Is er wereldwijd een tekort aan zorgpersoneel?

Maandelijks beantwoordt Wemos lezersvragen over mondiale gezondheidskwesties in de rubriek ‘Gezond de wereld rond’ in OneWorld. In aflevering 4 komt de volgende vraag aan de orde: ‘Is er wereldwijd een tekort aan zorgpersoneel?’

Momenteel kampen veel Europese landen met een nijpend tekort aan zorgpersoneel. Daarom werven ze steeds vaker mensen uit lagelonenlanden, die graag naar Europa komen om te werken vanwege betere arbeidsomstandigheden en een hoger salaris. Tegelijkertijd heeft dit echter geleid tot een probleem voor de landen van herkomst van deze mensen: er blijft te weinig goed geschoold personeel achter om te zorgen voor de lokale bevolking.

 

Lees hier meer over op OneWorld: ‘Is er wereldwijd een tekort aan zorgpersoneel?’

Lees de eerdere afleveringen

Ook een vraag over een grensoverschrijdende gezondheidskwestie? Mail naar gezondheid@oneworld.nl

Recente Nieuws items

Rapport over migratie en mobiliteit van zorgpersoneel in Duitsland

21-09-2022

Het zorgpersoneelsbeleid in Duitsland en de buitenlandse werving van zorgpersoneel hebben een aanzienlijke invloed op haar buurlanden. Tegelijkertijd zijn er grote uitdagingen binnen het verpleegkundig beroep, zoals erbarmelijke arbeidsomstandigheden, en is er een groeiende vraag naar steeds meer zorgmedewerkers – met name verpleegkundigen – uit het buitenland. In een nieuw rapport voor ons partnerschap Pillars of Health geven we aanbevelingen aan de Duitse regering, het Duitse maatschappelijk middenveld en de Europese Unie voor een duurzamer antwoord op de zorgcrisis in Duitsland.

Lees verder

Video AHEAD-webinar over zorgwoestijnen

20-09-2022

Op 16 september organiseerden Wemos en onze partners in het project Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) een webinar over de verschillende ‘gedaantes’ van zorgwoestijnen (medical deserts) in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De opname hiervan is nu beschikbaar op ons YouTube-kanaal.

Lees verder