Huidige situatie medicijnprijzen onhoudbaar

De huidige situatie in Nederland rondom medicijnprijzen is onhoudbaar geworden. In een brief gericht aan de vaste Kamercommissies van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) pleit Wemos ervoor dat beide – dus ook de commissie EZK – zich inzetten voor eerlijkere, betere medicijnprijzen.

De marktwerking rondom medicijnen is verstoord door patenten en aanvullende beschermingscertificaten. Hierdoor behouden en kunnen farmaceutische bedrijven hun machtspositie misbruiken, wat ten koste gaat van de betaalbaarheid van het Nederlandse zorgstelsel. Een recent voorbeeld is de prijs van het geneesmiddel CDCA, die onlangs vijfhonderd maal duurder is geworden.

 

Wemos hoopt dat de vaste Kamercommissies van EZK en van VWS het lopende onderzoek van Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de stijgende medicijnprijzen volgt. Prominente ACM-leden hebben eerder hun verontwaardiging uitgesproken over de falende farmaceutische markt. In de brief stellen wij onder andere voor dat de ministeries de prijzen kunnen beperken door dwanglicenties te stimuleren; hierdoor kunnen onder bepaalde voorwaarden medicijnen in eigen land geproduceerd worden, of juist geïmporteerd worden uit landen waar er geen patent op het betreffende medicijn heerst.

 

Anders aanpakken

Een interdisciplinaire aanpak is noodzakelijk.  Wemos-pleitbezorger Tom Buis: “Het is noodzakelijk dat de politiek in Den Haag zich beseft dat een deel van de oplossing rondom dure medicijnprijzen ligt bij de vaste Kamercommissie van EZK. Deze brief dient de Kamerleden van deze Kamercommissie nogmaals te herinneren aan de mogelijkheden die zij hebben om zich te mengen in het debat van medicijnprijzen. Alleen met een interdisciplinaire aanpak kan het probleem effectief aangepakt worden.”

 

Lees hier de brief die we hebben verstuurd, en hier meer over ons project op medicijnen

 

Tags:

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch