Juist jongeren willen aandacht voor hun seksuele gezondheid

In veel Afrikaanse landen is seksuele gezondheid nog steeds taboe. Hoe kunnen we de gezondheidszorg dan zo inrichten dat jongeren deze zorg zo optimaal mogelijk kunnen benutten? Op 16 maart praten gasten uit Afrika en Nederland onder leiding van Petra Stienen over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) bij het Global Health Café. De bijeenkomst maakt deel uit van de reeks Global Health Cafés, die Wemos mede-organiseert met Vice Versa en andere organisaties.

Om de Duurzame Gezondheidsdoelen (SDG’s) te laten slagen in Afrikaanse landen, zijn forse investeringen nodig in gezondheidssystemen en SRGR. Maar ondanks de ambitieuze plannen van deze landen op het gebied van seksuele gezondheid, heeft de meest kwetsbare bevolkingsgroep – adolescenten tussen 10 en 22 jaar – hierin vaak geen inspraak. Juist zij hebben te maken met kindhuwelijken, seksueel geweld en tienerzwangerschappen. Nog altijd rust er een taboe op seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen, vooral op het platteland.

 

Bij deze tweede editie van de Global Health Cafés zullen sprekers ingaan op hoe deze jongeren meer inspraak kunnen krijgen in gezondheidssystemen. Hoe kunnen gezondheidsdiensten en medewerkers oog hebben voor de behoeftes van deze jongeren? Hoe bevorderen we goed geïnformeerde keuzes van de jonge generatie op het gebied van seksuele gezondheid? Hoe kunnen we gezondheidssystemen afrekenen op het bereiken van de jongeren?

 

Het Global Health Café vindt plaats op 16 maart van 14.00 – 16.30 in het Humanity House in Den Haag (toegang is gratis). De bijeenkomst is in het Engels.

 

Ga naar Vice Versa voor meer informatie

Lees hier meer over het eerste Global Health Café over zorgpersoneel op 20 november 2017

 

 

 

 

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch