Dit was 2019: onze hoogtepunten

Wat een bewogen jaar is het geweest. 2019 was gevuld met samenwerkingen, workshops, nieuwe publicaties, mediamomenten en kennisuitwisseling. En het was het jubileumjaar waarin we terugkeken op 40 jaar werk aan bescherming van mondiale volksgezondheid. We zijn klaar voor 2020!

Ons programma Access to Medicines trok vorig jaar brede media-aandacht, zowel in binnen- als buitenland. In Nederland schreven de Volkskrant, Trouw en andere media over de bevindingen van het rapport, ‘Overpriced’, dat we samen met SOMO publiceerden. Bovendien zijn we dankzij onze expertise op het gebied van geneesmiddelenbeleid verschenen in tv-programma’s EenVandaag (zie hier en hier) en Kassa, en genoemd in De Telegraaf en Follow The Money.

 

Ons werk op het gebied van Human Resources for Health is ook niet onopgemerkt gebleven. Samen met zuidelijke partners hebben we input geleverd op de online-raadpleging voor de Global Action Plan for Healthy Lives and Well-being (GAP). En we bespraken ons rapport over de crisis van zorgpersoneel in Oeganda met het Oegandese Ministerie van Gezondheid. Dit rapport werd bovendien besproken in het Oegandese parlement.

 

Binnen ons programma Finance for Health hebben we constructieve gesprekken gevoerd met verschillende belanghebbenden en organisaties. We organiseerden twee sessies tijdens de voorjaarsvergaderingen van de Wereldbank en het IMF. Hierdoor werd het maatschappelijk middenveld beter betrokken bij de Global Financing Facilty (GFF). In een open gesprek uitten we onze ideeën en zorgen over het huidige beleid.

 

Lees over alle hoogtepunten van het afgelopen jaar in ons jaaroverzicht 2019 (Engels).

Recente Nieuws items

“Een gemiste kans”: reactie Wemos op ‘gedragscode VIG 2020’

24-01-2020

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), de Nederlandse belangenvereniging van de farmaceutische industrie, is er met haar nieuwe gedragscode niet in geslaagd om een moreel kompas uiteen te zetten dat antwoord biedt op dringende vragen uit de maatschappij als het gaat om hoge medicijnprijzen en de farmaceutische industrie. Dit zegt Wemos in een eerste reactie op deze gedragscode, die vanochtend gepubliceerd is.

Lees verder

sustainable development goals

Hoe gezond is een ‘gezonde’ economie? De SDG goals onder de loep

05-12-2019

Om de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs) overal te realiseren, moeten overheden de nadruk op groei van het bruto binnenlands product (BBP) als internationale beleidsdoelstelling, omschreven in SDG8, opgeven en in plaats daarvan focussen op wereldwijde samenwerking, zoals omschreven in SDG17. Dat is een van de belangrijkste conclusies van het artikel ‘How healthy is a ‘healthy economy’? Incompatibility between current pathways towards SDG3 and SDG8′, geschreven door Wemos’ global health advocates Mariska Meurs, Lisa Seidelmann en Myria Koutsoumpa. Deze week werd het artikel gepubliceerd in het academisch tijdschrift Globalization & Health.

Lees verder