Maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de farmaceutische industrie

Farmaceutische bedrijven zijn medeverantwoordelijk voor eerlijke, onbelemmerde toegang tot gezondheidszorg. Zij zouden daarom redelijke prijzen moeten vragen voor hun medicijnen, en transparanter moeten zijn over de ontwikkelkosten hiervan. Nu is het echter zo dat  de kosten van intramurale medicijnen stijgen en daardoor onbeheersbaar dreigen te worden; met alle desastreuze gevolgen voor patiënten en de samenleving van dien. Dit stellen Ella Weggen (Wemos), Wilbert Bannenberg (Stichting Farma ter Verantwoording) en Robin Veenman (masterstudente UvA) in hun artikel in het themanummer ‘Een rechtvaardig geneesmiddelbeleid’ van Podium voor Bio-ethiek.

Volgens de farmaceutische bedrijven zijn de prijzen voor hun producten zo hoog omdat er hoge kosten verbonden zijn aan hun onderzoek. Met name farmagiganten geven meer uit aan winstuitkeringen en marketing dan aan Research & Development; ze zijn veranderd in venture capitalists (minder dan 25 procent van alle nieuwe geneesmiddelen wordt in eigen huis ontwikkeld; de rest  is gekocht van bijvoorbeeld andere farmaceuten, investeerders of startups). De overnames kosten miljarden, die weer door hogere medicijnprijzen moeten worden terugverdiend. Echter, volgens de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving kán medicijnontwikkeling juist een stuk goedkoper en efficiënter.

Robin Veenman, masterstudente Politicologie aan de UvA en onderzoeker voor Stichting Farma Ter Verantwoording en Wemos: “Helaas spreekt de Gedragscode van de farmaceutische industrie die begin dit jaar is uitgebracht met geen woord over de prijzen van geneesmiddelen terwijl geneesmiddelenkosten nu juist de kopzorgen geven in het zorgstelsel.”

Lees het artikel ‘Maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de farmaceutische industrie’. Het artikel wordt gepubliceerd in het themanummer ‘Een rechtvaardig geneesmiddelbeleid’ van Podium voor Bio-ethiek, dat op 27 juli a.s. verschijnt.

Update 28 juli:
Download hier het themanummer ‘Een rechtvaardig geneesmiddelbeleid’ van Podium voor Bio-ethiek.


Foto: Michael Longmire via Unsplash

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch