Investeren in zorgpersoneel loont

Vorige week verscheen het langverwachte rapport van de Commissie Health Employment and Economic Growth van de Verenigde Naties. De aanbevelingen van de Commissie voor het opleiden van zorgpersoneel en het scheppen van werkgelegenheid sluiten naadloos aan bij ons pleidooi voor sterke gezondheidssystemen.

Het rapport ‘Working for health and growth’ komt op een cruciaal moment. Zorgpersoneel is ongelijk verdeeld over de wereld. Lage-inkomenslanden kampen met een groot tekort aan zorgprofessionals, terwijl die landen wel een groot deel van de mondiale ziektelast dragen. Volgens sommige schattingen loopt dit tekort in 2030 op tot 18 miljoen zorg- en preventiewerkers. Investeren in zorgpersoneel is dus hard nodig.

 

De Commissie neemt als uitgangspunt dat uitgaven aan gezondheid en zorgpersoneel geen kosten zijn, maar investeringen met een heel hoog rendement. Van iedere euro die we in gezondheid investeren krijgen we er negen terug in de vorm van economische groei en ontwikkeling.

 

Die groei en ontwikkeling zien er zo uit:

 

  • Investeringen in kennis en vaardigheden leiden tot meer en beter opgeleid zorgpersoneel; door daarnaast te investeren in het creëren van werkgelegenheid krijgen meer mensen een betaalde baan, waardoor zij bestaanszekerheid kunnen opbouwen voor henzelf en hun sociale omgeving.
  • Met meer mensen werkzaam in zorg en preventie gaan gezondheid en welbevinden van de bevolking omhoog, waardoor de bevolking beter in staat is economisch actief te worden en te blijven.
  • Investeringen in meer zorg en vooral meer preventie leiden ten slotte ook tot betere wereldwijde bescherming van de gezondheid (global health security), waaronder de bescherming tegen het verspreiden van infectieziekten zoals ebola.

 

Kortom: investeren in zorgpersoneel loont. Het draagt bovendien ook bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) die betrekking hebben op gezondheid, onderwijs, armoedebestrijding en seksegelijkheid (veel zorgverleners zijn vrouw).

 

Lees het rapport ‘Working for health and growth: investing in the health workforce’

Lees wat Wemos doet op Zorgpersoneel

Recente Nieuws items

Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

24-11-2021

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Lees verder

Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

16-11-2021

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

Lees verder