukken we het belang van het waarborgen van eerlijke toegang.

 

Lees verder

Drie manieren om duurzame financiering voor gezondheidsbescherming te realiseren

01-06-2022

Door Mariëlle Bemelmans (directeur bij Wemos) en Myria Koutsoumpa (global health advocate bij Wemos)

Bij Wemos vinden we dat systeemverandering een effectievere manier is om health equity (eerlijke toegang tot zorg voor iedereen) te bereiken dan het aanpakken van de individuele elementen van gezondheidssystemen. We waren dan ook verheugd met de uitnodiging van de Belgische ontwikkelingsorganisatie Enabel – die zich richt op (onder andere) het versterken van gezondheidssystemen – om te spreken op de ‘International conference on social health protection’ in Niamey, Niger (10-13 mei). We deelden onze visie over duurzame financiering voor gezondheid en sociale bescherming met vertegenwoordigers uit tien Afrikaanse landen, bi- en multilaterale instellingen, academische instellingen en maatschappelijke organisaties.

Lees verder
nl_NLDutch