Maatschappelijke organisaties bij Global Forum over Zorgpersoneel

Deze week is Wemos van de partij bij het Global Forum on Human Resources for Health in Dublin. Op 15 november organiseren wij samen met andere organisaties een sessie over hoe het maatschappelijk middenveld actie kan ondernemen om te garanderen dat iedereen en overal ter wereld toegang heeft tot een zorgverlener.

De komende vijf dagen bespreken experts hoe een duurzaam zorgpersoneelsbestand wereldwijd bereikt kan worden, om zo te voldoen aan de huidige en toekomstige behoefte aan zorgpersoneel Tijdens deze sessie zullen sprekers van Wemos, Medicus Mundi International, ACHEST en Artsen Zonder Grenzen de rol van maatschappelijke organisaties in het aangaan van uitdagingen op het gebied van zorgpersoneel bespreken, zoals migratie en mobiliteit, financiën, en bestuur en leiderschap. Zo speelt het maatschappelijk middenveld een belangrijke rol in het aandringen tot nieuw zorgpersoneelsbeleid of -strategieën, in overheden en belanghebbenden aanspreken op hun afspraken, en in ervoor zorgen dat nationaal beleid rekening houdt met de armen en kwetsbaren.

 

Tekort van 18 miljoen gezondheidswerkers

De sessie biedt de gelegenheid om actiepunten op het gebied van pleitbezorging te bespreken die overeenstemmen met de Global Strategy for Human Resources for Health en het vijfjarenactieplan dat in navolging kwam van het rapport van de Verenigde Naties high-level Commission on Health Employment and Economic Growth. De voorspelling dat er een tekort van 18 miljoen gezondheidswerkers zal zijn in lage-inkomenslanden betekent dat de internationale gemeenschap zich zal moeten inzetten om wereldwijd voldoende zorgpersoneel beschikbaar te stellen. Dan zullen ook de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en universal health coverage bereikt worden. 

Wemos-directeur Mariëlle Bemelmans en pleitbezorger Linda Mans zullen de sessie begeleiden. 

 

Lees meer over de civil society sessie 

Download de flyer 

Lees ook het interview met Mariëlle Bemelmans in Vice Versa: ‘Het nieuwe wereldtekort: zorgpersoneel 

 

 

 

Recente Nieuws items

Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

24-11-2021

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Lees verder

Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

16-11-2021

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

Lees verder