Onze input op de mondiale gezondheidsstrategieën Nederland en EU

19/9/2022 - Nieuws

Nederland en de Europese Unie ontwikkelen allebei een mondiale gezondheidsstrategie (of global health strategy). Zo’n strategie beschrijft de doelen, de richting en concrete activiteiten op het gebied van global health in de komende jaren. De afgelopen periode waren er zowel in Nederland als in de Europese Unie consultatiesessies en een online consultatie. Wij gaven schriftelijk input vanuit Wemos en tevens als partner van de Dutch Global Health Alliance. In Nederland waren we bovendien aanwezig bij zes rondetafelsessies. En voor de EU-consultatie namen we deel aan een hybride sessie over prioriteiten, governance en partnerschappen, waarvan de uitkomst gebruikt wordt voor de EU strategie.

In onze bijdragen legden we de nadruk op vier thema’´s.

Effectieve financiering van gezondheid

We pleiten onder andere voor effectieve publieke financiering van eerstelijnszorg (waaronder services voor seksuele en reproductieve gezondheid & rechten) in lage- en middeninkomenslanden en zetten kanttekeningen bij de inzet van private financiering en publiek-private samenwerking in lokale basisgezondheidszorg. We brengen de principes van global public investment onder de aandacht, een nieuwe innovatieve manier om mondiale publieke goederen te financieren die bij kan dragen aan het dekoloniseren van ontwikkelingssamenwerking.

Investeren in zorgpersoneel

We pleitten voor investeringen in zorgmedewerkers in lage- en middeninkomenslanden die voldoende beloond, goed opgeleid, uitgerust en beschermd worden. Zij zijn essentieel voor het functioneren van weerbare gezondheidssystemen. Juist ook in tijden waarin het zorgsysteem onder grote druk staat zoals tijdens een pandemie.

Beschikbaarheid en betaalbaarheid van medische producten

We benadrukken het belang van het verbinden van voorwaarden aan overheidsfinanciering voor innovatie van medische producten. Hierdoor wordt het mogelijk om transparantie, beschikbaarheid en betaalbaarheid te eisen van producten die met overheidsfinanciering worden ontwikkeld. Overheden en de private sector moeten lokale productie en het overdragen van kennis over de productie van deze medische producten in lage- en middeninkomenslanden stimuleren. Ten slotte moet het makkelijker worden om niet-exclusieve wereldwijde licenties aan te gaan zodat meerdere fabrikanten medische producten kunnen produceren die nodig zijn, bijvoorbeeld in het geval van een pandemie.

Weerbare gezondheidssystemen, ook voor seksuele en reproductieve gezondheid & rechten

Nederland moet haar voortrekkersrol op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid & rechten (SRGR) blijven vervullen. Het is daarbij essentieel om SRGR te verankeren in, en daarmee meer aandacht te besteden aan het bouwen van, sterke, weerbare gezondheidssystemen. Deze zijn een voorwaarde voor het realiseren van SRGR en belangrijk om de Nederlandse inzet op dit thema te verduurzamen. Ook de Europese Unie moet zich hard maken voor SRGR en dit integreren in de nieuwe strategie.

Daarnaast hameren we op het belang van een intersectorale aanpak en een samenwerking waarin ‘health-in-all-policies’ en OneHealth-principes centraal staan. Sector-overstijgend denken en handelen zou als fundament onder de alle specifieke doelen moeten liggen.

Lees onze bijdrages:

Onze input op de internetconsultatie voor de global health strategie van Nederland.
Onze input op de internetconsultatie voor de global health strategie van de Europese Unie.

 

Foto: Erich Westendarp via Pixabay

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube