Hoe weet je of je medicijn (beter) werkt?

Ella Weggen

‘Veel kankermedicijnen worden toegelaten op ondeugdelijke gronden,’ kopte het Medisch Contact onlangs. Dus hoe weet je dan of je medicijn werkt – en beter is dan je oude medicijn? Ik hoop dat er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan, voordat een medicijn wordt toegelaten tot de markt.

Veel medicijnen worden beoordeeld en goedgekeurd op basis van onderzoeksresultaten die niets zeggen over de mate van overleving en/of kwaliteit van leven. Dit betekent dat veel nieuwe medicijnen dus ook niet bewezen beter zijn dan bestaande behandelingen. Voor meer informatie over de onderzoeken verwijs ik je graag naar deze podcast.

 

Mijn collega Corinne Hinlopen en ik hebben namens Wemos een position paper geschreven met de titel Independent clinical research: a road towards affordable & valuable medicines. Voordat een medicijn is toegelaten tot de markt zijn er tal van onderzoeken naar gedaan. Met name om de veiligheid, werkzaamheid en effectiviteit te beoordelen. Maar weten we dan ook of de behandeling een (therapeutische) meerwaarde heeft, de patiënt beter maakt dan de behandelingen die al op de markt zijn?

 

Veel van de onderzoeken naar medicijnen zijn betaald door de industrie en daardoor niet altijd objectief. De uitkomsten worden gestuurd door de partij die de onderzoeken betaalt en soms zelfs niet eens gepubliceerd als de uitkomt negatief is.  Ook uit de promotie van Sander Van Den Bogert van de Universiteit Utrecht bleek dat er onvoldoende doelmatigheid en transparantie in klinisch geneesmiddelenonderzoek is en het waarschijnlijk is dat veel studies niet worden gepubliceerd omdat de resultaten onvoordelig zijn voor de onderzoekers of sponsor.

 

Ons belastinggeld in medicijnen

Gisteren hoorde ik op de radio de reclame van een bank die uw geld niet in de tabaksindustrie investeert, maar wel in medicijnen. Toen dacht ik: dat is erg goed. Want nieuwe medicijnen zijn enorm belangrijk om mensen beter te maken. Maar direct erna kwamen er een aantal vragen in me op. Investeren ze dan wel in medicijnen die beter zijn dan bestaande behandelingen? En als een medicijn op de markt komt met mijn geld (dan wel via de belasting, dan wel via de investering die er in gedaan wordt van mijn bank), heb ik daar wat aan als patiënt?

 

Ik vind dat als de overheid (of je bank) investeert in het ontwikkelen van een medicijn, dat we ook mogen verwachten dat die medicijnen toegankelijk zijn tegen een redelijke prijs, en dat de winsten van het bedrijf niet absurd mogen zijn. Op die manier kan je de zorgkosten binnen de perken houden. Hier hebben we een bijeenkomst over georganiseerd in de Tweede Kamer.

 

Al met al vind ik het dus belangrijk dat er nieuwe medicijnen worden ontwikkeld die beter zijn dan de medicijnen die al op de markt zijn, en waarnaar onafhankelijk onderzoek is gedaan. Als een medicijn met behulp van publiek geld, onze belastingcenten, gefinancierd is, mogen er eisen worden gesteld aan de toegankelijkheid. De farmaceutische industrie is een private actor in een publieke sector, de gezondheidszorg. Als we niet oppassen, gaat ons geld in de zak van de aandeelhouder, terwijl het zo belangrijk is dat medicijnen toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen.

 

Foto: Venus Veldhoen

 

Recente Blog items

Drie manieren om duurzame financiering voor gezondheidsbescherming te realiseren

01-06-2022

Door Mariëlle Bemelmans (directeur bij Wemos) en Myria Koutsoumpa (global health advocate bij Wemos)

Bij Wemos vinden we dat systeemverandering een effectievere manier is om health equity (eerlijke toegang tot zorg voor iedereen) te bereiken dan het aanpakken van de individuele elementen van gezondheidssystemen. We waren dan ook verheugd met de uitnodiging van de Belgische ontwikkelingsorganisatie Enabel – die zich richt op (onder andere) het versterken van gezondheidssystemen – om te spreken op de ‘International conference on social health protection’ in Niamey, Niger (10-13 mei). We deelden onze visie over duurzame financiering voor gezondheid en sociale bescherming met vertegenwoordigers uit tien Afrikaanse landen, bi- en multilaterale instellingen, academische instellingen en maatschappelijke organisaties.

Lees verder

Noodzaak voor gelijke toegang tot zorg: publieke financiering voor het publieke belang

07-04-2022

Door Marco Angelo, pleitbezorger mondiale gezondheid bij Wemos

Vandaag op Wereldgezondheidsdag moeten we het hebben over het oplossen van een grote bedreiging voor universele en rechtvaardige toegang tot gezondheidszorg: commercialisering. Winstbejag is in veel landen de norm geworden in de gezondheidszorg. Een focus op winst maakt zorg te duur voor armere bevolkingsgroepen en leidt niet per se tot het aanpakken van de meest dringende medische behoeften. Om universele en rechtvaardige toegang te realiseren, moeten regeringen en multilaterale organisaties en fondsen prioriteit geven aan publieke financiering van zorgstelsels die het algemeen belang dienen.

Lees verder
nl_NLDutch