Maatschappelijke organisaties bij Global Forum over Zorgpersoneel

Deze week is Wemos van de partij bij het Global Forum on Human Resources for Health in Dublin. Op 15 november organiseren wij samen met andere organisaties een sessie over hoe het maatschappelijk middenveld actie kan ondernemen om te garanderen dat iedereen en overal ter wereld toegang heeft tot een zorgverlener.

De komende vijf dagen bespreken experts hoe een duurzaam zorgpersoneelsbestand wereldwijd bereikt kan worden, om zo te voldoen aan de huidige en toekomstige behoefte aan zorgpersoneel Tijdens deze sessie zullen sprekers van Wemos, Medicus Mundi International, ACHEST en Artsen Zonder Grenzen de rol van maatschappelijke organisaties in het aangaan van uitdagingen op het gebied van zorgpersoneel bespreken, zoals migratie en mobiliteit, financiën, en bestuur en leiderschap. Zo speelt het maatschappelijk middenveld een belangrijke rol in het aandringen tot nieuw zorgpersoneelsbeleid of -strategieën, in overheden en belanghebbenden aanspreken op hun afspraken, en in ervoor zorgen dat nationaal beleid rekening houdt met de armen en kwetsbaren.

 

Tekort van 18 miljoen gezondheidswerkers

De sessie biedt de gelegenheid om actiepunten op het gebied van pleitbezorging te bespreken die overeenstemmen met de Global Strategy for Human Resources for Health en het vijfjarenactieplan dat in navolging kwam van het rapport van de Verenigde Naties high-level Commission on Health Employment and Economic Growth. De voorspelling dat er een tekort van 18 miljoen gezondheidswerkers zal zijn in lage-inkomenslanden betekent dat de internationale gemeenschap zich zal moeten inzetten om wereldwijd voldoende zorgpersoneel beschikbaar te stellen. Dan zullen ook de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en universal health coverage bereikt worden. 

Wemos-directeur Mariëlle Bemelmans en pleitbezorger Linda Mans zullen de sessie begeleiden. 

 

Lees meer over de civil society sessie 

Download de flyer 

Lees ook het interview met Mariëlle Bemelmans in Vice Versa: ‘Het nieuwe wereldtekort: zorgpersoneel 

 

 

 

Recente Nieuws items

Covid-19 vaccine

Opheffen patenten belangrijke stap in goede richting

06-05-2021

Wemos is zeer verheugd over de steun van de Amerikaanse regering aan het voorstel aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de patenten op Covid-19-vaccins tijdelijk op te heffen. Het is nu aan Nederland en de Europese Unie (EU) om dit voorbeeld te volgen. Door de patenten tijdelijk vrij te geven, krijgen alle farmaceutische bedrijven het recht om ook vaccins te maken. Dit kan een doorbraak betekenen voor de wereldwijde toegang tot deze vaccins.

Lees verder

Webinar & rapport 19 april: Hoe coördineren Global Fund, GFF en Gavi hun inzet voor sterke gezondheidssystemen?

08-04-2021

Op 19 april presenteren Wemos en Cordaid – twee leden van de Dutch Global Health Alliance – tijdens een gezamenlijk en interactief webinar de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen van ons gezamenlijk rapport over coördinatie tussen de ‘3G’s’ op het gebied van gezondheidssysteemversterking. De 3G’s zijn de Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (Global Fund), the Global Alliance for Vaccines and Immunizations (Gavi) en de Global Financing Facility (GFF). Zij zijn de drie grootste mondiale gezondheidsinitiatieven die fondsen werven en toewijzen om de gezondheidssystemen in lage- en middeninkomenslanden te versterken.

Lees verder