Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

95 landen

Als de pil van Pfizer wordt goedgekeurd voor gebruik, kan de MPP sublicenties verlenen aan andere farmaceutische bedrijven, zodat ook zij de virusremmer kunnen produceren. Deze bedrijven mogen het middel uitsluitend leveren aan of binnen 95 bepaalde lage- en middeninkomenslanden. Pfizer ontvangt geen royalty’s op de verkoop zolang de pandemie duurt, waardoor het product betaalbaar blijft voor deze landen. Merck deelt zijn intellectueel eigendom en kennis via de MPP met 105 lage- en middeninkomenslanden. 

Gelijke toegang

Wemos juicht het toe dat Pfizer zijn intellectueel eigendom en kennis deelt voor de productie van de virusremmer. Voor werkelijk gelijke toegang tot producten tegen Covid-19, is het echter van belang dat dit niet wordt beperkt tot een aantal landen. De overeenkomst van Pfizer met de MPP betekent dat een aantal middeninkomenslanden, met name in Zuid-Amerika, slechts beperkte of helemaal geen toegang krijgen tot het middel.

Kennisdeling over vaccins

Daarnaast hebben lage- en middeninkomenslanden nu vooral behoefte aan vaccins om het virus effectief te bestrijden. Momenteel kampen deze landen nog met een groot gebrek daaraan. Daarom is het cruciaal dat Pfizer (en andere vaccinmakers) ook hun intellectueel eigendom en kennis delen voor de productie van hun vaccins.

Als zij dit niet vrijwillig doen (middels de MPP of C-TAP, het platform voor kennisdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie), dan moet het onvrijwillig, vindt Wemos. Dit laatste kan middels de zogeheten TRIPS waiver, een voorstel van India en Zuid-Afrika om intellectuele eigendomsrechten op vaccins tijdelijk op te heffen door de Wereldhandelsorganisatie.

Meer informatie over de overeenkomst met Pfizer in het persbericht van de MPP (Engels): https://medicinespatentpool.org/news-publications-post/pfizer-and-the-medicines-patent-pool-mpp-sign-licensing-agreement-for-covid-19-oral-antiviral-treatment-candidate-to-expand-access-in-low-and-middle-income-countries/

Lees meer over Merck: Doorbraak: Merck deelt intellectueel eigendom en kennis voor Covid-19-pil

Foto: ‘Medication of antiviral capsule for treatment of new corona virus infection with Covid-19 text’ – Jernej Furman via Flickr Creative Commons (CC BY 2.0)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

24-11-2021

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Lees verder

Doorbraak: Merck deelt intellectueel eigendom en kennis voor Covid-19-pil

27-10-2021

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Merck & Co (handelsnaam MSD) heeft vandaag aangekondigd dat het zijn intellectueel eigendom en kennis voor het produceren van zijn pil tegen Covid-19 gaat delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Dit betekent een grote doorbraak voor de toegang tot medische producten tegen Covid-19. Als dit product door de autoriteiten wordt goedgekeurd, kan de MPP sublicenties verlenen aan andere farmaceutische bedrijven, zodat ook zij de virusremmer kunnen produceren. Hierdoor krijgen 105 lage- en middeninkomenslanden versneld toegang tot dit middel.

Lees verder