linda mans astana conference

In Astana deze week: basisgezondheidszorg en een nieuwe mondiale economische orde

Goede gezondheid voor iedereen betekent investeren in basisgezondheidszorg. Dit is de kernboodschap van de Global Conference on Primary Health Care, die plaatsvindt van 25-26 oktober in Astana, Kazakhstan. Medicus Mundi International (MMI), waar Wemos lid van is, zal tijdens een sessie een oproep doen tot een nieuwe internationale economische orde.

De conferentie – georganiseerd door de regering van Kazakhstan, Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF – vindt plaats ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Verklaring van Alma-Ata. In 1978 in Almaty, Kazakhstan, spraken gezondheidsexperts en regeringsleiders met elkaar af om zich in te zetten voor gezondheid voor iedereen. Deze week in Astana zullen experts en regeringsleiders instemmen met een nieuwe verklaring die de essentiële rol van basisgezondheidszorg wereldwijd benadrukt. Ook zullen ze oproepen tot hernieuwde inspanningen om het recht op gezondheid voor iedereen te waarborgen.

 

Een doodlopende weg

Tijdens een cafésessie zal MMI, in demonstratie-stijl, een statement geven met de oproep tot een nieuwe internationale economische orde, die ook al in de Alma-Ata declaratie genoemd werd: Economic and social development, based on a New International Economic Order, is of basic importance to the fullest attainment of health for all and to the reduction of the gap between the health status of the developing and developed countries. Bekijk hieronder de video van de oproep tot een nieuwe internationale economische orde en de bekrachtiging daarvan door diverse maatschappelijke organisaties:

 

Calling for a New Global Economic Order from Wemos on Vimeo.

 

Wemos-pleitbezorger Linda Mans: ‘Het wordt steeds duidelijker dat de economische weg via economische groei in een kapitalistisch systeem die we insloegen om gezondheid voor iedereen te bereiken, een doodlopende weg is. Waarom lopen we dan nog door? Het recentelijk gepubliceerde rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change bevat veel waarschuwingen. Maar het bevat ook de boodschap dat we de volksgezondheid flink kunnen bevorderen – een belangrijk onderdeel van basisgezondheidszorg – en ook armoede kunnen bestrijden en toegang tot energiebronnen kunnen garanderen mits we de opwarming van onze aarde beperken tot 1.5°C. We zullen onze economie erop moeten aanpassen om binnen de ecologische grenzen te blijven en te zorgen voor gelijke toegang tot basisgezondheidszorg. Daarom doen we morgen een oproep tot een nieuwe internationale economische orde voor gezondheid en welzijn van iedereen.’

 

Ga voor meer informatie naar de website van de WHO

 

 

Recente Nieuws items