Health Systems Advocacy Partnership: leren van elkaar

Het Health Systems Advocacy Partnership werd gelanceerd in Oeganda tijdens de project kick-off in Kampala op 18 Maart 2016. Het strategisch partnerschap bestaat uit Amref Flying Doctors, African Centre for Global Health and Social Transformation (Achest), Health Action International en Wemos, en wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, de vijfde partner.

Het vijfjarig partnerschap richt zich op capaciteitsopbouw en op lobby en pleitbezorging voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) in en voor Kenia, Oeganda en Zambia. Later wordt het mogelijk uitgebreid naar andere landen in Afrika. Behalve regionaal en nationaal, heeft het partnerschap aandacht ook voor de mondiale dimensie.

 

‘Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten hebben een hoge prioriteit voor de Oegandese overheid,’ zei dr. Jane Ruth Aceng, directeur-generaal voor gezondheid, tijdens de launch. ‘Het ministerie van Gezondheid heeft veel te danken aan de bijdrage van maatschappelijke organisaties aan deze rechten.’ Dr. Francis Omaswa, directeur van Achest, had een duidelijke visie: ‘In de komende vijf jaar gaan we met elkaar samenwerken en bouwen we een sterk netwerk dat gezondheidssystemen helpt versterken.’

 

Binnen het partnerschap werkt Wemos aan de thema’s Zorgpersoneel, Goed Bestuur en Financiering. Wederzijds leren staat centraal bij alle drie thema’s. Zoals voormalig Wemos-directeur Anke Tijtsma zei tijdens de kick-off: ‘We zijn hier om van elkaar te kunnen leren en om onze kennis te delen en om samen op te trekken in pleitbezorging voor sterke gezondheidssystemen in Afrika. Als organisatie voor lobby en pleitbezorging wil Wemos de ervaringen en uitdagingen uit onze partnerlanden uitdragen bij de Nederlandse regering en de Europese Unie. Zo kunnen zij hun rol nemen bij het verbeteren van seksuele en reproductieve rechten en gezondheid in Afrika.’

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch