Huidige situatie medicijnprijzen onhoudbaar

De huidige situatie in Nederland rondom medicijnprijzen is onhoudbaar geworden. In een brief gericht aan de vaste Kamercommissies van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) pleit Wemos ervoor dat beide – dus ook de commissie EZK – zich inzetten voor eerlijkere, betere medicijnprijzen.

De marktwerking rondom medicijnen is verstoord door patenten en aanvullende beschermingscertificaten. Hierdoor behouden en kunnen farmaceutische bedrijven hun machtspositie misbruiken, wat ten koste gaat van de betaalbaarheid van het Nederlandse zorgstelsel. Een recent voorbeeld is de prijs van het geneesmiddel CDCA, die onlangs vijfhonderd maal duurder is geworden.

 

Wemos hoopt dat de vaste Kamercommissies van EZK en van VWS het lopende onderzoek van Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de stijgende medicijnprijzen volgt. Prominente ACM-leden hebben eerder hun verontwaardiging uitgesproken over de falende farmaceutische markt. In de brief stellen wij onder andere voor dat de ministeries de prijzen kunnen beperken door dwanglicenties te stimuleren; hierdoor kunnen onder bepaalde voorwaarden medicijnen in eigen land geproduceerd worden, of juist geïmporteerd worden uit landen waar er geen patent op het betreffende medicijn heerst.

 

Anders aanpakken

Een interdisciplinaire aanpak is noodzakelijk.  Wemos-pleitbezorger Tom Buis: “Het is noodzakelijk dat de politiek in Den Haag zich beseft dat een deel van de oplossing rondom dure medicijnprijzen ligt bij de vaste Kamercommissie van EZK. Deze brief dient de Kamerleden van deze Kamercommissie nogmaals te herinneren aan de mogelijkheden die zij hebben om zich te mengen in het debat van medicijnprijzen. Alleen met een interdisciplinaire aanpak kan het probleem effectief aangepakt worden.”

 

Lees hier de brief die we hebben verstuurd, en hier meer over ons project op medicijnen

 

Tags:

Recente Nieuws items

‘Minister Bruins: hervorm de toekenning van aanvullende beschermingscertificaten voor nieuwe medicijnen’

11-12-2018

De toekenning van aanvullende beschermingscertificaten voor nieuwe medicijnen moet op de schop. Dit is onze boodschap in een brief gericht aan minister Bruins (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), ondertekend door Wemos, Aidsfonds, Commons Network, Farma ter Verantwoording, Health Action International (HAI) en Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Lees verder

Wie betaalt het zorgpersoneel in Malawi?

09-11-2018

Malawi kampt nog steeds met een groot zorgpersoneelstekort, ondanks maatregelen die ervoor moeten zorgen dat er meer geschoold zorgpersoneel komt. Een nieuw rapport van Wemos over de fiscale ruimte voor gezondheid in Malawi toont aan dat dit tekort grotendeels te wijten is aan onvoldoende financiering.

Lees verder