Investeer in zorgpersoneel

Alle mensen, waar dan ook in de wereld, zouden toegang moeten hebben tot een zorgverlener. Tijdens de 138e vergadering van de Executive Board van de Wereldgezondheidsorganisatie vorige week las Wemos-directeur Anke Tijtsma een statement voor over het belang van investeren in zorgpersoneel.

Dit is een uitdaging in veel landen. Daarom is het cruciaal dat overheden elkaar helpen bij het implementeren van dit mensenrecht.Voor de Nederlandse overheid betekent dit mensenrecht dat we niet alleen in eigen land moeten zorgen voor voldoende zorgpersoneel. We dragen ook de verantwoordelijkheid om andere landen te assisteren bij het realiseren van dit universele recht. Dat kan de overheid doen door andere landen financieel of technisch bij te staan. Door bijvoorbeeld financiële steun aan opleidingsinstituten in lage inkomenslanden te geven.
Het helpt ook dat we in Nederland zorgen dat ons eigen personeelsbestand op orde is zodat we geen aanzuigende werking hebben op zorgpersoneel uit andere landen. Immers, als wij buitenlands personeel aannemen betekent dit dat ze niet in eigen land aan de slag gaan. Een aantal jaren geleden hadden sommige Nederlandse ziekenhuizen de neiging om tekorten op de operatieafdeling op te lossen door Indiase operatieassistenten te werven. Dat is geen duurzame oplossing. Opletten dus wat voor gevolgen de hervormingen en bezuinigingen in de zorg hebben
Mondiale personeelstekorten zijn niet in een paar jaar tijd opgelost. Veel landen hebben prachtige plannen, maar vaak schort het aan uitvoering vanwege gebrek aan technische capaciteit en financiering. Daar ligt een rol voor zowel ngo’s als voor overheden. Het kader van het strategisch partnerschap Health Systems Advocacy Partnership biedt ons ruimte om daaraan een bijdrage te leveren.

Lees het statement

Recente Nieuws items

Vrije Doos aangeboden aan Nederlandse Kamerleden

12-05-2021

In de Tweede Kamer werden de woordvoerders Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vanochtend verrast met een ‘Vrije Doos’. Een groep maatschappelijke organisaties, waaronder Wemos, vraagt hiermee aandacht voor het brede terrein van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) in lage- en middeninkomenslanden.

Lees verder
Covid-19 vaccine

Opheffen patenten belangrijke stap in goede richting

06-05-2021

Wemos is zeer verheugd over de steun van de Amerikaanse regering aan het voorstel aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de patenten op Covid-19-vaccins tijdelijk op te heffen. Het is nu aan Nederland en de Europese Unie (EU) om dit voorbeeld te volgen. Door de patenten tijdelijk vrij te geven, krijgen alle farmaceutische bedrijven het recht om ook vaccins te maken. Dit kan een doorbraak betekenen voor de wereldwijde toegang tot deze vaccins.

Lees verder