Kennissessie hormoonverstorende chemicaliën in Nieuwspoort

Op 19 juni organiseerde Wemos in Nieuwspoort onder leiding van Wemos-pleitbezorger Annelies den Boer een kennissessie over hormoonverstorende chemicaliën (EDCs) voor Kamerleden en hun medewerkers.

Drie experts – Majorie van Duursen (toxicoloog), Gert Dohle (uroloog), en Gavin ten Tusscher (kinderarts) – werden uitgenodigd om dieper in te gaan op dit onderwerp, zoals de werking van deze chemicaliën en hun effecten op de volksgezondheid. Via een online verbinding met Brussel gaf Natacha Cingotti (beleidsadviseur van de Health and Environment Alliance) een update van de laatste stand van zaken van het Europese beleid aangaande EDCs.

 

De artsen spraken hun zorg uit over de toename van een aantal hormoongerelateerde aandoeningen, zoals zaadbalkanker en vruchtbaarheidsproblemen, in Nederland. Maatregelen zoals een nationaal plan – die Denemarken, Zweden en Frankrijk al hebben – zijn dus ook hier hard nodig. Daarom pleit Wemos voor een nationaal plan voor Nederland.

 

Download hier onze samenvatting van de kennissessie

Lees hier het artikel (‘Hormoonverstoorders stelen onze toekomst’) van Annelies den Boer over hormoonverstoorders op duurzaamnieuws.nl

 

Tags:

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch