Is er wereldwijd een tekort aan zorgpersoneel?

Maandelijks beantwoordt Wemos lezersvragen over mondiale gezondheidskwesties in de rubriek ‘Gezond de wereld rond’ in OneWorld. In aflevering 4 komt de volgende vraag aan de orde: ‘Is er wereldwijd een tekort aan zorgpersoneel?’

Momenteel kampen veel Europese landen met een nijpend tekort aan zorgpersoneel. Daarom werven ze steeds vaker mensen uit lagelonenlanden, die graag naar Europa komen om te werken vanwege betere arbeidsomstandigheden en een hoger salaris. Tegelijkertijd heeft dit echter geleid tot een probleem voor de landen van herkomst van deze mensen: er blijft te weinig goed geschoold personeel achter om te zorgen voor de lokale bevolking.

 

Lees hier meer over op OneWorld: ‘Is er wereldwijd een tekort aan zorgpersoneel?’

Lees de eerdere afleveringen

Ook een vraag over een grensoverschrijdende gezondheidskwestie? Mail naar gezondheid@oneworld.nl

Recente Nieuws items

Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

24-11-2021

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Lees verder

Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

16-11-2021

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

Lees verder