Dit was 2019: onze hoogtepunten

Wat een bewogen jaar is het geweest. 2019 was gevuld met samenwerkingen, workshops, nieuwe publicaties, mediamomenten en kennisuitwisseling. En het was het jubileumjaar waarin we terugkeken op 40 jaar werk aan bescherming van mondiale volksgezondheid. We zijn klaar voor 2020!

Ons programma Access to Medicines trok vorig jaar brede media-aandacht, zowel in binnen- als buitenland. In Nederland schreven de Volkskrant, Trouw en andere media over de bevindingen van het rapport, ‘Overpriced’, dat we samen met SOMO publiceerden. Bovendien zijn we dankzij onze expertise op het gebied van geneesmiddelenbeleid verschenen in tv-programma’s EenVandaag (zie hier en hier) en Kassa, en genoemd in De Telegraaf en Follow The Money.

 

Ons werk op het gebied van Human Resources for Health is ook niet onopgemerkt gebleven. Samen met zuidelijke partners hebben we input geleverd op de online-raadpleging voor de Global Action Plan for Healthy Lives and Well-being (GAP). En we bespraken ons rapport over de crisis van zorgpersoneel in Oeganda met het Oegandese Ministerie van Gezondheid. Dit rapport werd bovendien besproken in het Oegandese parlement.

 

Binnen ons programma Finance for Health hebben we constructieve gesprekken gevoerd met verschillende belanghebbenden en organisaties. We organiseerden twee sessies tijdens de voorjaarsvergaderingen van de Wereldbank en het IMF. Hierdoor werd het maatschappelijk middenveld beter betrokken bij de Global Financing Facilty (GFF). In een open gesprek uitten we onze ideeën en zorgen over het huidige beleid.

 

Lees over alle hoogtepunten van het afgelopen jaar in ons jaaroverzicht 2019 (Engels).

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch