Is er wereldwijd een tekort aan zorgpersoneel?

Maandelijks beantwoordt Wemos lezersvragen over mondiale gezondheidskwesties in de rubriek ‘Gezond de wereld rond’ in OneWorld. In aflevering 4 komt de volgende vraag aan de orde: ‘Is er wereldwijd een tekort aan zorgpersoneel?’

Momenteel kampen veel Europese landen met een nijpend tekort aan zorgpersoneel. Daarom werven ze steeds vaker mensen uit lagelonenlanden, die graag naar Europa komen om te werken vanwege betere arbeidsomstandigheden en een hoger salaris. Tegelijkertijd heeft dit echter geleid tot een probleem voor de landen van herkomst van deze mensen: er blijft te weinig goed geschoold personeel achter om te zorgen voor de lokale bevolking.

 

Lees hier meer over op OneWorld: ‘Is er wereldwijd een tekort aan zorgpersoneel?’

Lees de eerdere afleveringen

Ook een vraag over een grensoverschrijdende gezondheidskwestie? Mail naar gezondheid@oneworld.nl

Recente Nieuws items

Vrije Doos aangeboden aan Nederlandse Kamerleden

12-05-2021

In de Tweede Kamer werden de woordvoerders Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vanochtend verrast met een ‘Vrije Doos’. Een groep maatschappelijke organisaties, waaronder Wemos, vraagt hiermee aandacht voor het brede terrein van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) in lage- en middeninkomenslanden.

Lees verder
Covid-19 vaccine

Opheffen patenten belangrijke stap in goede richting

06-05-2021

Wemos is zeer verheugd over de steun van de Amerikaanse regering aan het voorstel aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de patenten op Covid-19-vaccins tijdelijk op te heffen. Het is nu aan Nederland en de Europese Unie (EU) om dit voorbeeld te volgen. Door de patenten tijdelijk vrij te geven, krijgen alle farmaceutische bedrijven het recht om ook vaccins te maken. Dit kan een doorbraak betekenen voor de wereldwijde toegang tot deze vaccins.

Lees verder