Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Wereldwijde toegang

Wemos is een groot pleitbezorger voor het gebruik van C-TAP. De WHO richtte dit platform in mei 2020 op om te zorgen voor zo spoedig mogelijke wereldwijde toegang tot essentiële middelen om Covid-19 te bestrijden.

Via C-TAP kunnen ontwikkelaars van producten tegen Covid-19 tegen een eventuele vergoeding hun intellectuele eigendomsrechten en kennis delen, zodat alle fabrikanten ter wereld kunnen meehelpen met de productie van het betreffende middel en dit voor een betaalbare prijs kunnen leveren aan lage- en middeninkomenslanden. De Medicines Patent Pool (MPP) helpt C-TAP bij de onderhandelingen met fabrikanten.

Voorbeeld volgen

CSIC (voluit: Consejo Superior de Investigaciones Científicas) is nu, 18 maanden na de oprichting van C-TAP, de eerste partij die bijdraagt aan het platform. CSIC is een publieke onderzoeksinstelling, die valt onder de Spaanse overheid. Farmaceutische bedrijven hebben vooralsnog geweigerd om hun intellectuele eigendomsrechten en kennis te delen met C-TAP. Dit leidt nu bijvoorbeeld tot grote vaccintekorten in veel landen.

Het voorbeeld van CSIC laat zien dat C-TAP nu een operationeel mechanisme is om medische producten tegen Covid-19 op grote schaal beschikbaar te maken. Wemos roept farmaceutische bedrijven op om dit voorbeeld te volgen en dringt nationale overheden aan om C-TAP actief te steunen en bedrijven te stimuleren hieraan deel te nemen.

Niet-exclusief

Onlangs maakten de farmaceutische bedrijven Merck en Pfizer bekend dat ze hun intellectueel eigendom en kennis voor een virusremmer delen met de MPP. Een groot verschil met C-TAP is dat de deals van Merck en Pfizer met de MPP zich beperken tot toegang tot een bepaald aantal lage- en middeninkomenslanden. Daardoor vallen sommige middeninkomenslanden, met name in Zuid-Amerika en Azië, buiten de boot. De overeenkomst tussen CSIC en C-TAP is niet-exclusief en sluit dus geen enkel land uit.

CSIC deelt via C-TAP alle intellectuele eigendomsrechten en kennis voor de productie van zijn Covid-19-technologie en verleent training aan potentiële producenten.

Meer informatie in het persbericht van de WHO: https://www.who.int/news/item/23-11-2021-who-and-mpp-announce-the-first-transparent-global-non-exclusive-licence-for-a-covid-19-technology


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Video AHEAD-webinar over participatieve consensusvorming om zorgwoestijnen aan te pakken

27-01-2023

Hoe kan participatieve consensusvorming bijdragen aan effectieve samenwerking op beleidsopties om zorgwoestijnen aan te pakken? Tijdens onze webinar op 27 januari met onze partners van de Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts (AHEAD) deelden we praktijkervaringen met het toepassen van onze participatieve consensusvormingsmethodologie in workshopsessies met belanghebbenden die de gevolgen van zogeheten zorgwoestijnen ondervinden, in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. De webinar is nu beschikbaar op YouTube.

Lees verder

Screenshot of the video Suistainable finance for health systems

Nieuwe video: Duurzame financiering van gezondheidssystemen

25-01-2023

Sommige menselijke behoeften zijn universeel. Als we bijvoorbeeld ziek worden, willen we erop kunnen vertrouwen dat onze gezondheidssystemen ons de juiste zorg bieden. Zoals goed opgeleid zorgpersoneel met de juiste middelen en apparatuur, en het verkrijgen van de medicijnen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.

Lees verder

nl_NLDutch