Mijlpaal: onderzoeksinstituut deelt patenten en kennis wereldwijd via C-TAP

Wemos is zeer verheugd dat de Spaanse onderzoeksinstelling CSIC zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn Covid-19-test deelt met de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit houdt in dat alle gekwalificeerde fabrikanten ter wereld het product mogen maken en overal mogen leveren. Lage- en middeninkomenslanden betalen geen royalty’s. Dit is de eerste wereldwijde, niet-exclusieve licentie voor een Covid-19-product en daarmee een mijlpaal voor gelijke toegang tot medische producten.

Wereldwijde toegang

Wemos is een groot pleitbezorger voor het gebruik van C-TAP. De WHO richtte dit platform in mei 2020 op om te zorgen voor zo spoedig mogelijke wereldwijde toegang tot essentiële middelen om Covid-19 te bestrijden.

Via C-TAP kunnen ontwikkelaars van producten tegen Covid-19 tegen een eventuele vergoeding hun intellectuele eigendomsrechten en kennis delen, zodat alle fabrikanten ter wereld kunnen meehelpen met de productie van het betreffende middel en dit voor een betaalbare prijs kunnen leveren aan lage- en middeninkomenslanden. De Medicines Patent Pool (MPP) helpt C-TAP bij de onderhandelingen met fabrikanten.

Voorbeeld volgen

CSIC (voluit: Consejo Superior de Investigaciones Científicas) is nu, 18 maanden na de oprichting van C-TAP, de eerste partij die bijdraagt aan het platform. CSIC is een publieke onderzoeksinstelling, die valt onder de Spaanse overheid. Farmaceutische bedrijven hebben vooralsnog geweigerd om hun intellectuele eigendomsrechten en kennis te delen met C-TAP. Dit leidt nu bijvoorbeeld tot grote vaccintekorten in veel landen.

Het voorbeeld van CSIC laat zien dat C-TAP nu een operationeel mechanisme is om medische producten tegen Covid-19 op grote schaal beschikbaar te maken. Wemos roept farmaceutische bedrijven op om dit voorbeeld te volgen en dringt nationale overheden aan om C-TAP actief te steunen en bedrijven te stimuleren hieraan deel te nemen.

Niet-exclusief

Onlangs maakten de farmaceutische bedrijven Merck en Pfizer bekend dat ze hun intellectueel eigendom en kennis voor een virusremmer delen met de MPP. Een groot verschil met C-TAP is dat de deals van Merck en Pfizer met de MPP zich beperken tot toegang tot een bepaald aantal lage- en middeninkomenslanden. Daardoor vallen sommige middeninkomenslanden, met name in Zuid-Amerika en Azië, buiten de boot. De overeenkomst tussen CSIC en C-TAP is niet-exclusief en sluit dus geen enkel land uit.

CSIC deelt via C-TAP alle intellectuele eigendomsrechten en kennis voor de productie van zijn Covid-19-technologie en verleent training aan potentiële producenten.

Meer informatie in het persbericht van de WHO: https://www.who.int/news/item/23-11-2021-who-and-mpp-announce-the-first-transparent-global-non-exclusive-licence-for-a-covid-19-technology


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Nieuws items

Kennisdeling Pfizer over virusremmer goede stap, maar meer is nodig

16-11-2021

Ook het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat zijn intellectueel eigendom en kennis voor de productie van zijn pil tegen Covid-19 delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Merck & Co (MSD) dat onlangs hetzelfde aankondigde. Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor wereldwijde toegang tot medische producten tegen Covid-19. Wemos roept Pfizer en andere vaccinmakers op om hetzelfde te doen voor hun vaccins. 

Lees verder

Doorbraak: Merck deelt intellectueel eigendom en kennis voor Covid-19-pil

27-10-2021

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Merck & Co (handelsnaam MSD) heeft vandaag aangekondigd dat het zijn intellectueel eigendom en kennis voor het produceren van zijn pil tegen Covid-19 gaat delen in de Medicines Patent Pool (MPP). Dit betekent een grote doorbraak voor de toegang tot medische producten tegen Covid-19. Als dit product door de autoriteiten wordt goedgekeurd, kan de MPP sublicenties verlenen aan andere farmaceutische bedrijven, zodat ook zij de virusremmer kunnen produceren. Hierdoor krijgen 105 lage- en middeninkomenslanden versneld toegang tot dit middel.

Lees verder