Introductie seksuele rechten voor Tweede Kamerleden

In het kader van het aantreden van een nieuw kabinet, hebben maatschappelijke organisaties op het initiatief van de organisatie Rutgers vandaag een ‘blije doos’ aan Tweede Kamerleden overhandigd. Met deze ludieke actie willen de organisaties aandacht vragen voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) in zowel Nederland als ontwikkelingslanden. Wemos is een van de organisaties die heeft bijgedragen aan deze actie.

Organisaties die verder meededen zijn Aidsfonds, Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality, dance4life, Hivos, Plan Nederland, RNW Media, en Simavi. De woordvoerders Ontwikkelingssamenwerking, Emancipatie, Onderwijs en Zorg namen de doos, die bedoeld was als een inhoudelijke introductie op het thema SRGR en de organisaties die hierop werken, enthousiast in ontvangst. Nederland heeft al jaren een voortrekkersrol op het gebied van SRGR en aidsbestrijding; zo willen de organisaties laten zien wat ze doen én waarom. De actie is een knipoog naar de ‘blije doos’ die aanstaande ouders ontvangen en waarin allerlei nuttige artikelen zitten.

 

Gevolgen van brain drain

De Kamerleden waren ook benieuwd naar het verhaal achter de inhoud van de doos, waarin van iedere organisatie een artikel met een boodschap zat, met het oog op de expertise van de organisatie. Wemos zet zich in voor sterke gezondheidssystemen en vindt dat voldoende, goed opgeleid zorgpersoneel hierin onmisbaar is. De brain drain die het gevolg is van de migratie van zorgpersoneel vanuit ontwikkelingslanden naar landen waar arbeidsomstandigheden beter zijn, legt druk op het gezondheidssysteem van ontwikkelingslanden. En zo ook op seksuele gezondheid en rechten. Vandaar dat Wemos heeft gekozen voor een doktersjasje als artikel voor de blije doos. Zonder voldoende zorgpersoneel, geen sterk gezondheidssysteem en waarborging van seksuele gezondheidsrechten.

 

Wemos-pleitbezorger Linda Mans: ‘Met deze petitie hopen we dat Kamerleden zich bewust worden van het belang van een sterk gezondheidssysteem voor het realiseren van seksuele gezondheid en rechten. Veel landen kampen met een groot zorgpersoneelstekort. Het is goed dat er binnen Nederland zoveel organisaties werken op SRGR. Als Wemos pleiten we ervoor dat deze interventies ook de rest van het gezondheidssysteem versterken. En daarbij is gezondheidspersoneel een absolute randvoorwaarde.’

 

Lees hier het persbericht van Rutgers

Lees meer over wat Wemos doet op het thema Zorgpersoneel en het HSA Partnerschap

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch