Legaal maar fataal

Op woensdag 25 april 2018 organiseren Wemos en de International Society of Drug Bulletins in De Balie in Amsterdam een bijeenkomst met professor Nicholas Freudenberg over de funeste invloed van het bedrijfsleven op de volksgezondheid. Andere sprekers zijn Wanda de Kanter en Dick Bijl.

De New Yorkse hoogleraar Public Health Nicholas Freudenberg beschrijft in zijn boek Legaal maar fataal (Lemniscaat, 2017. Orig. Lethal but legal) hoe tabaks-, voedings-, farmaceutische, alcohol-, wapen- en auto-industrie een veel grotere invloed hebben op de gezondheid van de hedendaagse mens dan wetenschappers en beleidsmakers met hun voorlichting- en informatiecampagnes.

 

Terwijl de collectieve invloed van deze bedrijven is gegroeid, doen overheden steeds vaker een stap terug en nemen beslissingen waarvan de grote bedrijven profiteren ten koste van de volksgezondheid. Het streven van de bedrijven naar winstmaximalisatie wordt in verband gebracht met de toenemende lasten van ziekten en aandoeningen en de groeiende kosten voor gezondheidszorg.

 

Freudenberg schetst het beeld van een moderne samenleving waarin niet meer helder gedacht wordt. Eerst worden jaarlijks miljarden uitgegeven om mensen te verleiden ongezonde producten te kopen, en vervolgens wordt een fractie daarvan uitgegeven om de schade teniet te doen die ‘s werelds meest geraffineerde marketeers hebben aangericht. Een dergelijk volksgezondheidsbeleid is gedoemd te mislukken.

 

Tijdens de bijeenkomst bespreekt Nicholas Freudenberg de achtergronden van en de problemen van dit ‘consumptief-industrieel complex’ en draagt oplossingen aan. Wanda de Kanter, longarts en trekker van de antirookbeweging, en geneesmiddelendeskundige Dick Bijl geven een reflectie vanuit hun eigen expertise. Daarna volgt een forumdebat onder leiding van huisarts Hans van der Linde. De voertaal is Engels.

 

Datum en tijd: woensdag 25 april 2018, 19.00 – 21.00 uur
Locatie: De Balie, Klein Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Entreekosten: € 5 (inclusief een drankje)
Kaarten: https://www.debalie.nl/agenda/podium/legaal-maarfataal/e_9783406/p_11771386/

 

Meer informatie: Ella Weggen, e-mail: ella.weggen@wemos.nl, telefoon: 020-4352050

Recente Persberichten items

Mariëlle Bemelmans nieuwe directeur Wemos

29-03-2017

Vanaf 1 april 2017 is Mariëlle Bemelmans de nieuwe directeur van Wemos. ‘In Mariëlle heeft Wemos een ervaren leider met gedegen inhoudelijke kennis en veel oog voor medewerkers’, zegt Ed Rutters, voorzitter van raad van toezicht.

Lees verder

nl_NLDutch