Maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de farmaceutische industrie

Farmaceutische bedrijven zijn medeverantwoordelijk voor eerlijke, onbelemmerde toegang tot gezondheidszorg. Zij zouden daarom redelijke prijzen moeten vragen voor hun medicijnen, en transparanter moeten zijn over de ontwikkelkosten hiervan. Nu is het echter zo dat  de kosten van intramurale medicijnen stijgen en daardoor onbeheersbaar dreigen te worden; met alle desastreuze gevolgen voor patiënten en de samenleving van dien. Dit stellen Ella Weggen (Wemos), Wilbert Bannenberg (Stichting Farma ter Verantwoording) en Robin Veenman (masterstudente UvA) in hun artikel in het themanummer ‘Een rechtvaardig geneesmiddelbeleid’ van Podium voor Bio-ethiek.

Volgens de farmaceutische bedrijven zijn de prijzen voor hun producten zo hoog omdat er hoge kosten verbonden zijn aan hun onderzoek. Met name farmagiganten geven meer uit aan winstuitkeringen en marketing dan aan Research & Development; ze zijn veranderd in venture capitalists (minder dan 25 procent van alle nieuwe geneesmiddelen wordt in eigen huis ontwikkeld; de rest  is gekocht van bijvoorbeeld andere farmaceuten, investeerders of startups). De overnames kosten miljarden, die weer door hogere medicijnprijzen moeten worden terugverdiend. Echter, volgens de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving kán medicijnontwikkeling juist een stuk goedkoper en efficiënter.

Robin Veenman, masterstudente Politicologie aan de UvA en onderzoeker voor Stichting Farma Ter Verantwoording en Wemos: “Helaas spreekt de Gedragscode van de farmaceutische industrie die begin dit jaar is uitgebracht met geen woord over de prijzen van geneesmiddelen terwijl geneesmiddelenkosten nu juist de kopzorgen geven in het zorgstelsel.”

Lees het artikel ‘Maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de farmaceutische industrie’. Het artikel wordt gepubliceerd in het themanummer ‘Een rechtvaardig geneesmiddelbeleid’ van Podium voor Bio-ethiek, dat op 27 juli a.s. verschijnt.

Update 28 juli:
Download hier het themanummer ‘Een rechtvaardig geneesmiddelbeleid’ van Podium voor Bio-ethiek.


Foto: Michael Longmire via Unsplash

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Vijf jaar Global Financing Facility: tijd voor verandering?

10-08-2020

Hoe staat het nu met ​​de Global Financing Facility en haar ambities en doelstellingen, vijf jaar na implementatie in verschillende landen? In hun artikel in het tijdschrift Sexual and Reproductive Health Matters Journal kijken Lisa Seidelmann (voormalig global health advocate Wemos), Myria Koutsoumpa (Wemos), Frederik Federspiel (London School of Hygiene and Tropical Medicine, The People’s Fund for Global Health and Development) en Mit Philips (Artsen Zonder Grenzen) naar de activiteiten en het bestuur van de GFF van de afgelopen jaren. Is het tijd voor verandering?

Lees verder

Nieuwe Oxfam Novib publicatie: verhalen over het beïnvloeden van netwerken

15-07-2020

Een nieuwe publicatie van Oxfam Novib bevat een verzameling van verhalen over het beïnvloeden van netwerken op meerdere thematische gebieden. ‘Beating the Drum: Stories of Influencing Networks’ richt zich onder andere op lessen over partnerschappen, en hoe de betrokken partijen hier hun voordeel uit kunnen halen. Wemos heeft bijgedragen aan de publicatie met een casus over ons werk op de Global Financing Facility (GFF).

Lees verder