Hoe bescherm ik mijn kind, en mezelf, tegen schadelijke stoffen?

Wemos beantwoordt maandelijks lezersvragen over mondiale gezondheidskwesties in de rubriek ‘Gezond de wereld rond’ in OneWorld. Deze maand gaat de 5e aflevering van deze reeks over schadelijke stoffen: ‘Hoe bescherm ik mijn kind, en mezelf, tegen schadelijke stoffen?’

We komen dagelijks in aanraking met chemische stoffen die in staat zijn onze hormoonhuishouding in de war te gooien. Deze zogeheten hormoonverstoorders werken als hormonen of blokkeren juist de werking ervan.

 

Er is toenemend wetenschappelijk bewijs dat deze stoffen op lange termijn bijdragen aan hormoongerelateerde ziekten, zoals borst- en prostaatkanker, diabetes en autisme. Vooral de gezondheid van jonge kinderen en ongeboren baby’s baart wetenschappers zorgen.

 

Helaas komen deze stoffen veelvuldig voor in dagelijkse producten zoals cosmetica, speelgoed, meubels, elektronische apparatuur en voedsel. Vaak staat er weinig op het etiket, waardoor blootstelling aan deze stoffen onopgemerkt gebeurt. Hoe kun je jezelf dan het beste beschermen tegen deze schadelijke stoffen?

 

Lees verder op OneWorld: ‘Hoe bescherm ik mijn kind, en mezelf, tegen schadelijke stoffen?’

Lees hier de eerdere afleveringen

 

Ook een vraag over een grensoverschrijdende gezondheidskwestie? Mail naar gezondheid@oneworld.nl

Tags: ,

Recente Nieuws items

ACT-A: doe wat nodig is om Covid-19 effectief te bestrijden

21-10-2021

ACT-A, het wereldwijde samenwerkingsverband om de Covid-19-pandemie te bestrijden, kan en moet meer doen om zijn doel te bereiken. Het kan zijn invloed gebruiken om de eerlijke toegang tot vaccins, medicijnen en testmiddelen aanzienlijk te verbeteren, en om te zorgen voor adequate financiering van gezondheidssystemen, zodat deze medische producten ook daadwerkelijk ingezet kunnen worden. Wemos steunt de dringende aanbevelingen over deze kwesties die de vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld in ACT-A hebben opgesteld.

Lees verder

Nederlandse regering kan belangrijke bijdrage leveren aan wereldwijde bestrijding coronacrisis

18-10-2021

De Nederlandse regering kan dit najaar een belangrijke bijdrage leveren aan het bestrijden van de wereldwijde coronacrisis. Er staan drie internationale topconferenties op de agenda waarop Nederland zijn steun kan uitspreken voor het tijdelijk opheffen van intellectuele eigendomsrechten voor medische producten tegen Covid-19, waaronder vaccins. In een gezamenlijke brief roepen maatschappelijke organisaties Health Action International (HAI), Wemos, Oxfam Novib en Cordaid het kabinet op om politieke daadkracht te tonen.

Lees verder