Is er wereldwijd een tekort aan zorgpersoneel?

Maandelijks beantwoordt Wemos lezersvragen over mondiale gezondheidskwesties in de rubriek ‘Gezond de wereld rond’ in OneWorld. In aflevering 4 komt de volgende vraag aan de orde: ‘Is er wereldwijd een tekort aan zorgpersoneel?’

Momenteel kampen veel Europese landen met een nijpend tekort aan zorgpersoneel. Daarom werven ze steeds vaker mensen uit lagelonenlanden, die graag naar Europa komen om te werken vanwege betere arbeidsomstandigheden en een hoger salaris. Tegelijkertijd heeft dit echter geleid tot een probleem voor de landen van herkomst van deze mensen: er blijft te weinig goed geschoold personeel achter om te zorgen voor de lokale bevolking.

 

Lees hier meer over op OneWorld: ‘Is er wereldwijd een tekort aan zorgpersoneel?’

Lees de eerdere afleveringen

Ook een vraag over een grensoverschrijdende gezondheidskwestie? Mail naar gezondheid@oneworld.nl

Recente Nieuws items

Vijf jaar Global Financing Facility: tijd voor verandering?

10-08-2020

Hoe staat het nu met ​​de Global Financing Facility en haar ambities en doelstellingen, vijf jaar na implementatie in verschillende landen? In hun artikel in het tijdschrift Sexual and Reproductive Health Matters Journal kijken Lisa Seidelmann (voormalig global health advocate Wemos), Myria Koutsoumpa (Wemos), Frederik Federspiel (London School of Hygiene and Tropical Medicine, The People’s Fund for Global Health and Development) en Mit Philips (Artsen Zonder Grenzen) naar de activiteiten en het bestuur van de GFF van de afgelopen jaren. Is het tijd voor verandering?

Lees verder

Nieuwe Oxfam Novib publicatie: verhalen over het beïnvloeden van netwerken

15-07-2020

Een nieuwe publicatie van Oxfam Novib bevat een verzameling van verhalen over het beïnvloeden van netwerken op meerdere thematische gebieden. ‘Beating the Drum: Stories of Influencing Networks’ richt zich onder andere op lessen over partnerschappen, en hoe de betrokken partijen hier hun voordeel uit kunnen halen. Wemos heeft bijgedragen aan de publicatie met een casus over ons werk op de Global Financing Facility (GFF).

Lees verder