Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

95 landen

Als de pil van Pfizer wordt goedgekeurd voor gebruik, kan de MPP sublicenties verlenen aan andere farmaceutische bedrijven, zodat ook zij de virusremmer kunnen produceren. Deze bedrijven mogen het middel uitsluitend leveren aan of binnen 95 bepaalde lage- en middeninkomenslanden. Pfizer ontvangt geen royalty’s op de verkoop zolang de pandemie duurt, waardoor het product betaalbaar blijft voor deze landen. Merck deelt zijn intellectueel eigendom en kennis via de MPP met 105 lage- en middeninkomenslanden. 

Gelijke toegang

Wemos juicht het toe dat Pfizer zijn intellectueel eigendom en kennis deelt voor de productie van de virusremmer. Voor werkelijk gelijke toegang tot producten tegen Covid-19, is het echter van belang dat dit niet wordt beperkt tot een aantal landen. De overeenkomst van Pfizer met de MPP betekent dat een aantal middeninkomenslanden, met name in Zuid-Amerika, slechts beperkte of helemaal geen toegang krijgen tot het middel.

Kennisdeling over vaccins

Daarnaast hebben lage- en middeninkomenslanden nu vooral behoefte aan vaccins om het virus effectief te bestrijden. Momenteel kampen deze landen nog met een groot gebrek daaraan. Daarom is het cruciaal dat Pfizer (en andere vaccinmakers) ook hun intellectueel eigendom en kennis delen voor de productie van hun vaccins.

Als zij dit niet vrijwillig doen (middels de MPP of C-TAP, het platform voor kennisdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie), dan moet het onvrijwillig, vindt Wemos. Dit laatste kan middels de zogeheten TRIPS waiver, een voorstel van India en Zuid-Afrika om intellectuele eigendomsrechten op vaccins tijdelijk op te heffen door de Wereldhandelsorganisatie.

Meer informatie over de overeenkomst met Pfizer in het persbericht van de MPP (Engels): https://medicinespatentpool.org/news-publications-post/pfizer-and-the-medicines-patent-pool-mpp-sign-licensing-agreement-for-covid-19-oral-antiviral-treatment-candidate-to-expand-access-in-low-and-middle-income-countries/

Lees meer over Merck: Doorbraak: Merck deelt intellectueel eigendom en kennis voor Covid-19-pil

Foto: ‘Medication of antiviral capsule for treatment of new corona virus infection with Covid-19 text’ – Jernej Furman via Flickr Creative Commons (CC BY 2.0)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Rapport over migratie en mobiliteit van zorgpersoneel in Duitsland

21-09-2022

Het zorgpersoneelsbeleid in Duitsland en de buitenlandse werving van zorgpersoneel hebben een aanzienlijke invloed op haar buurlanden. Tegelijkertijd zijn er grote uitdagingen binnen het verpleegkundig beroep, zoals erbarmelijke arbeidsomstandigheden, en is er een groeiende vraag naar steeds meer zorgmedewerkers – met name verpleegkundigen – uit het buitenland. In een nieuw rapport voor ons partnerschap Pillars of Health geven we aanbevelingen aan de Duitse regering, het Duitse maatschappelijk middenveld en de Europese Unie voor een duurzamer antwoord op de zorgcrisis in Duitsland.

Lees verder

Video AHEAD-webinar over zorgwoestijnen

20-09-2022

Op 16 september organiseerden Wemos en onze partners in het project Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) een webinar over de verschillende ‘gedaantes’ van zorgwoestijnen (medical deserts) in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De opname hiervan is nu beschikbaar op ons YouTube-kanaal.

Lees verder