Maatschappelijke organisaties bij Global Forum over Zorgpersoneel

Deze week is Wemos van de partij bij het Global Forum on Human Resources for Health in Dublin. Op 15 november organiseren wij samen met andere organisaties een sessie over hoe het maatschappelijk middenveld actie kan ondernemen om te garanderen dat iedereen en overal ter wereld toegang heeft tot een zorgverlener.

De komende vijf dagen bespreken experts hoe een duurzaam zorgpersoneelsbestand wereldwijd bereikt kan worden, om zo te voldoen aan de huidige en toekomstige behoefte aan zorgpersoneel Tijdens deze sessie zullen sprekers van Wemos, Medicus Mundi International, ACHEST en Artsen Zonder Grenzen de rol van maatschappelijke organisaties in het aangaan van uitdagingen op het gebied van zorgpersoneel bespreken, zoals migratie en mobiliteit, financiën, en bestuur en leiderschap. Zo speelt het maatschappelijk middenveld een belangrijke rol in het aandringen tot nieuw zorgpersoneelsbeleid of -strategieën, in overheden en belanghebbenden aanspreken op hun afspraken, en in ervoor zorgen dat nationaal beleid rekening houdt met de armen en kwetsbaren.

 

Tekort van 18 miljoen gezondheidswerkers

De sessie biedt de gelegenheid om actiepunten op het gebied van pleitbezorging te bespreken die overeenstemmen met de Global Strategy for Human Resources for Health en het vijfjarenactieplan dat in navolging kwam van het rapport van de Verenigde Naties high-level Commission on Health Employment and Economic Growth. De voorspelling dat er een tekort van 18 miljoen gezondheidswerkers zal zijn in lage-inkomenslanden betekent dat de internationale gemeenschap zich zal moeten inzetten om wereldwijd voldoende zorgpersoneel beschikbaar te stellen. Dan zullen ook de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en universal health coverage bereikt worden. 

Wemos-directeur Mariëlle Bemelmans en pleitbezorger Linda Mans zullen de sessie begeleiden. 

 

Lees meer over de civil society sessie 

Download de flyer 

Lees ook het interview met Mariëlle Bemelmans in Vice Versa: ‘Het nieuwe wereldtekort: zorgpersoneel 

 

 

 

Recente Nieuws items

Rapport over migratie en mobiliteit van zorgpersoneel in Duitsland

21-09-2022

Het zorgpersoneelsbeleid in Duitsland en de buitenlandse werving van zorgpersoneel hebben een aanzienlijke invloed op haar buurlanden. Tegelijkertijd zijn er grote uitdagingen binnen het verpleegkundig beroep, zoals erbarmelijke arbeidsomstandigheden, en is er een groeiende vraag naar steeds meer zorgmedewerkers – met name verpleegkundigen – uit het buitenland. In een nieuw rapport voor ons partnerschap Pillars of Health geven we aanbevelingen aan de Duitse regering, het Duitse maatschappelijk middenveld en de Europese Unie voor een duurzamer antwoord op de zorgcrisis in Duitsland.

Lees verder

Video AHEAD-webinar over zorgwoestijnen

20-09-2022

Op 16 september organiseerden Wemos en onze partners in het project Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) een webinar over de verschillende ‘gedaantes’ van zorgwoestijnen (medical deserts) in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De opname hiervan is nu beschikbaar op ons YouTube-kanaal.

Lees verder