Interview Mariëlle Bemelmans in Vice Versa

Ze werkt pas sinds een maand bij Wemos, maar door haar schat aan praktijkervaring en –kennis heeft Mariëlle Bemelmans, de nieuwe directeur van Wemos, nu al laten zien dat ze uitstekend aansluit bij de organisatie. Dit blijkt ook uit haar interview met Vice Versa, dat vandaag is verschenen. ‘Mijn werk in de wereld voel ik in hart en nieren, de vijftien jaar zitten in me, en die bevlogenheid helpt mee,’ zegt Mariëlle in het interview.

Haar jaren in Afrika, waar ze o.a werkte voor  Artsen zonder Grenzen en Medair, deden haar ogen openen en legden de basis voor haar drijfveer om iets te doen aan de wereldwijde ongelijkheid op het gebied van gezondheid. ‘Die ongelijkheid wringt nog steeds. Het gaat om het recht op gezondheid – ik vind dat iedereen dat heeft.’

 

Het belang van politieke wil

Volgens Mariëlle is het goed om de succesverhalen van ontwikkelingssamenwerking te benadrukken. ‘In mijn ervaring heb ik gezien dat de successen van de hiv-zorg niet bescheiden zijn; die zijn zelfs gigantisch, met meer dan achttien miljoen mensen met toegang tot hiv-behandeling – dat werd tien jaar geleden haast onmogelijk geacht.’ Verder erkent ze het belang van politieke wil en het feit dat gezondheid beïnvloed wordt door politieke keuzes. Dit sluit naadloos aan bij de visie van Wemos: gezondheid is politiek, dus om verandering teweeg te brengen, moeten we beleidskeuzes beïnvloeden zodat gezondheid op de eerste plaats komt.

 

Versterking van het bestaande

Het nieuwe politieke landschap in Nederland is voor Mariëlle geen reden om niet optimistisch te zijn over de taak van Wemos om gezondheid voorop te stellen – hier en wereldwijd. Ze gaat uit van de kracht van Wemos: het openen van deuren op beleidsniveau, om beleidsmakers en politici te laten inzien dat gezondheid in alle sectoren een rol moet spelen. Mariëlle: ‘Hier kan ik bij aansluiten met mijn ervaring, met mijn netwerk en met mijn kennis van problemen ter plekke. Ik richt me op versterking van het bestaande. We gaan verder met de nieuwe thema’s, zoals de raakvlakken tussen milieu en gezondheid, en we gaan de partnerschappen die we hebben met landen als Oeganda, Kenia en Zambia mogelijk nog meer versterken en uitbreiden.’

 

Lees hier het volledige interview met Mariëlle op Vice Versa

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch