Hoe bescherm ik mijn kind, en mezelf, tegen schadelijke stoffen?

Wemos beantwoordt maandelijks lezersvragen over mondiale gezondheidskwesties in de rubriek ‘Gezond de wereld rond’ in OneWorld. Deze maand gaat de 5e aflevering van deze reeks over schadelijke stoffen: ‘Hoe bescherm ik mijn kind, en mezelf, tegen schadelijke stoffen?’

We komen dagelijks in aanraking met chemische stoffen die in staat zijn onze hormoonhuishouding in de war te gooien. Deze zogeheten hormoonverstoorders werken als hormonen of blokkeren juist de werking ervan.

 

Er is toenemend wetenschappelijk bewijs dat deze stoffen op lange termijn bijdragen aan hormoongerelateerde ziekten, zoals borst- en prostaatkanker, diabetes en autisme. Vooral de gezondheid van jonge kinderen en ongeboren baby’s baart wetenschappers zorgen.

 

Helaas komen deze stoffen veelvuldig voor in dagelijkse producten zoals cosmetica, speelgoed, meubels, elektronische apparatuur en voedsel. Vaak staat er weinig op het etiket, waardoor blootstelling aan deze stoffen onopgemerkt gebeurt. Hoe kun je jezelf dan het beste beschermen tegen deze schadelijke stoffen?

 

Lees verder op OneWorld: ‘Hoe bescherm ik mijn kind, en mezelf, tegen schadelijke stoffen?’

Lees hier de eerdere afleveringen

 

Ook een vraag over een grensoverschrijdende gezondheidskwestie? Mail naar gezondheid@oneworld.nl

Tags: ,

Recente Nieuws items

Beleidsplan Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft onvoldoende oog voor toegang tot gezondheidszorg voor armere mensen

14-07-2022

De beleidsnota van minister Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking “Doen waar Nederland goed in is”, is erg gericht op BV Nederland en lijkt onvoldoende oog te hebben voor het realiseren van toegang tot gezondheidszorg voor armere bevolkingsgroepen. De minister geeft aan in lage- en middeninkomenslanden meer te willen investeren in publiek-private samenwerking, ook in de gezondheidszorg. Hierdoor is het risico groot dat de zorg commerciëler en daarmee onbetaalbaar wordt voor mensen met minder financiële middelen. De minister kan beter bijdragen aan het versterken van de capaciteit en de financiële middelen in de publieke sector om goede gezondheidszorg te bieden.  

Lees verder

Wat zijn beste methoden om ‘brain drain’ van zorgpersoneel aan te pakken?

07-07-2022

Wat zijn de beste methoden (best practices) om de ‘brain drain’ – oftewel de emigratie van delen van de beroepsbevolking, waaronder zorgmedewerkers – aan te pakken? En welke maatregelen zijn er nodig op Europees niveau? Op dit onderwerp heeft Wemos input geleverd via een openbare consultatie van de Europese Commissie. Met deze consultatie wil de Commissie inzicht krijgen in de omvang van en dynamiek rondom brain drain, succesvolle methoden van aanpak, en regionale strategieën en beleid om de emigratie van gekwalificeerde arbeidskrachten aan te pakken. Eén van onze aanbevelingen is dat EU-lidstaten al op Europees niveau bestaande instrumenten zou kunnen gebruiken om evidence-based beleid en strategieën te implementeren, om zo het zorgpersoneel te ondersteunen en versterken.

Lees verder