Invloed bedrijven op gezondheidszorg groeit

Bedrijven en particuliere investeerders mengen zich steeds meer in zaken die de wereldgezondheid aangaan. Dat baart veel maatschappelijke organisaties en deskundigen zorgen. Deze week praten ze daarover in Barcelona. Ook Wemos is van de partij.

De gevolgen van ‘vermarkting’ van de gezondheidszorg is voelbaar overal in de wereld. Wemos staat kritisch tegenover deze ontwikkelingen, zegt Barbara Fienieg (pleitbezorger) van Wemos. ‘We beseffen dat overheden vaak geld tekort komen in hun belangrijke taak in volksgezondheid. Maar dat betekent niet dat ze níet verantwoordelijk zijn voor het stellen van de prioriteiten en het reguleren van de zorg. Wanneer de zorg zomaar overgelaten wordt aan de markt, wordt winst – en niet volksgezondheid – het beslissingscriterium.’

 

Gezondheid of belangen van het bedrijfsleven?

In Barcelona spreekt Barbara als panellid in de Global Workshop on Marketization of Health Care over de manier waarop Nederland, als donorland, het ontwikkelingsbudget steeds meer inzet om het bedrijfsleven te stimuleren. De kritische vraag daarbij is of deze investeringen werkelijk bijdragen aan lange-termijn gezondheidsdoelen, zoals betere toegang tot zorg voor armere bevolkingsgroepen. Zo bespreken overige panelleden ook de rol van de Wereldbank en het Britse DfID (Department for International Development) hierin.

 

Sinds november dit jaar werkt Wemos samen met Open Society Foundations.

 

Lees meer over wat Wemos doet op het thema financiering voor gezondheid

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch