Huidige situatie medicijnprijzen onhoudbaar

De huidige situatie in Nederland rondom medicijnprijzen is onhoudbaar geworden. In een brief gericht aan de vaste Kamercommissies van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) pleit Wemos ervoor dat beide – dus ook de commissie EZK – zich inzetten voor eerlijkere, betere medicijnprijzen.

De marktwerking rondom medicijnen is verstoord door patenten en aanvullende beschermingscertificaten. Hierdoor behouden en kunnen farmaceutische bedrijven hun machtspositie misbruiken, wat ten koste gaat van de betaalbaarheid van het Nederlandse zorgstelsel. Een recent voorbeeld is de prijs van het geneesmiddel CDCA, die onlangs vijfhonderd maal duurder is geworden.

 

Wemos hoopt dat de vaste Kamercommissies van EZK en van VWS het lopende onderzoek van Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de stijgende medicijnprijzen volgt. Prominente ACM-leden hebben eerder hun verontwaardiging uitgesproken over de falende farmaceutische markt. In de brief stellen wij onder andere voor dat de ministeries de prijzen kunnen beperken door dwanglicenties te stimuleren; hierdoor kunnen onder bepaalde voorwaarden medicijnen in eigen land geproduceerd worden, of juist geïmporteerd worden uit landen waar er geen patent op het betreffende medicijn heerst.

 

Anders aanpakken

Een interdisciplinaire aanpak is noodzakelijk.  Wemos-pleitbezorger Tom Buis: “Het is noodzakelijk dat de politiek in Den Haag zich beseft dat een deel van de oplossing rondom dure medicijnprijzen ligt bij de vaste Kamercommissie van EZK. Deze brief dient de Kamerleden van deze Kamercommissie nogmaals te herinneren aan de mogelijkheden die zij hebben om zich te mengen in het debat van medicijnprijzen. Alleen met een interdisciplinaire aanpak kan het probleem effectief aangepakt worden.”

 

Lees hier de brief die we hebben verstuurd, en hier meer over ons project op medicijnen

 

Tags:

Recente Nieuws items

16 mei in de rode hoed: farma’s other futures

16-04-2019

Steeds meer medicijnen zijn onbetaalbaar geworden. Is er dan echt geen alternatief? Op donderdag 16 mei organiseren Wemos, Commons Network en de Rode Hoed het debat ‘Farma’s Other Futures’, waar artsen, onderzoekers, politici en experts alternatieven voor het huidige systeem bespreken.

Lees verder

40 jaar inzet voor mondiale gezondheid

19-03-2019

Vandaag is het 40 jaar geleden dat een groep medisch studenten zich verenigde om zich in te zetten voor mondiale gezondheid. Sindsdien is Wemos uitgegroeid tot een internationale lobbyorganisatie die zich volop inzet voor mondiale gezondheid.

Lees verder