Hoe bescherm ik mijn kind, en mezelf, tegen schadelijke stoffen?

Wemos beantwoordt maandelijks lezersvragen over mondiale gezondheidskwesties in de rubriek ‘Gezond de wereld rond’ in OneWorld. Deze maand gaat de 5e aflevering van deze reeks over schadelijke stoffen: ‘Hoe bescherm ik mijn kind, en mezelf, tegen schadelijke stoffen?’

We komen dagelijks in aanraking met chemische stoffen die in staat zijn onze hormoonhuishouding in de war te gooien. Deze zogeheten hormoonverstoorders werken als hormonen of blokkeren juist de werking ervan.

 

Er is toenemend wetenschappelijk bewijs dat deze stoffen op lange termijn bijdragen aan hormoongerelateerde ziekten, zoals borst- en prostaatkanker, diabetes en autisme. Vooral de gezondheid van jonge kinderen en ongeboren baby’s baart wetenschappers zorgen.

 

Helaas komen deze stoffen veelvuldig voor in dagelijkse producten zoals cosmetica, speelgoed, meubels, elektronische apparatuur en voedsel. Vaak staat er weinig op het etiket, waardoor blootstelling aan deze stoffen onopgemerkt gebeurt. Hoe kun je jezelf dan het beste beschermen tegen deze schadelijke stoffen?

 

Lees verder op OneWorld: ‘Hoe bescherm ik mijn kind, en mezelf, tegen schadelijke stoffen?’

Lees hier de eerdere afleveringen

 

Ook een vraag over een grensoverschrijdende gezondheidskwestie? Mail naar gezondheid@oneworld.nl

Tags: ,

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch