Maatschappelijke organisaties bij Global Forum over Zorgpersoneel

Deze week is Wemos van de partij bij het Global Forum on Human Resources for Health in Dublin. Op 15 november organiseren wij samen met andere organisaties een sessie over hoe het maatschappelijk middenveld actie kan ondernemen om te garanderen dat iedereen en overal ter wereld toegang heeft tot een zorgverlener.

De komende vijf dagen bespreken experts hoe een duurzaam zorgpersoneelsbestand wereldwijd bereikt kan worden, om zo te voldoen aan de huidige en toekomstige behoefte aan zorgpersoneel Tijdens deze sessie zullen sprekers van Wemos, Medicus Mundi International, ACHEST en Artsen Zonder Grenzen de rol van maatschappelijke organisaties in het aangaan van uitdagingen op het gebied van zorgpersoneel bespreken, zoals migratie en mobiliteit, financiën, en bestuur en leiderschap. Zo speelt het maatschappelijk middenveld een belangrijke rol in het aandringen tot nieuw zorgpersoneelsbeleid of -strategieën, in overheden en belanghebbenden aanspreken op hun afspraken, en in ervoor zorgen dat nationaal beleid rekening houdt met de armen en kwetsbaren.

 

Tekort van 18 miljoen gezondheidswerkers

De sessie biedt de gelegenheid om actiepunten op het gebied van pleitbezorging te bespreken die overeenstemmen met de Global Strategy for Human Resources for Health en het vijfjarenactieplan dat in navolging kwam van het rapport van de Verenigde Naties high-level Commission on Health Employment and Economic Growth. De voorspelling dat er een tekort van 18 miljoen gezondheidswerkers zal zijn in lage-inkomenslanden betekent dat de internationale gemeenschap zich zal moeten inzetten om wereldwijd voldoende zorgpersoneel beschikbaar te stellen. Dan zullen ook de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en universal health coverage bereikt worden. 

Wemos-directeur Mariëlle Bemelmans en pleitbezorger Linda Mans zullen de sessie begeleiden. 

 

Lees meer over de civil society sessie 

Download de flyer 

Lees ook het interview met Mariëlle Bemelmans in Vice Versa: ‘Het nieuwe wereldtekort: zorgpersoneel 

 

 

 

Recente Nieuws items

Vijf jaar Global Financing Facility: tijd voor verandering?

10-08-2020

Hoe staat het nu met ​​de Global Financing Facility en haar ambities en doelstellingen, vijf jaar na implementatie in verschillende landen? In hun artikel in het tijdschrift Sexual and Reproductive Health Matters Journal kijken Lisa Seidelmann (voormalig global health advocate Wemos), Myria Koutsoumpa (Wemos), Frederik Federspiel (London School of Hygiene and Tropical Medicine, The People’s Fund for Global Health and Development) en Mit Philips (Artsen Zonder Grenzen) naar de activiteiten en het bestuur van de GFF van de afgelopen jaren. Is het tijd voor verandering?

Lees verder

Nieuwe Oxfam Novib publicatie: verhalen over het beïnvloeden van netwerken

15-07-2020

Een nieuwe publicatie van Oxfam Novib bevat een verzameling van verhalen over het beïnvloeden van netwerken op meerdere thematische gebieden. ‘Beating the Drum: Stories of Influencing Networks’ richt zich onder andere op lessen over partnerschappen, en hoe de betrokken partijen hier hun voordeel uit kunnen halen. Wemos heeft bijgedragen aan de publicatie met een casus over ons werk op de Global Financing Facility (GFF).

Lees verder