Huidige situatie medicijnprijzen onhoudbaar

De huidige situatie in Nederland rondom medicijnprijzen is onhoudbaar geworden. In een brief gericht aan de vaste Kamercommissies van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) pleit Wemos ervoor dat beide – dus ook de commissie EZK – zich inzetten voor eerlijkere, betere medicijnprijzen.

De marktwerking rondom medicijnen is verstoord door patenten en aanvullende beschermingscertificaten. Hierdoor behouden en kunnen farmaceutische bedrijven hun machtspositie misbruiken, wat ten koste gaat van de betaalbaarheid van het Nederlandse zorgstelsel. Een recent voorbeeld is de prijs van het geneesmiddel CDCA, die onlangs vijfhonderd maal duurder is geworden.

 

Wemos hoopt dat de vaste Kamercommissies van EZK en van VWS het lopende onderzoek van Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de stijgende medicijnprijzen volgt. Prominente ACM-leden hebben eerder hun verontwaardiging uitgesproken over de falende farmaceutische markt. In de brief stellen wij onder andere voor dat de ministeries de prijzen kunnen beperken door dwanglicenties te stimuleren; hierdoor kunnen onder bepaalde voorwaarden medicijnen in eigen land geproduceerd worden, of juist geïmporteerd worden uit landen waar er geen patent op het betreffende medicijn heerst.

 

Anders aanpakken

Een interdisciplinaire aanpak is noodzakelijk.  Wemos-pleitbezorger Tom Buis: “Het is noodzakelijk dat de politiek in Den Haag zich beseft dat een deel van de oplossing rondom dure medicijnprijzen ligt bij de vaste Kamercommissie van EZK. Deze brief dient de Kamerleden van deze Kamercommissie nogmaals te herinneren aan de mogelijkheden die zij hebben om zich te mengen in het debat van medicijnprijzen. Alleen met een interdisciplinaire aanpak kan het probleem effectief aangepakt worden.”

 

Lees hier de brief die we hebben verstuurd, en hier meer over ons project op medicijnen

 

Tags:

Recente Nieuws items

Onze hoogtepunten van 2018

14-01-2019

Een nieuw jaar, een nieuwe start. Dit betekent ook: tijd voor reflectie. Daarom hebben wij onze hoogtepunten van 2018 eens onder de loep genomen. Met als resultaat dat we met trots terugkijken op ons werk voor health for all.

Lees verder

‘Minister Bruins: hervorm de toekenning van aanvullende beschermingscertificaten voor nieuwe medicijnen’

11-12-2018

De toekenning van aanvullende beschermingscertificaten voor nieuwe medicijnen moet op de schop. Dit is onze boodschap in een brief gericht aan minister Bruins (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), ondertekend door Wemos, Aidsfonds, Commons Network, Farma ter Verantwoording, Health Action International (HAI) en Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Lees verder